INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  DEZBATEREA ZILEI

VIDEO Dezbaterea zilei, 30 noiembrie » A meritat Leo Messi să câștige Balonul de Aur în fața lui Robert Lewandowski? „Doar un exercițiu de marketing” vs „Messi, la egalitate cu Pele”

Ediția de astăzi a proiectului GSP.ro „Dezbaterea zilei” are ca subiect „Balonul de Aur” cucerit de Leo Messi (34 de ani), în dauna lui Robert Lewandowski (33 de ani) și Jorginho (29 de ani).
Ediția de astăzi a proiectului GSP.ro „Dezbaterea zilei” are ca subiect „Balonul de Aur” cucerit de Leo Messi (34 de ani), în dauna lui Robert Lewandowski (33 de ani) și Jorginho (29 de ani).

Articol de GSP - Publicat marti, 30 noiembrie 2021 14:14 / Actualizat marti, 30 noiembrie 2021 15:22

Ediția de astăzi a proiectului GSP.ro „Dezbaterea zilei” are ca subiect „Balonul de Aur” cucerit de Leo Messi (34 de ani), în dauna lui Robert Lewandowski (33 de ani) și Jorginho (29 de ani).

Leo Messi a câștigat aseară Balonul de Aur 2021 și asta s-a transformat rapid într-o controversă planetară, căreia i ne vom alătura și noi acum, din studioul Gazetei, pentru a dezbate alături de voi dacă argentinianul a câștigat pe merit sau dacă, așa cum susțin foarte mulți, Lewandowski ar fi trebuit să ia trofeul. 

Un scurt context: Balonul de Aur este o distincție anuală acordată de revista France Football, un bisăptămânal care face parte din același grup de presă cu celebrul ziar L'Equipe. Trofeul se acordă încă din 1956, la început erau eligibili doar jucătorii europeni, dar regulile s-au mai schimbat pe parcurs și a crescut inclusiv numărul ziariștilor implicați - pe vremuri erau doar câțiva, câteva zeci, acum s-a ajuns la 180 de votanți, câte un ziarist din fiecare țară. 

Nu este, așadar, o alegere individuală sau o alegere a unei singure redacții, ci sunt aproape 200 de voturi adunate de pe tot globul, voturi ale unor oameni foarte atenți la fenomen. Sigur, asta nu ferește demersul de controverse sau chiar de acuze frontale cum că a fost un aranjament, un blat, o alegere politică sau mai știu eu ce. Revenim deci la întrebarea noastră: A câștigat Messi pe merit Balonul de Aur?”, a fost introducerea făcută de Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor. 

În studioul GSP.ro, alături de Cătălin Țepelin, au participat la „Dezbaterea Zilei” jurnaliștii Dan Udrea și Remus Răureanu, sprijiniți cu argumente de Emil Grădinescu, jurnalist Telekom Sport, respectiv Marian Olaianos, jurnalist TVR. 

VIDEO Dezbaterea zilei, 30 noiembrie » A meritat Leo Messi să câștige Balonul de Aur în fața lui Robert Lewandowski?

Pro Messi » Dan Udrea: „Nu contează doar golurile. Practic, Messi și Pele sunt acum la egalitate”

  • „Dacă ar conta doar marketing-ul, în 2018 n-ar fi câștigat Modric, o antivedetă. Putea câștiga un francez atunci, Varane sau Griezmann. Asta dacă mergem pe teoria conspirației, că Franța decide, pentru că France Football este din Franța.
  • Eu l-aș fi votat tot pe Messi. E adevărat că Lewandowski a înscris mai mult, dar nu trebuie judecat doar după numărul de goluri. Dacă Immobile dă mai multe goluri decât Chiesa, asta nu înseamnă că e un jucător mai bun. Dacă Firmino dă mai multe goluri decât De Bruyne, asta nu înseamnă automat că e mai bun.
  • OK, Lewandowski a cucerit un titlu în Bundesliga. Vi se pare relevant? Cred că Bayern, dacă joacă în 10 oameni toate meciurile dintr-un sezon, tot câștigă titlul.
  • Tot aud că, de fapt, Copa America nu are anvergura unui Campionat European. Dar dacă luăm un meci între Danemarca, echipă care a fost foarte aproape de trofeu la Euro, și Columbia, eu zic că ar fi echilibrat. Atunci de ce spunem că este la îndemână competiția asta câștigată recent de Messi și Argentina? Pentru că nu vedem noi meciurile de acolo? Messi a jucat toate cele 7 meciuri la Copa America, a dat și 4 goluri. A întâlnit Brazilia, Columbia, Chile, Uruguay. A jucat cu 7 naționale diferite. Mi se pare foarte relevant acel trofeu.
  • La Euro, Polonia a fost într-o grupă din care ar fi putut să se califice de la Euro. Ăsta e un dezavantaj pentru Lewandowski, că nu a putut să se califice. În primăvară, el a jucat până în aceeași fază a competiției ca Messi, apoi s-a accidentat. Deci nu a avut performanțe mult mai importante. 
  • Mi s-a părut interesant că acum 5 ani, France Football a reevaluat toate Baloanele de Aur, să vadă cum ar fi fost dacă ar fi permis dintotdeauna nominalizarea fotbaliștilor din afara Europei, cum nu s-a întâmplat până în anii 90. Concluzia a fost că 7 Baloane de Aur ar fi ajuns la Pele, două ar fi ajuns la Maradona, unul la Kempes și unul la Garrincha. Practic, Messi și Pele sunt acum la egalitate”.

