INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

Modelul DDB în Anglia » Clubul salvat de suporteri de la faliment a ajuns în fața unui duel istoric cu Chelsea!

Fanii lui Chesterfield așteaptă cu nerăbdare duelul cu Chelsea // foto: Guliver/gettyimages +5   FOTO
Fanii lui Chesterfield așteaptă cu nerăbdare duelul cu Chelsea // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat sambata, 08 ianuarie 2022 14:24 / Actualizat sambata, 08 ianuarie 2022 16:04

În această seară, începând cu ora 19:30, Chesterfield FC, echipă din liga a cincea engleză, o va întâlni pe Chelsea într-un meci din turul 3 al Cupei Angliei. Duelul împotriva campioanei Europei marchează revirimentul lui Chesterfield, club salvat in-extremis anul trecut de o asociație a suporterilor.

După aproape un secol de tradiție în diviziile inferioare ale fotbalului englez, povestea lui Chesterfield a fost aproape de un final tragic în sezonul trecut. Clubul a reușit să depășească însă momentul critic după ce a fost preluat de Chesterfield FC Community Trust, o asociație a suporterilor care au cotizat pentru salvarea echipei.

Eforturile celor 6.000 de fani pare ca au dat roade. Situația lui Chesterfield s-a îmbunătățit nu doar pe plan financiar, echipa atacând în sezonul actual promovarea în al patrulea eșalon fotbalistic englez. Sub conducerea tânărului manager James Rowe (38 de ani), Chesterfield ocupă primul loc în Conference National, liga a cincea engleză, cu 2 puncte avans.

James Rowe, antrenor Chesterfield
Chesterfield
Kabongo Tshimanga, Chesterfield
Chesterfield
Chesterfield
+1 FOTO

„Lumea a zis că suntem nebuni, dar trebuia să facem ceva”

„Am preluat clubul în timpul unei pandemii iar lumea a zis că suntem nebuni, dar cineva trebuia să facă ceva. Când am finalizat achiziția, fanii ne-au întrebat care este obiectivul nostru pentru acest an. Le-am spus doar atât: să ne asigurăm că vom mai avea o echipă la finalul sezonului.

A fost o oportunitate unică să legăm clubul de comunitate. Deși multimilionarii pot cumpăra un club, nu sunt sigur că-l dețin cu adevărat.

Să jucăm contra campionilor Europei e ceva incredibil! Este un bonus, un reper că suntem din nou pe harta fotbalului ca și club” a declarat John Croot, directorul executiv de la Chesterfield, pentru The Guardian.

Arta de a construi o echipă » Cum s-a reinventat un club din Premier League prin strategia „Moneyball”
PREMIER LEAGUE
Arta de a construi o echipă » Cum s-a reinventat un club din Premier League prin strategia „Moneyball”

Fenomenul Chesterfield 

Când trustul a preluat conducerea lui Chesterfield FC, clubul avea o cifră de afaceri de 30.000 de lire sterline. Între timp, a urcat la două milioane de lire sterline!

Clubul a pus la cale mai multe inițiative prin care să sprijine comunitatea locală. Săptămâna trecută, de exemplu, a organizat ca sute de coșuri cu produse să le fie livrate familiilor defavorizate din nordul Derbyshire.

Iar suporterii își arată, la rândul lor, sprijinul. În finalului lui 2021, clubul a inițiat un crowdfunding pentru 15.000 de lire sterline, care aveau să servească la cumpărarea de acoperitoare de teren. Suma țintă nu numai că a fost atinsă, ci depășită cu mult.

Antrenorul Rowe a format o echipă redutabilă pentru nivelul ligilor inferioare, care-i cuprinde pe atacantul Kabongo Tshimanga, cu 19 de goluri în acest sezon, dar și pe Laurence Maguire, fratele mult mai cunoscutului Harry, căpitanul lui Manchester United.

