INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BIOHACKING

SPECIAL Ce înseamnă biohacking, metoda high-tech prin care își prelungesc carierele Cristiano Ronaldo sau Robert Lewandowski » „Voi știți ce înseamnă somn polifazic?!”

Cristiano Ronaldo, șase reprize de somn într-o zi, fotomontaj: Adi Drăgan/GSP
Cristiano Ronaldo, șase reprize de somn într-o zi, fotomontaj: Adi Drăgan/GSP

Articol de - Publicat joi, 01 iulie 2021 13:54 / Actualizat duminica, 04 iulie 2021 19:35

De la antrenamentul creierului la reprize de somn multiple sau lecții de pian, vedetele din fotbalul modern folosesc metode speciale, denumite biohacking, pentru a-și îmbunătăți performanțele și a-și lungi carierele.

La 36 de ani, Cristiano Ronaldo rămâne unul dintre cei mai buni fotbaliști ai lumii. Mult mai tânărul Erling Haaland face spectacol la doar 20 de ani, în vreme ce „nemuritorul” Zlatan Ibrahimovic continuă să înscrie pe bandă rulantă la 39 de ani. În Serie A!

Ce este biohacking, tehnologia de vârf care le prelungește carierele lui Cristiano Ronaldo sau Robert Lewandowski

Dar care sunt secretele unora dintre cei mai spectaculoși fotbaliști din Europa? Toate sunt legate de un concept, intitulat „biohacking”, și sunt prezentate de jurnalistul Stefan Wagner într-un articol semnat în „The Red Bulletin”.

*Biohackingul este definit drept aplicarea unor instrumente tehnologice moderne și a unor soluții bazate pe noutățile din știință, cu scopul maximalizării potențialului biologic.

Diferența este făcută de lucrurile mici. Să câștigi acel duel în prelungiri sau să găsești viteza necesară înainte de a înscrie golul decisiv. Astea sunt micile detalii care îți aduc victorii suplimentare, trofee suplimentare.

- Hannes Winzer, agentul lui Serge Gnabry și biohacker dedicat

1. Robert Lewandowski, budincă înainte de felul principal

Robert Lewandowski (32 de ani), cel mai bun fotbalist al anului 2020 și principalul marcator din Bundesliga sezoane la rând, a atins apogeul carierei după ce a trecut de 30 de ani. Un factor important în evoluția lui Robert este reprezentat de schimbările din dieta sa, „orchestrate” de soția Anna, antrenoare fitness și expertă în karate.

Atacantul polonez nu mai consumă lapte de vacă, grâu și zahăr aproape deloc. „La digestie mă ajută să consum mai întâi budinca, apoi felul principal”, a explicat Lewa. Adică acesta consumă mai întâi prăjitura, apoi supa. „Carbohidrații sunt digerați mai rapid decât proteina”, justifică Lewandowski.

Ce înseamnă biohacking, metoda high-tech prin care își prelungesc carierele Cristiano Ronaldo sau Robert Lewandowski » „Voi știți ce înseamnă somn polifazic?!”
Robert Lewandowski, într-o formă fizică de invidiat // foto: Instagram @ _rl9

2. Erling Haaland și ochelarii care blochează lumina albastră

La 20 de ani, Erling Haaland scrie istorie în tricoul Borussiei Dortmund. Tânărul atacant are 57 de goluri în 59 de meciuri pentru echipa din Germania, precum și 7 goluri în 12 selecții pentru prima reprezentativă a Norvegiei.

Haaland impresionează nu doar prin capacitatea sa de finalizare, cât și prin forma sa fizică, îmbunătățită de un dispozitiv special. Erling utiliează ochelari speciali seara, care blochează lumina albastră emisă de telefoane, calculatoare, televizoare și alte dispozitive

Lumina albastră blochează producerea melatoninei, hormonul care influențează somnul. Lipsa acestuia poate afecta recuperarea, astfel că Haaland pune mare preț pe acest aspect.

„Ochelarii pentru lumină albastră reprezintă un biohack foarte eficient. Funcționează garantat, deși sunt mai buni pentru persoanele mai tinere decât pentru cele mai în vârstă, din moment ce producerea naturală de melatonină se degradează de la aproximativ 45 de ani. 

Ai cele mai bune rezultate dacă porți ochelarii cu lentile portocalii începând cu două, până la trei ore înainte de a merge la culcare, apoi îi schimbi cu cei roșii, cu o oră înainte de somn”, a explicat celebrul biohacker Andreas Breitfeld în The Red Bulletin.

Le recomand jucătorilor mei doar ceea ce funcționează și lucruri cu care se simt confortabil. Nu poți forța lucrurile. Faptul că un fotbalist profesionist trebuie să își îmbunătățească somnul prin a-și proteja ochii de lumina albastră pe timpul serii nu va mai fi o ciudățenie în câțiva ani. Va fi ceva firesc.

