INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ITALIA

Cristiano Ronaldo, fără modestie! Nu crede că are vreun punct slab și explică filozofia lui de viață: „Fotbalul înseamnă multe lucruri neștiute”

Articol de - Publicat duminica, 03 noiembrie 2019 09:00

Cristiano Ronaldo explică fără modestie în interviul pentru France Football cum a ajuns la peste 700 de goluri: „Cred că sunt un fotbalist complet, fără să am, cu adevărat, un punct slab. Sunt puternic și rapid, pot marca și cu stângul, și cu dreptul, și cu capul”.

A fost cel mai bun în victoria cu Genoa, marcând la ultima fază dintr-un penalty pe care tot el l-a scos. Considerat favorit să câștige al șaselea Balon de Aur, Ronaldo a povestit lucruri știute și mai puțin cunoscute despre cariera și viața personală în interviul din France Football, explicând cum continuă să se bată cu recordurile la aproape 35 de ani și ce va face după ce va fi intrat în istorie.

„Balonul de Aur e Nobelul din fotbal”

„Speranța de viață a bărbaților e în prezent de 82,5 ani, dar de la 65 de ani oamenii încep să-și piardă memoria, nu-și mai amintesc numele copiilor, iau medicamente. Calitatea vieții nu mai e la fel. Obiectivul meu e să îmbătrânesc tânăr și să rămân competitiv. Spuneți-mi un jucător ce performează ca mine la vârsta asta într-o echipă de calibrul lui Juventus? 70 la sută din viața mea e dedicată fotbalului. Trebuie să fii inteligent ca să reziști trecerii timpului. Eu numesc asta educație de fotbalist. Câți din jucătorii actuali de 25, 26, 27 de ani care au un potențial incredibil nu se accidentează frecvent? 

Credeți că e doar coincidență sau ghinion? Dacă am cariera pe care o am e pentru c-am făcut lucrurile în ordine. Fotbalul înseamnă o grămadă de lucruri neștiute celor din exterior și pe care le ai de învățat dacă vrei să atingi 16 nominalizări pentru Balonul de Aur. Pentru mine, este ca Premiul Nobel în fotbal. Îmi place să citesc lucruri despre ceea ce s-a inventat, generat, creat și dezvoltat în toate domeniile”, spune starul portughez.

Foarfeca din Ligă e top

Ronaldo a depășit bariera de 700 de goluri, intrând în clubul select de șase jucători, dar spune că nu e obsedat să doboare recorduri: 

„E mereu important să marchezi ca să îți întreții ridicat nivelul performanței. Lumea mă cunoaște prin intermediul trofeelor și golurilor. E greu să mi le amintesc pe toate, dar cel mai frumos rămâne cel din foarfecă în meciul cu Juve. De ani de zile încercam o asemenea execuție. Mai ales că a venit într-un moment crucial, într-un meci important și împotriva unui portar uriaș, precum Buffon. Uitați-vă, e incredibil de la ce înălțime am lovit mingea, 2,40 metri, e una din cele mai frumoase foarfeci pe spate din istorie!”.

Setat să marcheze

CR7 a dat timpul înapoi și a recunoscut unde a greșit și cum a furat meserie: „La 19-20 de ani am înțeles că fotbalul înseamnă cifre, trofee și recorduri. Nu contează neapărat performanțele din teren ori driblingurile. Dacă vrei să realizezi ceva măreț, trebuie să dai goluri. După victoria echipei tale, cel mai important e să înscrii, dar ambele se leagă. La început driblam, le dădeam mingea printre picioare adversarilor și făceam show. Am realizat că nu e suficient, noroc că la Manchester am avut șansa de a avea mari jucători care m-au ajutat să-mi îmbunătățesc nivelul tehnic. Aș fi fost un imbecil să nu învăț nimic de la Van Nistelrooy, Giggs, Scholes și Rio Ferdinand (nr. colegii din perioada Manchester United)... Am preluat ce era mai bun de la fiecare și le-am adaptat personalității mele”.

Rețeta succesului CR7

Cristiano a revenit și asupra stilului de viață, insistând pe secretul carierei: „Pe lângă calitățile native, ai nevoie de o etică a muncii și o igienă corectă a vieții, altfel nu ai cum să te menții în top la 34 de ani și jumătate. Vreau s-ajung cât mai aproape de perfecțiune. Nu mi-am imaginat că nu voi rezista până acum, dar n-am ezitat să ies din zona de confort și să înfrunt pericolele. Vă dau un exemplu. După meciul cu Lokomotiv, am ieșit cu prietenii să cinăm. Am ajuns acasă la 4 dimineața. Dar înainte să merg la somn m-am dus la Spa și am intrat în baia cu gheață. M-am trezit la 10 la micul dejun. La 11 în sala de gimnastică. Cu disciplina asta, rezist de 15 ani”. 

702 goluriare Ronaldo în 976 de meciuri: 607 la cluburi în 814 jocuri şi 95 la naţională în 162 de selecţii

27 de trofeea luat Cristiano la cluburi, între care 5 Ligi, plus titlul european şi Nations League cu naţionala

„Am mare ușurință în a mă adapta, de la o echipă la alta, să schimb antrenorul ori de la club la națională, fără fluctuații de randament. În orice campionat am jucat, eu am câștigat.

Cheia unui golgeter e talentul, dar fără muncă nu realizezi nimic. Nu-ți cade nimic din cer, n-aș fi ajuns atât de sus fără forța mea de a munci. 
Nu-mi place să joc împotriva echipelor care parchează autocarul în fața porții. Cum să învingi dacă nu ataci? E valabil în teren, ca și în viață. N-am crezut niciodată în miracole
Dau totul până în minutul 90, sunt concentrat fizic și mental. Nu forțez la maximum în prima repriză, îmi controlez jocul și mă păstrez după pauză.
După ce am devenit tată, am înțeles ce mult am greșit când eram tânăr. Nu-mi plăcea școala și n-am învățat ce trebuia. Acum citesc enorm. E fantastic dacă știi să te debarasezi de stres.

De 15 ani fac sacrificii și m-am consacrat carierei. La sfârșit, mă rup de tot și profit de prieteni, familie și să îmi văd copiii crescând și studiind. Le voi transmite experiența mea de viață”
- Cristiano Ronaldo, atacant Juventus

Citește și:

Torino - Juventus 0-1 // Campioana câștigă Derby della Molle și revine pe primul loc

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
enigmaticul
enigmaticul  •  03 Noiembrie 2019, 13:52

”Săracul”, dacă nu s-ar lăuda el, cine alâii să o facă? Băiatule,ți-a cam apus steaua. Știi vorba aceea ”fosta-i lele cât ai fost”. E un moment bun să-ți definitivezi studiile, dacă nu mă înșel ai rămas la 6. Gloria ta începe să apună.

remarque
remarque  •  03 Noiembrie 2019, 12:04

E doar un fotbalist in fond. O sa apara altii si altii. Asa cum au fost altii inainte. Golurile sunt momente. Atat. Cat a fost de imens si de bogat un geniu muzical ca Mozart si tot la groapa saracilor a ajuns. Gloria e ceva efemer si Ronaldo se imbata cu apa rece.

rocky2
rocky2  •  03 Noiembrie 2019, 11:40

Gelatul sa-i spuna asta lui Ibrahimovici, ca sigur o sa fie impresionat!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează