INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CROAȚIA - BRAZILIA

Cine e Dominik Livakovic, portarul-erou pentru Croația! Părinții voiau să-l facă diplomat

Dominik Livakovic, eroul Croației, Foto: Imago Images
Dominik Livakovic, eroul Croației, Foto: Imago Images

Articol de - Publicat vineri, 09 decembrie 2022 21:24 / Actualizat vineri, 09 decembrie 2022 21:24

Dominik Livakovic (27 de ani), fiu de secretar de stat în minister, și-a îndeplinit visul de a ajunge fotbalist, deși familia dorea să urmeze altă carieră. Portarul Croației va avea timp după ce se va retrage. Tocmai a eliminat Brazilia de Mondial, în sferturi. 

Dominik Livakovic, eroul Croației din „optimea” de Mondial cu Japonia (1-1 la finalul reprizelor de prelungiri și 3-1 pentru europeni la penalty-uri), în care a apărat trei lovituri de departajare, precum și cu Brazilia, în sferturi, nu trebuia să fie fotbalist. 

Cele mai tari glume după ce Croația a făcut pachet Brazilia și a trimis-o acasă
CROAȚIA
Cele mai tari glume după ce Croația a făcut pachet Brazilia și a trimis-o acasă

Părinții voiau diplomație, dar Dominik Livakovic și-a ales deocamdată o altă carieră

Băiat de secretar de stat în minister, portarul de 27 de ani și-a amânat cariera de diplomat, după ce studiase relații internaționale, pentru a-și reprezenta țara la fotbal. 

„Astăzi, familia celebrează că am dat cărțile pentru minge, dar într-o zi o să ajung și la colegiu”, a promis rezerva lui Subasic de la Mondialul din 2018, în care Croația a devenit vicecampioană a lumii.

„Cum a început / Cum merge”
+15 FOTO

Dominik Livakovic, bun și la volei, dar și la baschet

Rudele sale au urmat o facultate: bunicul a fost un important fizician în vremurile fostei Iugoslavii, bunica profesoară de engleză, iar tatăl Zdravko, inginer constructor de meserie, s-a învârtit în cercurile puterii ca secretar de stat în actuala Serbie. 

Pasiunea pentru sport a moștenit-o de la bunic, care a jucat baschet la Zadar, echipa din orașul natal. Având 1,87 m, Dominik a cochetat la început cu aruncatul la coș, însă până la urmă a ajuns la fotbal, marea sa pasiune, deși, spun prietenii, era foarte bun și la volei.

Dominik Livakovic, văr îndepărtat cu fostul mare atacant Skoblar

Și-a început ascensiunea de la NK Zagreb și din 2016 s-a transferat la Dinamo Zagreb. Avându-i ca idoli pe Subasic, De Gea și Casillas, Livakovic a debutat în naționala Vatreni în 2017, la China Cup, pierdută la loviturile de departajare. Nu era singurul din familie fotbalist. 

Mama sa, Manuela, este verișoara fostul mare atacant Josip Skoblar. Primul meci oficial a fost ţmpotriva Angliei în ediția 2018-'19 a Nations League, terminat 0-0. Titular la națională a ajuns doar după ce Lovre Kalinic a dezamăgit, Dominik devenind nr. 1 între buturile Vatreni în preliminariile Euro 2020, mai precis în meciul cu Țara Galilor din iunie 2019.

Dominik Livakovic a oprit-o pe CFR Cluj în preliminariile Ligii Campionilor

Livakovic este abia al treilea goalkeeper care apără trei penalty-uri la un Mondial, după portughezul Ricardo în 2006 și croatul Danijel Subašici în 2018. 

Este, totodată, și cel care a oprit-o pe CFR Cluj în preliminariile Ligii Campionilor ediția 2020-2021, parându-i lui Deac o lovitură de pedeapsă în timpul regulamentar și la departajare un penlaty lui Golofca.

VIDEO. Luka Maric, fundașul croat al Concordiei: „Croația și-a arătat valoarea în al doilea meci”

Citește și alte știri de la Campionatul Mondial:

Spania și-a anunțat noul selecționer, la nici o oră de când oficializase despărțirea de Luis Enrique

Bild vine cu dezvăluiri incendiare » De ce a plecat Germania acasă

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
DjimZmit
DjimZmit  •  10 Decembrie 2022, 06:57
Postat de inshallah pe 09 Decembrie 2022, 13:57

Asadar, "a studiat relatii internationale", "dar într-o zi o să ajung și la colegiu". bun. un ziarist confuz si un jucator ce e un fel de ***

...) cam confuz, asa-i?

inshallah
inshallah  •  09 Decembrie 2022, 13:57

Asadar, "a studiat relatii internationale", "dar într-o zi o să ajung și la colegiu". bun. un ziarist confuz si un jucator ce e un fel de ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close