INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  METROSPORT

Cluburi uitate: Royal Antwerp! De aici începe istoria fotbalului belgian. Loți Boloni antrenează un club istoric

Royal Antwerp, fotografie de epocă
Royal Antwerp, fotografie de epocă

Articol de - Publicat joi, 19 ianuarie 2017 15:18

GSP.RO scrie istoria cluburilor care au dispărut din prim planul fotbalului european și mondial. Astăzi: Royal Antwerp, prima echipă apărută în Belgia, antrenată în prezent de Loți Boloni.

Royal Antwerp nu se poate compara cu giganții actuali din Jupiler League, un fotbal dominat de Anderlecht, Standard Liege sau Club Brugge, însă are meritul de a fi prima echipă de fotbal care a apărut în Belgia, în 1880. Iar faptul că evoluează încă în prima divizie e un lucru excepțional.

Fondat de studenți englezi

Clubul e creația unor studenți rezidenți aflați în Belgia, pasionați de fotbal. Ei au dorit să aducă acest sport și în orașul în care studiau, așa că și-au făcut o echipă pe care au numit-o inițial ”Antwerp Athletic Club”.

În primii cinci ani, meciurile au fost mai mult amicale, cu cine se găsea sau chiar între jucătorii echipei, asta deoarece abia în 1895 a apărut prima competiție între cluburile belgiene, de la care, evident, Antwerp nu a lipsit. A terminat pe locul 2, în spatele RFC Liegi, echipă care s-a pierdut, însă, în negura eșaloanelor inferioare.

Probleme și bucurii

În anii de tinerețe, clubul a avut și probleme, cel mai ilustru eveniment în acest sens petrecându-se în 1900: toți jucătorii au ”dezertat” și au plecat la Beerschot, așa că Antwerp a fost pus în imposibilitatea de a evolua în campionat în sezonul respectiv.

Totuși, cu trecerea anilor, clubul a prins stabilitate, iar în 1929, după doi ani în care a terminat pe poziția secundă, Royal va câștiga primul campionat din Belgia. Perioada bună continuă cu un nou titlu cucerit în 1931.

Au urmat alte câteva clasări pe podium, încă un titlu obținut în 1944, însă perioada de aur a fost în anii '50: prima Cupă a Belgiei câștigată în 1955, un nou titlu în 1957, plus participarea în Cupa Campionilor, de unde au fost eliminați de Real Madrid.

Declinul

În afara câtorva clasări pe podium, echipa nu a reușit să își păstreze ritmul, iar în 1968 suferă prima retrogradare. Revine după doar doi ani și reușește să se mențină an de an în prima ligă, în ciuda faptului că nu a mai câștigat niciun trofeu, cu excepția Cupei Belgiei din 1992.

În 1998 retrogradează din noi, dar revine pe prima scenă tot dupî doi ani, de fiecare dată clasându-se în subsolul clasamentului. Retrogradarea din 2004 a fost cea mai drastică, urmând o lungă perioadă în eșalonul secund: abia în 2017 echipa a reușit să revină unde îi e locul.

Epoca lui Boloni

Imediat după revenira în prima ligă, conducerea lui Antwerp l-a numit pe românul Ladislau Boloni antrenor al echipei, după un an în care au avut pe bancă nu mai puțin de patru antrenori. Tehnicianul a semnat un contract pe două sezoane cu cel mai vechi club belgian.

În ciuda unor neînțelegeri inițiale cu jucătorii, fostul selecționer a reușit să motiveze echipa, într-o perioadă fiind chiar pe podiumul clasamentului. Susținut și lăudat de conducere, Boloni a terminat pe locul 8 cu Antwerp, asigurându-și liniștea și pentru sezonul următor. Dacă va repeta parcursul frumos, e foarte posibil să i se prelungească contractul.

Români în istoria echipei

Rapidistul Dan Coe a fost printre românii care au jucat pentru Antwerp. El a evoluat timp de două sezoane, în perioada 1971-1973. Alți doi fotbaliști români sunt pe panoul de onoare al echipei: Zsolt Muzsnay și Andrei Ionescu.

Performanțe:

  • 4 campionate
  • 2 Cupe ale Belgiei
  • finalistă în UEFA Cup Winners

Legende ale echipei:

  • Victor Mees
  • Wilfried Van Moer
  • Robert Geens
  • Francis Severeyns
  • Jef van Gool
  • Alfred Riedl
  • Louis van Gaal

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează