INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  OPINIE

Editorial Andrei Niculescu: Teama din jurul unui „Clasico”

Articol de - Publicat luni, 02 martie 2020 16:45

Cei aproape 700 de milioane de telespectatori (din 180 de țări, audiență estimată) care au urmărit duminică seară primul episod din "El Clásico" pe 2020 probabil că încă se întreabă dacă au văzut un meci bun. 

Realitatea e că, lăsând la o parte rezultatul final, care "vopsește" opiniile multora, acest Real Madrid-Barcelona nu s-a ridicat la nivelul de spectacol oferit de alte confruntări. Să ne înțelegem totuși, dacă ne raportăm la un meci obișnuit, "mediocru" nu poate fi caracterizarea a ceea ce-am văzut pe "Bernabéu". 

Avem cu toții exemple de meciuri mediocre, proaste și plictisitoare. Dacă ne raportăm însă la alte dueluri dintre cei doi giganți ai Spaniei, căci"El Clasico" ne-a obișnuit de 10 ani încoace cu altceva, da, senzația e că am văzut și spectacole de mai bune calitate.Există însă explicații. Ar trebui să ne uităm un pic la realitatea celor două echipe și la conjunctură. 

A fost un "Clásico" dominat de teamă, stresul a guvernat peste "Bernabéu", iar echipele și-au dorit mai mult să nu piardă, decât să câștige. O remiză, ce era aproape să se consemneze, nu pansa întrutotul rănile, dar nici nu le agrava. În cele din urmă a câștigat Real Madrid, poate și pentru că Zidane, astăzi, e mai bun antrenor decât Setién, la fel cum, tot astăzi, Guardiola e mai bun antrenor decât Zizou și s-a văzut miercurea trecută.

Paradoxurile unui duel prea așteptat

Marele paradox al acestui meci e că nu prea putem găsi jucători despre care să spunem că au fost excelenți, dar nici jucători despre care să spunem că au fost slabi. Pe cei doi portari nu-i includ în caracterizări. Nici măcar despre Messi nu se poate spune că a fost slab, chit că a fost cel mai gri "Clásico" din 2006 încoace. 

Doar că și la Messi se respectă axioma de mai sus, el a ridicat nivelul atât de tare încât o partidă normală a sa e catalogată drept banală. Nici măcar despre Kroos nu se poate spune că a fost excelent, deși lui i se datorează în mai mare măsură golul de 1-0 decât lui Vinícius, căruia i-au trebuit vreo două secunde să priceapă ce vrea neamțul de la el și care, după cum a tras, nu-i dădea emoții lui Ter Stegen. 

Apropo de Kroos, înțelegem acum de ce nu l-a titularizat Zidane cu City. L-a vrut proaspăt cu Barcelona, și l-a avut, a gândit că absența lui poate fi compensată, dar aici s-a înșelat.De ce a câștigat Real Madrid? Pentru că, probabil, la pauză Zidane a înțeles și a știut cum să le explice jucătorilor că n-au motive să se teamă, că-n față nu au acel coșmar care le făcea zile negre în trecut. 

Când nu le-a mai fost atât de frică de Barcelona și n-au mai fost atât de intimidați de Messi, cei de la Real Madrid au făcut pași înainte, au sporit presiunea și au provocat erorile adversarului. Au preluat controlul partidei, iar Barcelona a cedat. 

Stilul acesta al lui Setién, plat, de-a latul, cu pase din ce în ce mai multe funcționează cu echipe mici, dar cu adversari de calibru, nu prea. Setién a fost în tribună la Real Madrid-City, după meci a vorbit ore bune cu Guardiola, dar Barcelona azi nu are un De Bruyne și are măcar o viteză în minus la construcție față de City. Iar duminică nu l-a avut nici pe Messi. 

Care, pentru prima dată, a părut îmbătrânit. Acel duel pierdut cu Marcelo, hmm, acum vreo 4-5 ani ar fi fost câștigat fără emoții. Zidane a știut iar să-l dezactiveze pe argentinian, care (dacă veți revedea meciul veți observa) a primit mingea mai mereu în fața lui Casemiro și nu în spatele lui. În plus, spre deosebire de acum 4-5 ani, ca să nu mai vorbim de acum 10, Messi e din ce în ce mai singur, el trebuie să fie și Messi de-atunci, dar și Iniesta, uneori și Xavi, și Suárez, dar și Neymar, câteodată și Dani Alves. 

Marele eșec al Barcelonei nu e cel de duminică, e faptul că nu a putut să aducă în jurul lui Messi oameni care să-l pună în valoare, nu să aștepte totul de la el, iar aici mă refer și la antrenori.Meciul ăsta de duminică a dat primele semne de cum ar putea să arate Barcelona după retragerea lui Messi.

P.S 1 Vi se pare o simplă coincidență că Messi n-a mai dat gol într-un "Clásico" după plecarea lui Cristiano Ronaldo? Și că Ronaldo nu mai pare același după plecarea de la Real Madrid?

P.S 2 Luați cu "Clásico", am omis marele "eveniment" al weekendului. Sper să observați ghilimelele. A pierdut Liverpool! Atât de sus i-a dus Klopp pe "cormorani", atît de mult a robotizat această echipă, încât un eșec, normal totuși în fotbalul oamenilor, a devenit subiect de presă.

1001 de nopți și încă una » Editorial Andrei Niculescu despre „tăvălugul” Liverpool și numirea lui Quique Setién la Barcelona

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
melcul_furios
melcul_furios  •  02 Martie 2020, 21:15

Absolut de acord, Barcelona e o greseala de conducator, de cativa ani incoace nu au adus nici un jucator serios, ultimii 3 au fost scumpi si nu s-au integrat - Countinho, dembele, Griezman. Inclusiv fundasii adusi - Firpo, Todibo- nimic nu seamana a jucatori din ce adus si ceva imi spune ca in lipsa altor idei consemnul pe unitate este ca mingea sa ajunga la Mesii iar asta e moartea clubului. Probabil ca mai dureaza inca 2-3 ani pana o sa ajunga iar un club mare, momentan clubul se taraste la noroc, nu are nici antrenor, nici conducere iar cei cativa jucatori valori sunt deja batrani iar sistemul de joc nu ii avantajeaza. De exemplu Real l-a adus pe Vinicius, Valverde, Casemiro, Kroos - toti s-au integrat frumos in echipa, cum dracu de Barcelona nu reuseste nimic, nicaieri? Si l-au vandut si pe Alena, care pare in stare sa conduca jocul din stanga.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează