INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPANIA

EXCLUSIV Din județeană pe Bernabeu și Camp Nou » Povestea românului stabilit în Spania care a ajuns să-i arbitreze pe Messi și pe Cristiano Ronaldo

Cristian Lixandru (al doilea din stânga), lângă Andrés Iniesta, la un meci al Barcelonei
Foto: Lorenzo Gaitan
Cristian Lixandru (al doilea din stânga), lângă Andrés Iniesta, la un meci al Barcelonei Foto: Lorenzo Gaitan

Articol de - Publicat luni, 27 iunie 2022 10:30 / Actualizat luni, 27 iunie 2022 12:13

Cristian Lixandru, 42 de ani, fost jucător la Jiul, a intrat în arbitraj în liga a 4-a, apoi a plecat în Spania. Și, în aproape două decenii pe pământ iberic, a ajuns să-i conducă pe Messi, Ronaldo și Iniesta în LaLiga.

Chiar dacă în ultimii ani jucătorii români au avut doar apariții sporadice în LaLiga, fotbalul nostru a fost reprezentat până de curând la cel mai înalt nivel în campionatul iberic. Cristian Lixandru este unicul arbitru străin prezent în primele ligi ale fotbalului spaniol.

Vacanța transformată în loc de viață

Fiul fostului arbitru Nicu Lixandru a debutat ca jucător în prima noastră divizie la 24 de ani, la Jiul, și, după scurte aventuri la Astra sau Juventus Bucuresti, s-a mutat în Spania. Deși a plecat cu gândul de a fi fotbalist, Lixandru avea să dirijeze pe teren marile echipe din LaLiga. 

Începusem încă din țară să arbitrez. O făcusem în liga a 4-a, în Hunedoara, Timiș, Prahova și Teleorman. Tatăl meu a fost și el jucător și arbitru, în Divizia B, și am urmat oarecum cariera lui”. Tânărul din Petroșani s-a dus în vacanță în Spania și a ajuns să arbitreze pe Bernabeu și Camp Nou. Era prima dată în Peninsula Iberică. 

„Iubita mea, actuala soție, a venit aici la o nuntă și i-a plăcut. Am sosit și eu, în 2003, și ne-am hotărât să ne stabilim aici. Inițial, am crezut că voi putea fi jucător. Dar eram extracomunitar, puteam evolua doar în ligile inferioare. Am jucat câțiva ani în «preferente» (al 6-lea eșalon), continuând și cu arbitrajul. În 2008, am reușit să urc în liga a 3-a. Apoi, am avut ani buni cu prezențe în primele ligi și în Cupa Spaniei”.

Cristian Lixandru: „Am lucrat ca informatician”

Cu peste 70 de delegări în primele două divizii din Spania, Lixandru a fost al 4-lea oficial la meciuri ca Atletico - Real Madrid, Sevilla - Barcelona sau Betis - Barcelona. „După atâția ani, am rămas cu amintiri frumoase. Să fac parte din brigadă la partide ale Realului, ale Barcelonei lui Guardiola a fost extraordinar. Nici măcar nu mi-aș fi imaginat”. 

Fostul jucător a început de jos în Spania, unde nu îl cunoștea nimeni. Venit fără acte, românul a muncit mult pentru a-și împlini visul. „Baremul la nivelul ligii a treia în Spania nu îți permite să trăiești din asta. Am lucrat tot timpul ca informatician. După-amiaza mergeam la antrenamente și în weekend la meciuri. În țară, multă lume mă cunoștea datorită tatălui meu.

Aici, am satisfacția că am început de la zero. Nu știam limba, nu cunoșteam pe nimeni și nimeni nu auzise de mine. Dar cu muncă multă, cu sacrificii, am reușit”. Cristian spune că nu a suferit din cauza faptului că e român: „Spania e foarte deschisă din acest punct de vedere. Chiar nu m-am simțit niciodată marginalizat sau nedreptățit pentru că sunt român. M-au tratat cu respect și colegii, și antrenorii sau jucătorii pe care i-am arbitrat”.

Din județeană pe Bernabeu și Camp Nou » Povestea românului stabilit în Spania care a ajuns să-i arbitreze pe Messi și pe Cristiano Ronaldo
Cristian Lixandru

Întâmplare cu Andone și Dani Alves

Lixandru a fost delegat la meciuri în care actorii principali erau Messi, Ronaldo, Xavi, Iniesta, Ramos, Guardiola, Mourinho sau Simeone, dar a intrat în brigadă și la jocuri în care au fost implicați români. „L-am arbitrat pe Cosmin Contra la un Alcorcón - Numancia. Fusesem coleg de facultate cu el la Timișoara. El era supărat, pierduse partida, și nu am vorbit prea mult. Îmi amintesc că am fost la tușă și la un meci al lui Andone, când era la Cordoba. 

Se pregătea să intre pe teren și Dani Alves își pierduse lentila de contact. I-a găsit-o Andone și a putut continua jocul. Cu Florin am discutat atunci în română. Îl cunoșteam de când evolua în ligile inferioare”, dă timpul înapoi fostul arbitru.

Lixandru: „Nu mai reprezentăm mare lucru”

Deși e stabilit în Spania de aproape 20 de ani, Lixandru urmărește atent fotbalul din România și e la curent cu tot ce se întâmplă în Liga 1. Fost coechipier cu Vali Badea la Jiul sau Tătărușanu la Juventus București, acesta a analizat: „Rezultatele vorbesc! Atât la cluburi, cât și la națională, nivelul a scăzut! Abia ne mai calificăm cu câte o echipă prin Conference League.

Nu mai avem reprezentante în Champions. Naționala, la fel. Când am venit eu în Spania, toată lumea știa de naționala noastră. Spaniolii auzeau de România și îți vorbeau de Hagi, Popescu, Craioveanu, Gâlcă, Adrian Ilie… Acum, nu mai avem jucători în campionate tari. E păcat, dar fotbalul românesc nu mai reprezintă mare lucru pe plan european

Cristian Lixandru: „Kovacs e printre cei mai buni”

El laudă însă creșterea arbitrajului nostru: „E oarecum ciudat, dar dintr-un campionat care a regresat în ultimii ani ies arbitri apreciați. Kovacs este printre cei mai buni din lume. Am văzut semifinala Ligii Campionilor și finala Conference League. Au avut prestații care s-au ridicat la nivelul competiției. 

Îi felicit pe el și pe asistenții lui pentru evoluții și pentru că vor reprezenta fotbalul și arbitrajul românesc la Cupa Mondială. După 30 de ani, avem din nou arbitri la Mondial. 

Din câte știu, ultimul arbitru pe care l-am avut acolo a fost Nicolae Grigorescu, fostul meu șef de la AJF Timiș și fost coleg cu tatăl meu la multe meciuri din Divizia B. La fel și Hațegan. E unul dintre cei mai valoroși arbitri! Îi transmit multă sănătate și să se recupereze cât mai repede!”

Lixandru: „Când s-au născut copiii, eu eram la meci”

Retras în 2021, Lixandru recunoaște că în toți acești ani arbitrajul i-a dăruit povești de neuitat, dar a și ratat momente importante. „În cei aproape 20 de ani petrecuți în fotbalul spaniol am trăit clipe incredibile cu care voi rămâne toată viața, dar arbitrajul cere și sacrificii. Spre exemplu, când s-a născut fiica mea, eu eram la San Sebastian. Arbitram acolo. 

Nu am putut fi prezent la unul dintre cele mai importante evenimente ale vieții mele. Apoi, cu fiul meu la fel. S-a născut vineri și eu sâmbătă am plecat la meci la Valladolid”, povestește fostul arbitru. Cei doi copii, Ema, 9 ani, și Eric (7) calcă ușor pe urmele tatălui. Practică sport în Zaragoza, unde părinții lor s-au stabilit acum două decenii. 

„Ema face atletism și Eric a început de curând cu fotbalul. Mi-ar plăcea ca măcar unul dintre ei să ducă mai departe tradiția pornită de tatăl meu. Cel mai important e să facă un sport care să îi ajute să se dezvolte în viață”.

Va fi observator în Spania

Românul care i-a arbitrat pe Messi și Ronaldo va deveni din acest an observator în Spania. „După aproape 20 de ani fără nicio accidentare și fără vreun meci ratat, la chiar ultima partidă a carierei m-am accidentat și am fost obligat să stau un an pe margine. Dar din septembrie voi reveni, de data asta ca observator în liga a 3-a. 

Voi continua în același domeniu. Un arbitru, chiar și după retragere, rămâne arbitru! Asta nu se schimbă niciodată”, a încheiat Cristian Lixandru, cel plecat din liga noastră județeană și care a ajuns să arbitreze pe cele mai mari stadioane din Spania!

Citește alte știri din fotbalul internațional:

Acord total pentru Răzvan Marin » Împrumut pentru un sezon cu drept de cumpărare
ITALIA
Acord total pentru Răzvan Marin » Împrumut pentru un sezon cu drept de cumpărare
Detaliile dureroase remarcate de Mircea Lucescu la revenirea în Ucraina: „M-am plimbat prin oraș. Asta făceau oamenii”
Război în Ucraina
Detaliile dureroase remarcate de Mircea Lucescu la revenirea în Ucraina: „M-am plimbat prin oraș. Asta făceau oamenii”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează