INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  AUSTRALIAN

„Decarul” stângaci care a ales Australia, după ce a fost ignorat de FRF: „Am făcut un pas în față, ca un bărbat, și am decis” » S-a calificat la Mondial

Ajdin Hrustic în alb, foto: Imago
Ajdin Hrustic în alb, foto: Imago

Articol de - Publicat marti, 14 iunie 2022 15:39 / Actualizat marti, 14 iunie 2022 15:42

Ajdin Hrustic, 25 de ani, s-a calificat la primul său Mondial. Cu mamă româncă și tată bosniac, playmakerul de picior stâng a fost ignorat de FRF, Bosnia s-a luptat pentru el, dar jucătorul a ales Australia. Și numărul 10 va fi la turneul final cu Socceroos. 

Australia rămâne conectată 100% la Campionatul Mondial. Al 5-lea turneul final consecutiv la care participă, al 6-lea în total, după victoria în barajul intercontinental Asia vs AmSud, 5-4 la 11 metri în fața Peru, la Al-Rayyan, lângă Doha.

În premieră, Mutu a dezvăluit motivul surprinzător pentru care a rupt relația cu Consuelo: „Nu mi-o spunea direct”
CARTE
În premieră, Mutu a dezvăluit motivul surprinzător pentru care a rupt relația cu Consuelo: „Nu mi-o spunea direct”

Ajdin Hrustic: abil, tehnic, excelentă viziune de joc și șut mereu bine plasat

Și un jucător cu origine română va fi în premieră la CM. Vom avea un decar în Qatar. Nu tricolor, ci un galben-verde, numărul 10 la Socceroos! Ajdin Hrustic, 25 de ani, playmakerul cu mamă româncă și tată bosniac născut în apropiere de Melbourne.

Luni seară, abilul stângaci, tehnic, cu o excelentă viziune de joc și cu șut mereu bine plasat a fost al 4-lea „cangur" care a tras la penaltyuri. Liniștit, la colțul din dreapta, după ce a trimis din fentă portarul în partea opusă. Execuție elegantă.

Pe 18 mai, cu 26 de zile înainte, Ajdin era primul australian care cucerește trofeul Europa League, cu Frankfurt. Tot la lovituri de departajare și tot 5-4, după 1-1 cu Glasgow Rangers. Numărul 7 al lui Eintracht a fost la fel de calm, simțind unde plonjează goalkeeperul și șutând în cealaltă parte.

17 meciuri într-un an pentru Australia

Ultimul an a fost un salt extraordinar pentru el. Transferat în 2020 la Frankfurt, după patru sezoane la Groningen, a fost readus în iunie 2021 la națională de selecționerul Graham Arnold. Până atunci evoluase pentru Australia de trei ori din 2017. 

Odată întors la lot, a fost mereu acolo. 17 meciuri într-un an, unul după altul, 16 oficiale, în preliminarii, trei goluri și patru assisturi. El a fost cel care a calificat echipa în barajul asiatic, la 2-1 cu Emiratele. Șase zile mai târziu, a câștigat biletul de Mondial.

La 14 ani, a renunțat temporar la fotbalul australian, mutându-se de la Melbourne în Europa. Și familia, după el. Start la Academia lui Nottingham Forest, a continuat la Austria Viena și a virat spre Germania, oprindu-se două sezoane la Schalke, unde a fost coleg cu Leroy Sané și Max Meyer. Nu s-a oprit acolo. A ajuns la Groningen, în 2016, acolo a semnat primul contract de profesionist și s-a impus în prima echipă.

„Cei din Bosnia m-au sunat aproape nonstop"

În acea perioadă, a ales ce țară va reprezenta. România nu s-a interesat de el, Bosnia a luptat, dar nu l-a convins. La începutul lui 2017, Hrustic le spunea jurnaliștilor australieni: „Când eram la Schalke, federația bosniacă s-a interesat de mine. Apoi însă, nu mi s-a mai dat mare atenție dinspre Bosnia și România".

Totuși, în primăvara acelui an, forul de la Sarajevo a reluat discuțiile și mai intens. „Timp de două săptămâni, cei din Bosnia m-au sunat aproape nonstop. Voiau să vin la ei, am fost căutat de oficiali ai federației, mi-au contactat și agentul, mi-au spus ce planuri au pentru mine. M-am simțit flatat", a afirmat Ajdin într-un interviu apărut în Herald Sun. În cele din urmă, i-a refuzat.

Ange Postecoglu, selecționerul de la acea vreme al Australiei (din 2021 la Celtic Glasgow), care lucrase cu Ajdin la 11-12 ani, l-a convins că Socceroos erau varianta optimă pentru el.

„Am decis. Joc pentru Australia"

"La un moment dat, am făcut un pas în față, ca un bărbat, și am decis. Joc pentru Australia. Și nu-mi doresc decât să-mi fac mândră țara", a anunțat Hrustic.

Pe 13 iunie 2017, a debutat la "canguri" într-un amical cu Brazilia. Dar Postecoglu a părăsit naționala, iar înlocuitorul său, olandezul Bert van Marwijk, nu l-a mai chemat nici la pregătire, nici la Mondialul din Rusia.

„Îmi amintesc că mi-a trimis un mesaj pe telefon. Era foarte dezamăgit", povestește acum Ante Milicic, fost antrenor secund al Australiei, pentru The Sydney Morning Herald.

Ajdin a sperat însă ca Graham Arnold să-l vadă și pe el. Și, după ce a analizat primul lui sezon la Frankfurt, Arnold l-a chemat și nu i-a mai dat drumul.  

20 de selecțiiare Ajdin Hrustic la naționala Australiei, 17 numai în ultimul an; a marcat trei goluri

27 de meciurijucat mijlocașul în vârstă de 25 de ani sezonul trecut, la Eintracht Frankfurt

Ajdin Hrustic este genul de jucător care în orice moment al meciului poate crea ceva special
- Matt Leckie, internațional australian

Progresul a fost excepțional. Când juca în Olanda, puteai vedea limpede talentul, dar acum a trecut la un nivel superior. Are calitatea decarului, cel care oferă mingea decisivă, datorită tehnicii sale
- John Aloisi, fost internațional australian

Are mare încredere în el. Este foarte bun ca număr 10 tăind din dreapta pentru a-și pune în valoare piciorul stâng. Îmi place mult de el. E talentat, muncește mult și execută excelent loviturile libere
- Ante Milicic, fost antrenor secund la naționala Australiei

Citește și:

I-a dat peste nas lui Mbappe, care îl rugase să vină la PSG: „Nu! Mă duc la cea mai bună echipă din lume”

Jurgen Klopp, ironizat acum pentru o declarație hazardată din 2016: „Normal, acum ar trebui să-și dea demisia!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
inshallah
inshallah  •  15 Iunie 2022, 16:48

oricum n-ar fi ales Ro, indiferent ce...

tomthompson
tomthompson  •  14 Iunie 2022, 18:53
Postat de mattteo pe 14 Iunie 2022, 18:47

Dar am si eu o intrebare.....cu ce am gresit de nu mi s-a aprobat comentariul pe acest articol nici dupa vreo 5 ore? Nu am insultat pe nimeni.

pai pentru ca esti un ***. de aia. *** nu li se aproba commenturile decat dupa 5 ore.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

mattteo
mattteo  •  14 Iunie 2022, 18:47

Dar am si eu o intrebare.....cu ce am gresit de nu mi s-a aprobat comentariul pe acest articol nici dupa vreo 5 ore? Nu am insultat pe nimeni.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează