INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  PORTUGALIA

Fabio Paim putea fi legenda Portugaliei, dar și-a distrus cariera » Singurul jucător care l-a făcut pe Ronaldo să spună: „Credeți că eu sunt bun? Stați să-l vedeți pe el”

Articol de - Publicat vineri, 10 ianuarie 2020 13:21

Fabio Paim, 31 de ani, se anunța a fi un star al fotbalului la începutul anilor 2000. Aurelio Pereira, omul care i-a descoperit pe Cristiano Ronaldo, Joao Moutinho și Quaresma, a fost atât de impresionat de calitățile acestuia încât mărturisea că era mai talentat decât ceilalți 3! 

Viața extrasportivă și câștigurile imense pentru un puști care nu avusese mai nimic și nu știa să gestioneze faima survenită rapid au îngropat însă talentul fantastic pe care cei care au lucrat cu el spun că-l avea.

Colegul lui Ronaldo, Fabio Paim, care a lăsat pe toată lumea mască

Coleg cu Cristiano Ronaldo la Sporting, mijlocașul era recomandat în 2003 de CR7 drept un supertalent. Paim a ajuns la 31 de ani, a schimbat 19 echipe în 8 țări: Portugalia, China, Angola, Malta, Lituania, Luxembourg, Qatar și Brazilia și nu și-a atins niciodată potențialul. La 13 ani, pentru că avea rude în Franța, Federația de fotbal a oferit bani familiei lui Paim pentru ca acesta să joace pentru „Cocoșul galic”. Paim a refuzat însă, dorindu-și să reprezinte Portugalia.

Fabio Paim putea fi legenda Portugaliei, dar și-a distrus cariera » Singurul jucător care l-a făcut pe Ronaldo să spună: „Credeți că eu sunt bun? Stați să-l vedeți pe el”

Internațional la toate naționale de tineret ale Portugaliei, de la U16 la U21, Fabio reușise să impresioneze mulți oameni de fotbal: „Dacă aveți impresia că eu sunt bun, așteptați să-l vedeți pe Fabio Paim”, asta declara Cristiano în 2003, după perfectarea transferului său de la Sporting la Manchester United.  

42 de selecțiila naționalele de tineret ale Portugaliei a adunat Paim

Cei doi erau cei mai buni juniori ai lui Sporting, iar, la vârsta de 14 ani, Paim era urmărit de scouteri de la Barcelona, Real Madrid și United. La 16 ani, ca să nu-și piardă „diamantul”, portughezii îi făcuseră un contract fantastic! Primea 25.000 de euro pe lună! Ziarele portugheze scriau însă că suma ar fi fost mult mai mare. 

După împrumuturi de la Sporting la două echipe din ligile inferioare din Portugalia, cu o scurtă aventură în prima ligă, la Paços Ferreira, Paim a ajuns în 2008, grație lui Jorge Mendes, tot sub formă de împrumut sub comanda lui Luiz Felipe Scolari, la Chelsea. Primit cu entuziasm de englezi, Paim a dezamăgit crunt, jucând doar pentru echipa de rezerve. După doar 4 luni a plecat din Anglia și a înșirat echipă după echipă, ajungând în ligile inferioare din țara natală. 

Motivul eșecului? Viața extrasportivă. Totul a culminat cu arestarea, în 2019, când poliția a găsit asupra lui 12 grame de cocaină. A fost suspectat de trafic de droguri, dar eliberat ulterior din lipsă de probe.

Fabio Paim putea fi legenda Portugaliei, dar și-a distrus cariera » Singurul jucător care l-a făcut pe Ronaldo să spună: „Credeți că eu sunt bun? Stați să-l vedeți pe el”

Ajuns la 31 de ani, Paim nu învinovățește pe nimeni altcineva în afară de el însuși pentru eșec. 

„Credeam că am mai mult talent decât oricine. La un moment dat, aș fi putut face mai mult decât Cristiano, dar nu am avut ce avea el: forța și dorința de a fi mare. Avea o disciplină fantastică, iar mie îmi lipsea. Aveam talent cel puțin la nivelul lui Ronaldo, dar nu aveam restul calităților lui. Nu-mi plăcea să muncesc. Ar fi fost bine să am mai puțin talent și mai multă determinare, forță mentală, ca Ronaldo. Aș fi fost cel mai bun din lume, dar credeam ca e suficient să ai talent ca să ajungi mare. Viața mi-a arătat că m-am înșelat” 
- Fabio Paim  

Paim a crescut fără tată și mărturisește că i-a lipsit mult o mână de fier care să-l oprească să o ia pe un drum greșit. 

„Am început să joc fotbal la 6 ani, la 13 ani deja aveam contract de profesionist, câștigam mulți bani. Mi-a lipsit ce era cel mai important: un tată, un exemplu, un om care să-mi impună reguli, un om pe care să-l știu un pic de frică doar pentru că e acolo. Dar nu doar din această cauză am eșuat, ci din vina mea. Nu am avut forța, mentalitatea, nu am știut să respect anumite lucruri foarte importante în fotbal. La 16 ani câștigam mai mult decât jucătorii de la prima echipă. Erau multe echipe care mă doreau, așa că mi-au făcut un contract foarte bun. Nu primeam toți banii deodată. Primeam 10.000 de euro pe lună, apoi 150.000. Asta nu mi-a făcut tocmai bine, nu eram obișnuit să am bani. De la a avea nimic la a câștiga acele sume... nu eram pregătit”.

„În Anglia am încetat să mă mai antrenez”

La doar 20 de ani era la Chelsea. Transferul acesta ar fi trebuit să fie momentul în care lumea fotbalului să-i vadă potențialul, dar a însemnat, de fapt, începutul sfârșitului: „În Anglia am încetat să mă mai antrenez. Am început să beau, aveam mulți bani și am început să fac lucruri pe care nu le făcusem înainte. Aveam libertatea să fac ce voiam”, mărturisea Paim într-un interviu pentru Globoesporte, în 2017.  

„Copiii au nevoie de modele”

„Cheltuiam enorm pe mașini. Iubesc mașinile și îmi cumpăram tot ce voiam: Ferrari, Lamborghini, Porsche, Maserati! Îmi plăcea să mă simt bine, să port haine frumoase, de firmă, să am mașini puternice și îmi lipsea cu desăvârșire modestia. E bine să ai pe cineva cu capul pe umeri când ai atâția bani, aș fi făcut totul complet diferit. Dar mi-a plăcut să îmi satisfac capriciile, pentru asta muncește oricine, ca să se simtă bine. Pe teren făceam ce trebuia să fac, apoi făceam ce îmi doream, petreceam timp cu cine voiam. Nimeni nu mă critica atâta timp cât lucrurile mergeau bine. Dar, când nu am mai fost la nivelul cerut, au început să mă arate cu degetul. Iar eu voiam doar să fiu cu mașinile mele. 
 

Nu știam ce înseamnă să ai bani, când am început să joc nu aveam nici măcar niște ghete bune, nu eram pregătit. Nu am avut un exemplu la care să mă raportez. Copiii au nevoie de modele. Mă simt mândru, dar și un pic rușinat să transmit acest mesaj” 

„Poate trebuia să fiu mai arogant”

„La Chelsea, aveam prea mult timp liber și făceam prea multe lucruri prostești. Plecam des în Portugalia, pierdeam vremea aiurea. Pentru un profesionist asta înseamnă multă oboseală. Trebuie să te odihnești, să dormi, să te hrănești bine. Eu nu făceam asta. Dacă ar fi să schimb ceva... aș schimba multe, oamenii pe care îi aveam pe lângă mine, care erau lângă mine doar când era totul bine. Îmi ajutam prietenii, îmi plăcea să trăiesc bine. Poate că ar fi trebuit să fiu un pic mai arogant, mai introvertit, dar nu pot fi așa. Unii au profitat de mine”. 

„Declarația lui Cristiano mi-a marcat viața. Nu pot decât să-i mulțumesc mult. Dacă eram mai bun decât Ronaldo, aș fi fost acum în locul lui. Totul ține de cât de mult muncești, câtă determinare ai, ce îți dorești. Nu-mi place să mă uit în urmă, ce a fost a fost” 
- Fabio Paim 

  • foto: GloboEsporte.com

Pep Guardiola, făcut praf în Spania după ultima declarație despre Real Madrid: „Atenție, breaking news! Am migra în masă, dar nu spre Maldive sau Qatar, ca tine”

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (11)
pote
pote  •  11 Ianuarie 2020, 14:40

Pare cretar. Ciudat!

andrei.33
andrei.33  •  10 Ianuarie 2020, 20:43

Cine-i asta, nici n-am auzit de el..intre miile de nascut talent si mort speranta...oare si Ianis va da interviuri d-astea peste 10 ani din calitate de antrenor secund la Viitorul?

10153836040333310
Blonder DC  •  10 Ianuarie 2020, 17:03
Postat de ucv1948 pe 10 Ianuarie 2020, 14:55

.. O, om!, ce mari răspunderi ai De tot ce faci pe lume De tot ce spui în scris sau grai! De pilda ce la alţii dai Căci ea mereu, spre iad sau rai Pe mulţi o să-i îndrume Ce grijă trebuie să pui În viaţa ta, în toată, Căci gândul care-l scrii sau spui S-a dus, în veci nu-l mai aduni Şi vei culege roada lui Ori viu, ori mort odată, Ai spus o vorbă, vorba ta, Mergând din gură în gură, Va-nveseli sau va-ntrista Va curăţi sau va-ntina Rodind sămânţa pusă în ea De dragoste sau ură. Scrii un cuvânt; cuvântul scris Este un leac sau o otravă. Tu vei muri dar tot ce-ai scris Rămânen-n urmă drum deschis Spre ocară sau slavă. Ai spus un cântec, versul tău Rămâne după tine Îndemn spre bine sau spre rău Spre curăţire sau desfrâu Lăsând în inimi rodul tău De har sau de ruşine. Arăţi o cale a ta În urma ta nu piere E cale bună sau e rea Va prăbuşi sau va-nălţa Vor merge suflete pe ea La pace sau durere Trăieşti o viaţă, viaţa ta E una, numai una Oricum ar fi tu nu uita Cum ţi-o trăieşti, vei câştiga Ori fericire pe vecie, ori chin pe totdeauna. O, om! Ce mari răspunderi ai! Tu vei pleca din lume, Dar ce ai spus prin scris sau grai Sau laşi prin pilda care-o dai Pe mulţi, pe mulţi spre iad sau rai Mereu o să-i îndrume.

Pastileleeee....ai uitat pastileleeeee !

Vezi toate comentariile (11)
Comentează