Chesterfield
Chesterfield
James Rowe, antrenor Chesterfield
Kabongo Tshimanga, Chesterfield
Chesterfield
+1 FOTO

Povestea lui Chesterfield amintește de Dinamo

Anul trecut, asociația suporterilor lui Dinamo a ținut clubul în viață după „dezertarea” acționarului majoritar Pablo Coratcero și a oamenilor numiți de acesta în funcții de conducere. 

Pe 31 martie 2021, Peluza Cătălin Hîldan, inițiatoarea programului DDB, a anunțat că a rezolvat problema datoriilor clubului și că Dinamo poate obține licența pentru sezonul viitor de Liga 1.

După 13 meciuri consecutive fără victorie în campionat, Dinamo a reușit contrar tuturor așteptărilor să evite retrogradarea. „Câinii roșii” au reușit să lege o serie de cinci victorii consecutive în play-out sub comanda lui Dusan Uhrin și avea nevoie de un egal în duelul din ultima etapă, acasă contra Chindiei. Alb-roșiii au obținut o remiză albă, evitând astfel și meciurile de baraj.

  • Articol de Damian Neamțu

Mai multe știri din fotbalul internațional: 

Pune punct la 32 de ani? » Starul lui Real Madrid se gândește să renunțe la fotbal

Gerard Pique și-a publicat salariul pe Twitter! » Barcelona, comunicat dur: „Nepotrivit și neprofesionist”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
balotelli
balotelli  •  09 Ianuarie 2022, 05:14
Postat de catalin.palcu pe 08 Ianuarie 2022, 19:22

ideea e ca suporterii adevarati si patimasi nu isi lasa niciodata la greu echipa. e greu de inteles asta de fecesebisti, de exemplu. as paria ca sunteti unul.

Dezavantajul în a fi "suporter pătimaș" e că uneori riști sa te pierzi în propriul adevăr, pe care ți-l formezi căzând prada unor idei preconcepute. Ați mai greșit un astfel de pariu, într-un moment când eram eu cel vizat. M-ați făcut totuși să-mi dau seama ca și eu sunt la fel de pătimaș, pentru ca m-am simțit jignit când mi-a fost pusa eticheta de FCSB-ist. Asta în condițiile în care ați deconspirat o tentativa a mea de a denatura adevărul într-un comentariu. Am realizat atunci ca prefer eticheta de "mincinos" celei de "FCSB-ist". Asta demonstrează că alăturarea unor termeni ca "adevărat" și "pătimaș" e uneori forțată, chiar nepotrivită când facem referire la suporteri. Diferența dintre acești doi termeni e poate la fel de mare ca cea dintre un FCSB-ist și un dinamovist.

balotelli
balotelli  •  09 Ianuarie 2022, 01:12

Ar fi existat o singura șansă ca suporterii lui Chesterfield sa poată fi comparați cu DDB: Dacă la meciul cu Chelsea ar fi reușit un moment coregrafic similar cu al celor care sunt văzuți de Gsp ca modele pentru englezi. Adică să-i fi îmbrăcat pe fanii echipei de pe Stamford Bridge în veste cu mesajul: "London means Arsenal". Altfel, pot rivaliza cu aceștia doar în concursuri destinate băutorilor de bere. În plus, există și un antagonism între numele englezilor și sigla câinilor: "Chester" e personajul reprezentat de o pisica siameză în serialul animat de pe Boomerang - "Draculaș-vampirul iepuraș" .

demolarii
demolarii  •  08 Ianuarie 2022, 23:31

E o diferenta: englezi si-au asumat patronatul clubului pe lângă finanțare. DDB a refuzat sa-si asume controlul asupra clubului, ba mai mult are probleme cu funcționarea proprie. Iar deciziile din ultima vreme dau imaginea îndepărtării persoanelor din conducerea DDB de suporterii membri. Ce cred ca vor câștigă? Pentru cine? Se va afla, dar nu va mai conta.....nici fotbalul ca fenomen social, și cu atât mai puțin clubul.....

Vezi toate comentariile (7)
Comentează