- Hannes Winzer, agentul lui Serge Gnabry și biohacker dedicat

3. „Ice-man” Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic a ajuns la 39 de ani, dar nu se gândește încă la retragere. Atacantul suedez a semnat de curând prelungirea contractului cu AC Milan, ceea ce înseamnă că va activa în Serie A și atunci când va avea 40 de ani împliniți.

Care este secretul logevității fotbalistice a lui Zlatan? Ei bine, Ibrahimovic recurge adesea la crioterapie. Zlatan se recuperează deseori în criosaună, dispozitiv în care temperaturile ajung până la -160 grade Celsius. 3 minute pe zi petrecute în criosaună sunt suficiente. 

Temperatura rece îți trimite corpul în șoc termic, vasele de sânge se contractă, pentru ca apoi să se dilate și organismul să fie „inundat” de substanțe antiinflamatorii.

4. Lecții de pian pentru Serge Gnabry

Serge Gnabry, atacantul de bandă de la Bayern Munchen, se pregătește în moduri inedite. Neamțul lucrează îndeaproape cu Lars Lienhard, antrenor neuroatletic. În cadrul sesiunilor de pregătire, Gnabry își scutură capul și face exerciții speciale pentru mâini și ochi, cu scopul de a-și îmbunătăți coordonarea, conștientizarea în spațiu și dexteritatea. Pe deasupra, Gnabry citește biografiile oamenilor de succes și urmează lecții de pian.

„Serge obișnuia să aibă un fizic fragil. Acum joacă 40-50 de meciuri pe sezon și absentează rar. Asta nu este o coincidență, lucrează din greu și a învățat să își vizualizeze corpul ca un templu. Să înveți să cânți la pian îți îmbunătățește ritmul și îți reconectează și energizează sinapsele”, explică Hannes Winzer.

47 de goluri și 30 de pase decisiveare Gnabry la Bayern Munchen, în 126 de meciuri

Ce înseamnă biohacking, metoda high-tech prin care își prelungesc carierele Cristiano Ronaldo sau Robert Lewandowski » „Voi știți ce înseamnă somn polifazic?!”
Serge Gnabry // foto: Instagram @ sergegnabry

5. Cristiano Ronaldo, șase reprize de somn într-o zi

Cristiano Ronaldo urmează un program uluitor în zilele dinaintea meciurilor mari. Acesta doarme de 6 ori pe parcursul a 24 de ore, de fiecare dată câte 90 de minute și cu un set nou de pijamale. Pe deasupra, Ronaldo consumă 6 mese: mic dejun, de două ori prânz, un snack și de două ori cina.

„Somnul polifazic este superb, problema este că nimeni nu reușește să facă asta. Este dificil să dispari de 6 ori pe zi, în momente exacte, având un program de lucru obișnuit sau o viață de familie. 7, până la 8 ore de somn pe noapte sunt suficiente, iar cel mai bine dormi atunci când camera este întunecată și răcoroasă”, a explicat biohackerul Andreas Breitfeld.

Ce înseamnă biohacking, metoda high-tech prin care își prelungesc carierele Cristiano Ronaldo sau Robert Lewandowski » „Voi știți ce înseamnă somn polifazic?!”
Cristiano Ronaldo in Portugalia-Germania, foto: Guliver/gettyimages

VIDEO. Dezvăluiri incredibile despre Cristiano Ronaldo: „Un copil de 16 ani cu coșuri pe față! Nu credeam că poate să-mi facă asta”

Citește și: 

FOTO Maria Sharapova investește într-o afacere alături de Jay-Z și Rihanna: „Poate revoluționa recuperarea”

Cristiano nu se oprește în lupta cu recordurile: „Air Ronaldo și-a păstrat sângele rece în canicula maghiară”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (8)
reteleanu
reteleanu  •  29 Decembrie 2021, 16:15
Postat de sorinache pe 01 Iulie 2021, 15:13

Toate dietele astea au girul doctorului Fuentes, nu?

exact la asta ma gandeam si eu. dar seringa e desertul, de ala nu se vorbeste.

88gore88
88gore88  •  23 August 2021, 01:08

Metodele de pregatire și antrenamentele au devenit din ce in ce mai performante,uneori duse la extrem.Doar asa poți juca constant peste 60 meciuri oficiale in fiecare sezon... Nu scria nimic acolo de Pizza, bere sau cele 2 ore suficiente de somn pe noapte...

zagna
zagna  •  02 Iulie 2021, 06:33

De-asta nu s-a vazut Gnabry in meciurilr Germaniei la Euro, saracul lua lectii de pian...

Vezi toate comentariile (8)
Comentează