INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  DOPAJ

Scandal imens! Dopaj la Zenit?! A dezvăluit întreg sistemul de dopaj rus și pune tunurile pe campioana Rusiei + o declarație incredibilă!

foto: Guliver/Getty Images
foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat marti, 11 august 2020 13:59 / Actualizat marti, 11 august 2020 14:22

Grigori Rodcenkov susține că Serghei Puhov, doctorul lui Zenit între 2006 și 2017, era „parte din frauda dopingului de stat”. Fernando Ricksen, ex-Zenit, decedat anul trecut, a scris în cartea sa: „Puhov îmi făcea injecții iar și iar și iar. Habar n-am ce-mi băga, dar ce efect! Aveam o explozie de energie dincolo de orice imaginație”.

În 2017, Mail on Sunday făcea o dezvăluire șocantă. Cel puțin 34 de fotbaliști ruși, incluzând întreg lotul de 23 care a participat la Mondialul din 2014, ar fi fost beneficiarii sistemului de dopaj și de acoperire a dopajului pus la cale direct de la Kremlin! Nu s-a întâmplat nimic. FIFA nu a avut nicio reacție. Și Rusia a organizat fără probleme turneul final din 2018.

Preferatul sportivilor suspendați 

O altă acuzație e îndreptată acum împotriva fotbalului rus. Grigori Rodcenkov, fostul șef al laboratorului de control doping de la Moscova, cel care a relevat secretele dopajului din țara sa, o pune la zid în același Mail on Sunday pe Zenit Sankt-Petersburg, de cinci ori campioană în ultimul deceniu. 

Totul s-ar fi petrecut prin Serghei Puhov, doctorul clubului între 2006 și 2017 (a dispărut de la Zenit subit, fără nicio explicație), fost medic al lotului olimpic și puternic conectat la sistemul de dopaj rus, despre care s-a spus că era preferatul lui Victor Ceghin, antrenor de atletism (proba de marș), cu zeci de sportivi suspendați pentru folosirea de medicamente interzise, în special EPO.

„Cunoștea toate schemele de dopaj”

„Puhov era legat de Valeri Kulicenko, cel care superviza programul de dopaj în atletism și era parte din frauda dopingului de stat. Cunoștea toate schemele de dopaj, având o îndelungată experiență practică. El e un bun exemplu de «vraci» în fotbal”, a afirmat Rodcenkov în Mail on Sunday.

„În vestiar erau peste tot ace și seringi” 

Nu e prima oară când se vorbește despre acest Serghei Puhov. În cartea sa, Spirit de Luptă, Fernando Ricksen (3 ani la Zenit, între 2006 și 2009) a scris ce se petrecea în cabinetul doctorului. Lucruri incredibile. 

"În vestiar erau peste tot ace și seringi. Puhov îmi făcea injecții iar și iar și iar. Habar n-am ce-mi băga, dar ce efect! Aveam o explozie de energie dincolo de orice imaginație"

Încheind: „Nimeni nu a ieșit niciodată pozitiv, eram convins că nu e nimic ilegal. M-am gândit: «Puhov știe care sunt limitele. Până la urmă, e doctorul oficial al echipei olimpice a Rusiei»”. Pe 18 septembrie 2019, Ricksen s-a stins din viață, la doar 43 de ani. În octombrie 2013, fusese diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică (ALS), o maladie neurodegenerativă progresivă. Incurabilă.

Mi se pare straniu că în atâția ani FIFA nu a făcut nimic în cazul dopajului din fotbalul rus. Erau cazuri clare, de suspendare.
 - Grigori Rodcenkov, fost șef al laboratorului rus de control doping

„Nu am avut niciodată probleme cu dopajul„

În fața acestor dezvăluiri, Zenit a negat, cum era de așteptat. „Suntem indiferenți la declarațiile lui Rodcenkov și la orice alte interpretări. În industria sportului, practica folosirii aditivilor bioactivi, inclusiv injectabili, este răspândită în întreaga lume. E absolut legal, o măsură permisă. Nu avem nicio îndoială asupra competenței profesionale și onestității lui Serghei Puhov”, a reacționat clubul din Sankt-Petersburg. 

„Legat de memoriile lui Fernando Ricksen, nici el, nici alți jucători ai lui Zenit nu au avut niciodată probleme cu dopajul. Jucătorii noștri au dat sute de teste în competițiile interne și europene”.

Citește și alte știri din fotbalul internațional: 

VIDEO Scene șocante în Rusia » Un fost star din națională a făcut KO un arbitru » Imagini cu puternic impact emoțional

Atalanta vrea totul: „Oamenii ne cer să câștigăm Liga Campionilor” + Diferența financiară uriașă față de PSG

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (8)
cpt.ahab
cpt.ahab  •  11 August 2020, 17:43
Postat de sibelius pe 11 August 2020, 17:22

Eu sunt curios care era "valoarea" reala a unor "mari fotbalisti", in special din Italia si Spania, ca doar saracul doc. Fuentes avea si alti clienti, nu doar ciclisti.

Tot fotbalul european este sub semnul dopingului. Important e să fii mereu cu un pas înaintea listei negre, găsind metode noi. Rușii, mai de la țară, folosesc substanțe și metode de generație veche, de aceea ies mereu drept oi negre în materie.

sibelius
sibelius  •  11 August 2020, 17:22
Postat de 1r2d2 pe 11 August 2020, 17:08

sau poti lua cat vrei daca nu ai valoare...

Eu sunt curios care era "valoarea" reala a unor "mari fotbalisti", in special din Italia si Spania, ca doar saracul doc. Fuentes avea si alti clienti, nu doar ciclisti.

1r2d2
1r2d2  •  11 August 2020, 17:08
Postat de sibelius pe 11 August 2020, 16:58

Sau ceilalti aveau retete mai bune...

sau poti lua cat vrei daca nu ai valoare...

Vezi toate comentariile (8)
Comentează