Messi e creator de fotbal, Lewandowski este beneficiar. Messi are tot! Are viziune, are tehnică și are geniu. Lewandowski este un beneficiar al unei echipe care creează în medie 100 de goluri pe sezon. Normal că Lewandowski înscrie. 

N-ai cum să negi clasa extraordinară a lui Messi. Când Messi joacă prost oricum e cel mai bun dintre toți. Nu mai e la nivelul de acum câțiva ani când era o fortună, dar și acum e cel mai bun, n-ai ce să-i faci. Contează și atitudinea lui în teren, faptul că e tot timpul umil, își vede de treabă, nu e ofticos ca Ronaldo, nu simulează. Omul își vede de treabă, e în lumea lui aia minunată. Plus că e insensibil la ce e în jurul lui, la măgării, la simulari. El face fotbal, el creează fotbal.

- Emil Grădinescu, jurnalist Telekom

Contra Messi » Remus Răureanu: „Au gândit că Messi se lasă și nu vor mai apuca să îl premieze” 

  • „Mi se pare că festivitatea de ieri arată că premiul acesta nu se mai referă la fotbal. Este un exercițiu de marketing. Cei care au votat s-au gândit că Messi mai are puțin și se lasă și că nu vor mai apuca să îl premieze. În momentul acesta, Messi are un gol la PSG în trei luni. Nu a câștigat campionatul cu Barcelona, nu a câștigat Champions League. E adevărat, a câștigat Copa America. Dar Lewandowski a cucerit campionatul în Germania, a dat mai multe goluri.
  • Lumea se agață de Copa America pentru a justifica trofeul lui Messi. Dar Copa America e o competiție pe care nu o poți compara cu Euro. E organizată la un an, la doi ani. Mai aveau puțin și o organizau lunar, ca să aibă cât mai mult ediții. E o Cupă în care nu mai e niciun monstru în afară de Brazilia și Argentina. Nu e corect să fie hiporbolizat trofeul, adus la nivelul Europeanului. Aici sunt competitoare Franța, Germania, Anglia, Belgia. Chile și Uruguay, rivalele de acolo, poate ar fi de nivelul Poloniei.
  • Pentru Messi a fost un an dintre cele mai slabe, forma curentă e clar cea mai slabă din carieră. Eu aș fi zic, mai degrabă, că Lewandowski merita trofeul. 
  • Sunt convins că a contat mai mult dorința de a-l onora pe Messsi, decât că ar fi fost o înțelegere cu șeicul lui PSG. Messi, ca și Ronaldo, are strălucirea pe care Lewandowski nu o va avea niciodată. Ca aură fotbalistică, una e să fii argentinian, alta e să fii polonez. Nu e de mirare că cei doi și-au împărțit trofeele în ultimii ani”.
Fostul mare rival de la Real Madrid, revoltat după al 7-lea „Balon de Aur” cucerit de Messi: „Mi-e greu să mai cred în premiile astea. Leo e în top 5 fotbaliști din istorie, dar n-a fost anul lui”
Balonul de Aur
Fostul mare rival de la Real Madrid, revoltat după al 7-lea „Balon de Aur” cucerit de Messi: „Mi-e greu să mai cred în premiile astea. Leo e în top 5 fotbaliști din istorie, dar n-a fost anul lui”

Departe de mine gândul de a spune că Messi nu este un fotbalist imens al vremurilor noastre. Dar dacă luăm la mână fiecare din cele șapte Baloane de Aur cucerite de-a lungul carierei vom găsi multe lucruri care nu sunt în regulă. În acest sezon a câștigat Copa America, dar ce-a mai câștigat?! Copa del Rey. Lautaro Martínez a fost și el campion al Copa America, dar și campion în Italia. De ce nu ia el trofeul? 

Cred că s-ar fi putut face o reparație morală dacă Balonul de Aur s-ar fi dus la Lewandowski. Plus că nu înțeleg de ce anul trecut nu s-a decernat acest Balon de Aur. Pe forumurile multor ziare din Europa se scrie că lui Messi i s-a promis acest Balon de Aur când a semnat cu PSG.

- Marian Olaianos, jurnalist TVR

Concluziile lui Cătălin Țepelin: „Așa funcționează democrația, câștigă cine are mai multe voturi”

  • „Alegerea lui Messi a fost absolut corectă dacă privim strict din punct de vedere contabil. Adică au fost 180 de voturi, nu s-au furat, nu s-au măsluit, în curând vor deveni publice, Messi a avut mai multe, deci a câștigat. Așa funcționează democrația, câștigă cine are mai multe voturi. Deci nu dezbatem corectitudinea anchetei France Football, ci ne punem pe masă preferințele, spunem doar cum am fi votat noi, dacă am fi fost acolo.
  • Alegerea mea ar fi fost tot Messi. Și în apărarea mea amintesc o declarație dată de Lewandowski astă-vară. La acel moment a spus: «Îmi va fi mult mai dificil să câștig Balonul de Aur acum, după ce s-a întâmplat la Copa America. Dar nu mă deranjează să pierd în fața celui mai mare jucător din toate timpurile». Nu e declarația clasică de complezență pe care o dai pe scenă, de ochii lumii. A fost o afirmație realistă, Lewandowski și-a dat seama atunci că trofeul din America de Sud este foarte important și va face diferența. Naționala a fost călcăiul lui Ahile pentru Messi, întotdeauna i s-a reproșat că nu a făcut acolo niciun rezultat mare. Acum, după ce a luat trofeul continental, după alte 3 finale pierdute, brusc Copa America a devenit o nimica toată pentru cei din tabăra anti-Messi.
  • O explicație a reacțiilor anti-Messi poate fi și faptul că 12 din ultimele 13 Baloane de Aur au mers fie la el, fie la Ronaldo. Singurul intrus a fost Modric, și el foarte contestat la vremea respectivă, dar ideea e că rivalitatea asta Messi - Ronaldo s-a transformat într-o rivalitate mult mai dură a fanilor celor doi. Iar toți cei care nu l-au apreciat pe Messi pentru că erau fani ai lui Ronaldo sunt acum de partea lui Lewa.
  • Și, peste toate, mai plutește și nevoia de noutate, de meciuri câștigate de outsideri, de lideri răsturnați. Așa se regenerează sportul dintotdeauna, prin apariția altor MVP-uri care fac uitați vechii idoli. Eu încă nu m-am săturat de Messi și mă bucur să-l văd câștigând în continuare”.

Citește articole despre „Balonul de Aur”:

VIDEO Cum a fost surprins Robert Lewandowski, în momentul în care Messi era anunțat câștigător al „Balonului de Aur” » Mesajul din miez de noapte al polonezului

Acuzații grave după decernarea Balonului de Aur 2021: „Au inventat trofee de consolare! O jignire!”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (23)
10154596702599711
Aurel Avramescu  •  06 Decembrie 2021, 14:48
Postat de cip1978 pe 30 Noiembrie 2021, 20:24

Ii dai Balonul de aur pentru ca a castigat ... Copa America! Eu știam ca trofeul respectiv e pentru cel mai bun fotbalist european. Adica pentru cei care joaca si fac performante in Europa. Pentru Copa America să-l premieze sud-americanii! Dar ce să-i faci, marketingul si nevoia de recorduri...

Rivaldo a castigat Balonul de Aur in 1999 exact pentru acelasi lucru, performanta de la Copa America din 1999, unde a fost cel ma bun jucator al turneului. Cu Barcelona nu a castigat in sezonul respectiv nici CL, nici La Liga, ba mai mult in CL nici macar nu au iesit din grupe.

10154596702599711
Aurel Avramescu  •  06 Decembrie 2021, 14:42

Deci Raureanu a comparat Chile si Uruguay cu Polonia? Din cate tin minte Uruguay a dat de pamant cu Portugalia in optimi la ultimele mondiale, in 2014 au eliminat Italia din grupe is in 2010 au fost in semifinale, de fapt au mers mai de parte ei cu Costa Rica, echipa din America Centrala, iar Anglia si Italia au plecat acasa.

brazisio
brazisio  •  01 Decembrie 2021, 15:37

. Ironia e ca fanii lui Ronaldo au contribuit la balonul asta: *** *** ani de zile ca nu a castigat nimic cu Argentina, iar atunci cand a castigat a parut mare lucru…datorita lor ….serios! Iar copa America e ca un Europe play off echipele sunt echilibrate 9/10 au fost la cupa mondiala cel putin o data in ultima 30 de ani

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (23)
Comentează