INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Cluburi uitate: FC Martigues! Miracolul din Sudul Franței: 3 ani de neuitat

Echipa FC Martigues din perioada în care evolua în prima ligă franceză
Echipa FC Martigues din perioada în care evolua în prima ligă franceză

Articol de - Publicat joi, 28 decembrie 2017 14:59

GSP.RO scrie istoria cluburilor care au dispărut din prim planul fotbalului european și mondial. Astăzi: FC Martigues, o micuță echipă franceză care pentru trei sezoane s-a înfruptat din mirajul primei divizii franceze.

Martigues este o micuță localitate franceză din provinica Coasta de Azur, la nord-vest de Marseille. Are doar 46,471 locuitori în prezent, însă e o atracție turistică, datorită amplasării sale la țărmul Mării Mediterane.

3 ani de glorie

Ca orice localitate, Martigues are și ea o echipă de fotbal. Iar momentul de glorie al echipei a fost în perioada 1993-1996, trei ani în care clubul a jucat pe prima scenă a fotbalului francez.

A promovat de pe primul loc în Ligue 1, iar primul sezon l-a trăit la limită: s-a clasat pe locul 18, primul deasupra liniei de retrogradare, având patru puncte avans față de Tolouse și 6 față de Angers, cele două echipe din urmă mergând în liga secundă.

Al doilea sezon a fost mult mai liniștitor: echipa a reușit o prestație peste așteptări și s-a clasat pe locul 11, peste adversari ca Lille, Montpellier sau Saint Etienne. A rămas, însă, și cea mai bună performanță, asta deoarece în următorul sezon au retrogradat de pe ultima poziție a clasamentului, cu doar 34 puncte acumulate.

Ucenicia lui Cantona

Cel mai celebru fotbalist care a purtat tricoul echipei din sudul Franței a fost legendarul Eric Cantona. Aflat la începutul său de carieră, în 1985 a fost împrumutat de Auxerre pentru un sezon la Martigues. Avea doar 19 ani. A jucat 15 meciuri și a marcat patru goluri, apoi s-a întors la echipa sa.

Alți fotbaliști cunoscuți care s-au perindat pe la echipă au fost: Stéphane Pounewatchy, Ali Benarbia, Éric Di Meco, Noé Pamarot și Tomasz Frankowski. Legendele clubului sunt însă Henri Canet, cu 411 meciuri jcuate și Patrick Dho, cu 74 goluri reușite.

Între fotbal regional și ligi inferioare

În afara celor trei sezoane din Ligue 1, FC Martigues nu a prea mai cunoscut alte performanțe. Fotbalul a fost adus în orășel în 1919 de mai mulți simpatizanți ai echipei Marseille. Aceștia au format o echipă care în 1921 s-a desprins de gruparea mult mai celebră și a luat-o pe propirul ei drum.

Până în anii '70, clubul a jucat doar în ligile regionale, pasul spre performanță fiind reușit abia în 1974, an în care echipa a reușit să urce în liga secundă spaniolă. După perioada petrecută în Ligue 1, echipa a retrogradat și în Ligue 3, în 1998, iar în prezent evoluează în a patra ligă franceză.

Alte cluburi uitate: Royal Antwerp, Recreativo de Huelva

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează