INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  DECLARAŢII

Emoționant! Elogiile lui Guardiola pentru mentorul său: "Cruyff ne-a explicat opusul a tot ceea ce știam! La un moment dat ne întrebam dacă nu cumva a înnebunit! Messi e cel mai bun elev al lui"

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de GSP - Publicat vineri, 25 martie 2016 13:19

Legendarul Johan Cruyff a decedat ieri, la vârsta de 68 de ani, la Barcelona, din cauza cancerului pulmonar.

Cruyff a avut un rol extrem de important în cariera lui Guardiola. În 1990 l-a debutat pe mijlocaș la Barcelona, în 2008 l-a propus ca antrenor al catalanilor, iar de-a lungul carierei olandezul a avut o relație specială cu Pep.

Antrenorul catalan a vorbit astăzi, în presa din Spania, despre moartea lui Cruyff, mentorul său.

"A fost un privilegiu să pot să mă bucur de el atât timp. Acum, nu mai putem să îl vedem când vrem, dar în urma lui rămâne moștenirea. Ne-a lăsat multe lucruri, de care fiecare ne folosim, indiferent dacă suntem antrenori sau doar comentăm meciuri.

Dacă ne-am făcut antrenori este pentru că Johan Cruyff ne-a indus ideea că putem domina jocul. El ne-a ajutat să facem asta.

Joi am luat cina cu fiul și fiica mea, iar Marius, care nu îl cunoaște pe Cruyff, m-a întrebat ce se întâmplă și i-am zis că el era precum acel profesor cu care abia așteptai să ai ore. Iar el m-a întrebat «Ca Merlin?».

Era o persoană foarte specială. Ne spunea că jucam prost pentru că alergam mult. Tot ce ai auzit în intreaga ta carieră nu însemna nimic. El ne explica opusul.  Messi, de exemplu, aleargă cel mai puțin și de aceea este cel mai bun elev al lui Cruyff. Într-un meci cu Valencia, noi am jucat cu trei fundași și cu Eusebio în bandă. Ne întrebam cu toții dacă nu cumva Cruyff a înnebunit, dar am câștigat cu 3-0 și cu un joc măreț.

Ne-a deschis ochii pentru a fi diferiți. A fost un privilegiu să ne putem bucura de el ca antrenor și de cunoștiințele pe care ni le-a lăsat. A fost norocul nostru. El ne-a ajutat să înțelegem fotbalul. Este o mare pierdere.

Știm deja că Barcelona înseamnă mai mult decât Johan, dar venirea lui a fost mai mult decât o revoluție. Înainte, nu era nimic aici. Moștenirea lui este infinită. Ne-a ajutat să reacționăm când lucrurile nu merg bine. Este o referință în fotbalul mondial al ultimilor 25 de ani. El a schimbat două cluburi, Ajax și Barcelona, dar și două naționale, Spania și Olanda.

De multe ori, când am o problemă, mă întreb ce ar face el. Așa am făcut la meciul cu Juventus. Când am început fotbalul, nu știam nimic, nu știam să îl intreprtez. El a deschis această lume fascinantă. Ne-a învățat să vedem altfel fotbalul.

El m-a protejat când mi-am început cariera de fotbalist. În fiecare zi mă punea la locul meu. M-a învățat cum să mă comport și cum să îndepărtez de presă. Modul în care Barcelona formează jucătorii i se datorează lui Cruyff. El ne-a spus ce trebuie să facem. Poate că mai există persoane care să aibă cunoștințele lui Cruyff, dar nu doar asta e important. Trebuie să faci ceea ce știi, iar el insista cu ideile lui.

Nu există nimeni care să se compare cu cea a făcut Cruyff pentru fotbal. Sunt sigur că Xavi, Busquets și Iniesta vor duce mai departe moștenirea lui Cruyff la Barcelona" Pep Guardiola, potrivit presei din Spania.

Citește și: Sfatul lui Cruyff pentru Guardiola, pe care spaniolul îl respectă cu sfințenie » Cum i-a influențat olandezul cariera

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
adrian_d_mihai
adrian_d_mihai  •  25 Martie 2016, 18:16

Dumnezeu sa-l odihneasca! Iar noi, noi suntem mai saraci si mai tristi...

1027464943938561
Horia Olteanu  •  25 Martie 2016, 14:22

OMUL era de pe alta planeta , bineinteles ca iti pui intrebari cand ai o gandire dintr-o alta dimensiune , R.I.P Johan Cruyff

Vezi toate comentariile (2)
Comentează