INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FC BARCELONA

E oficial! Xavi Hernandez se desparte de Barça la finalul sezonului, după 24 de ani în blau-grana, dintre care 17 ani la prima echipă!

Articol de - Publicat joi, 21 mai 2015 09:34

După 17 ani de devotament față de echipa de suflet, Xavi Hernandez va părăsi FC Barcelona la finalul acestui sezon și va începe, la 35 de ani, o nouă aventură în Qatar, la Al-Sadd, unde îl așteaptă un proiect grandios. Clubul catalan și jucătorul au ajuns la o înțelegere pentru încheierea contractului care expira în 2016.

UPDATE 

Xavi a apărut astăzi într-o conferință de presă și a explicat decizia luată: "Înainte de a începe să răspund la întrebări, vreau să confirm plecarea mea. E o decizie definitivă, dificilă, nu a fost simplu să o iau. Am discutat cu cei apropiați, cu familia mea, cred că e momentul să plec. Așa simt, cred că am făcut bine că am mai rămas un an, dar acum e momentul să plec. Mă simt util, important, dar trebuie să încerc o altă aventură. Inima îmi spune altceva, pentru că știți că sînt culé, dar corpul îmi spune că trebuie să plec. Eu și familia mea avem nevoie să plecăm. Voi pleca la Al Sadd, în Qatar,  voi juca acolo în următoarele 2 sezoane și voi avea opțiune de prelungire a contractului pentru încă un sezon".

Mulțumiri pentru fani

"Va fi greu pentru mine să nu port tricoul Barcelonei. Vor fi
momente unice în aceste 3 meciuri rămase, nu-mi imaginam că va
veni momentul ăsta, nici nu voiam să vină. Îmi va fi dor de
toți colegii, las aici prieteni, dar asta e legea vieții.

Mă gîndeam că pot continua, m-au emoționat, mi s-a făcut pielea
de găină, nu mi s-a mai întîmplat asta în toată cariera. Am avut îndoieli, dar în cele din urmă am decis. Te face să ai îndoieli cînd îi auzi pe fani strigîndu-ți numele, cîntînd pentru tine".

Barça îi propusese prelungirea înțelegerii pînă în 2018

update 

Xavi a dezvăluit că Barcelona a făcut tot posibilul pentru a-l convinge să sămînă. I-a propus un contract pînă în 2018. Mijlocașul a spus însă pas.

"Vreau să mulțumesc clubului Barcelona pentru înțelegere, pentru că a avut încredere în mine,  pentru că m-a tratat bine mereu și mai ales în perioada aceasta. Barça mi-a făcut o ofertă de prelungire a contractului pînă în 2018, o ofertă foarte bună, dar simțeam că e momentul să plec. Le mulțumesc fanilor, au fost fantastici, au vrut să rămîn, mi-au cerut să rămîn, m-au aplaudat și m-au făcut să mă simt special. Sper să nu dezamăgesc pe nimeni. Obiectivul meu principal e să revin la Barcelona. Iubesc clubul ăsta, am pus clubul înaintea oricărui orgoliu, m-am pus mereu pe mine pe planul secund.

În vara trecută, ar fi fost o decizie precipitată să plec, am făcut
bine că am mai rămas un an. Am avut timp să mă gîndesc bine la
ce urmează să fac. Am primit o ofertă fantastică de la club,
dar e momentul să fac acest pas. Nu mai joc atît de mult cît aș
vrea, nu mai sînt titular, e cea mai bună decizie.

Sînt foarte fericit, nu puteam avea o carieră mai frumoasă.
Vreau să-mi iau rămas bun de la fani, m-au tratat incredibil,
mă bucur să trăiesc acest final la Barca.  Nu puteam fi într-un loc mai bun, am fost la cel mai bun club din lume timp de aproape 25 de ani. Mi-am făcut mulți prieteni, m-am înțeles bine cu toată lumea. Nu am dușmani în fotbal. M-am bucurat de tot și mă voi bucura de tot pînă la ultimul meci în acest tricou.

Am încercat să fac ce am fost învățat, sînt mulțumit de mine
însumi, am încercat să aplic tot ce am fost învățat. Să
perfecționez. M-am simțit o piesă importantă în toți acești
ani".

UPDATE

Nu i-a spus adevărul mamei sale

În urmă cu mulți ani, cînd Xavi era doar un puști, a fost la un pas să semneze cu AC Milan. Mama lui s-a opus, amenințîndu-și soțul că va divorța dacă e de acord ca Xavi să plece în Italia. Mijlocașul a făcut o declarație amuzantă: "Mama nu știe că Barcelona mi-a oferit ofertă de prelungire pînă în 2018. Ea e cea mai înfocată fană a Barcelonei, sigur ar fi încercat să mă convingă să rămîn".

764 meciuri și 85 de goluripentru Xavi în tricoul blau-grana

Toată familia, implicată în proiectul din Qatar

Xavi va fi însoțit de toată familia în Qatar: soția Nuria Cunillera, părinții Joaquim și Maria Merce și frații săi, Oscar, Alex și Ariadna. 

Mă așteaptă acolo un proiect foarte important, voi lucra alături de Alex și Oscar, frații mei, și de sora mea Ariadna. Mă voi putea forma ca antrenor, e locul unde pot să mă pregătesc în liniște pentru ce va urma cînd voi pune ghetele în cui. Voi fi ambasador al Qatarului".

Ce urmează pentru Xavi în Qatar

În Qatar, Xavi va lucra la Academia Aspire, o școală de fotbaliști din care a revoluționat conceptul de juniori cu un macro-proiect care se pregătește pentru Mondialul din 2022. Ar urma să ajute la formarea tinerilor jucători care fac parte din proiect. Motivația nu e doar financiară, ci și profesională. După ce a cîștigat tot ce putea cîștiga cu formația blau-grana, Xavi a decis că are nevoie de ceva diferit.

"Cei de la Al Sadd m-au tratat excepțional, e cel mai bun proiect pe care-l puteam primi. Ne-a plăcut totul acolo. Nu pot vorbi decît foarte frumos despre Qatar. E locul ideal să îmi continuu cariera în
fotbal".

41 din 57 de meciuria fost folosit Xavi de Luis Enrique în acest sezon

23 de trofee
a cîștigat Xavi Hernandez cu FC Barcelona 

CV
Xavier Hernández i Creus
Data nașterii: 25 ianuarie 1980
Locul nașterii: Terrassa, Spania
Înălțime: 1,70 m
Post: mijlocaș

xavi 1

A intrat în La Masia în 1991, a trecut pe la toate echipele de juniori ale clubului, iar în 1998 a debutat la prima formație a catalanilor.

Numerele lui Xavi la Barcelona

xavi infografic engokdef.v1432205930

Despre "Creierul" formației blau-grana s-a spus că a fost cel mai influent fotbalist din istoria fotbalului spaniol. Directorul celei mai bune Barcelona din istorie, al celei mai bune reprezentative a Spaniei din istorie.

Xavi va avea parte de un moment special pe Camp Nou, sîmbătă, la meciul cu Deportivo. Federația Spaniolă de Fotbal a acceptat cererea Barcelonei și va înmîna trofeul pentru cîștigarea campionatului la această partidă, pentru ca mijlocașul catalan să se poată despărți așa cum se cuvine de echipa pentru care a jucat toată cariera.

Este al 8-lea titlu de campioană cîștigat de genialul număr 6 în tricoul blau-grana. De obicei, trofeul se înmînează la începutul sezonului următor.

Barcelona îi mai pregătește un moment special lui Xavi, pe 3 iunie, și i-a invitat la meci pe toți antrenorii pe care i-a avut acesta de-a lungul carierei la prima echipă. Sînt așteptați: Louis van Gaal, Radomir Antici, Carles Rexach, Llorenç Serra Ferrer, Frank Rijkaard, Pep Guardiola, Gerardo Martino, Jordi Roura, Toño de la Cruz, Luis Enrique, dar și selecționerul Vicente del Bosque.

Antrenorii cu care a lucrat Xavi în prima ligă spaniolă:
Frank Rijkaard: 158 meciuri
Pep Guardiola: 131 meciuri
Louis van Gaal: 60 meciuri
Carles Rexach: 38 meciuri
Gerardo Martino: 30 meciuri
Luis Enrique Martínez: 30 meciuri
Tito Vilanova: 26 meciuri
Llorenç Serra Ferrer: 17 meciuri
Jordi Roura: 4 meciuri
Radomir Antic: 9 meciuri
De la Cruz: 1 meci

Sport.es anunță că Barcelona îi pregătește mai multe surprize lui Xavi.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (7)
leomessi778
leomessi778  •  22 Mai 2015, 01:08

atat el cat si puyol au ales sa plece in momentul cand au vazut ca joaca din ce in ce mai putin dincauza accidentarile in cazul lui puyol si a varstei in cazul lu xavi.Dar tare as fi vrut sa il mai vad jucand pentru barcelona a fost un jucator ca ne-a incantat in toata cariera lui cu pase de geniu,goluri si ff multa daruire

liviu.neagoe
liviu.neagoe  •  21 Mai 2015, 18:25
Postat de Animalutul Jucaus pe 21 Mai 2015, 17:42

il vrei la ***??? las ca-i face *** o oferta de vis " cu o *** " mai mult decat turma de camile pe care i-o dau arabii...........cam poote branza lu *** pt un simbol ca xavi dar poate *** viseaza..........

Prietene, erai treaz cand ai scris ce-ai scris? E greu de-nteles...

1088614464539809
Animalutul Jucaus  •  21 Mai 2015, 17:42

il vrei la ***??? las ca-i face *** o oferta de vis " cu o *** " mai mult decat turma de camile pe care i-o dau arabii...........cam poote branza lu *** pt un simbol ca xavi dar poate *** viseaza..........

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează
Close