INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Fascinanta poveste a lui Van Dijk, olandezul care aproape a ajuns Balon de Aur: refuzat de Willem II, la un pas să își piardă viața

Articol de - Publicat luni, 09 decembrie 2019 13:01

Virgil Van Dijk, 28 de ani, a fost la un pas să cucerească Balonul de Aur în acest an, diferența dintre el și Lionel Messi fiind de doar șapte puncte. Fundașul olandez a avut un an foarte bun, în care a devenit câștigător al Ligii Campionilor cu Liverpool.

În spatele gloriei sale actuale stă o poveste de viață fascinantă. Un spălător de vase a ajuns unul dintre cei mai buni și mai apreciați fotbaliști ai momentului.

Origini comune cu alte trei superstaruri olandeze

Originile lui Van Dijk reprezintă o consecință frumoasă cu povestea altor legende olandeze. Mama lui provine din Surinam, țară din America de Sud. Aceeași țară în care își au originile Frank Rijkaard, Edgar Davids și Clarence Seedorf!

Până să ajungă fotbalist profesionist, Van Dijk a lucrat ca spălător de vase la un restaurant, pentru a-și putea ajuta familia. Începuturile nu au fost ușoare: a vrut să joace pentru juniorii lui Willem II Tilburg, însă antrenorul nu l-a considerat apt pentru a fi păstrat în lot și l-a dat afară. Tehnicianul a considerat că tânărul Van Dijk e limitat din punct de vedere al fizicului și al tehnicii, ba chiar îl striga „micul șobolan”.

Fascinanta poveste a lui Van Dijk, olandezul care aproape a ajuns Balon de Aur: refuzat de Willem II, la un pas să își piardă viața

O opinie bizară având în vedere că la 17 ani Van Dijk avea deja 1.93 metri, iar în timp a devenit cel mai puternic fundaș din lume. Cam în aceeași perioadă, Willem II l-a testat și pe Frenkie de Jong, însă cu actualul mijlocaș al Barcelonei a avut mai multă încredere și l-a păstrat în lot.

A început pe dreapta!

Inițial, fundașul lui Liverpool nu a jucat pe rolul care l-a consacrat. Era mai mult un fundaș de bandă, pe partea dreaptă, însă nu își găsea locul și randamentul nu era bun. Abia la 17 ani, după ce a început să crească foarte mult în înălțime, a fost reprofilat în fundaș central de staff-ul lui Groningen, echipa la care a debutat la seniori.

A devenit foarte receptiv la sfaturile antrenorilor, iar asta l-a ajutat să își dezvolte simțul perfecțiunii. Unul din antrenorii cu care a lucrat a dezvăluit că secretul ascensiunii lui Van Dijk a fost să asculte orice i se spune, inclusiv criticile, pe care le-a folosit pentru a-și descoperi greșelile și a și le îndrepta.

Fascinanta poveste a lui Van Dijk, olandezul care aproape a ajuns Balon de Aur: refuzat de Willem II, la un pas să își piardă viața

La un pas de moarte

Cel mai dificil moment pentru Van Dijk a fost în 2012, pe când evolua în prima echipă de la Groningen. A suferit de o formă acută de apendicită care putea să îi fie fatală. Din cauza apendicitei, un rinichi i-a cedat complet, însă intervenția medicilor și o operație i-au salvat viața.

Un alt moment greu pentru Van Dijk îl reprezintă divorțul părinților săi și faptul că tatăl său a plecat de lângă el și frații săi. Acesta e și motivul pentru care alege să evolueze cu numele de „Virgil” pe tricoul de joc și nu cu „Van Dijk”, numele de familie pe care l-a primit de la tatăl său.

Locul perfect, echipa perfectă

În ianuarie 2018, Van Dijk a semnat cu Liverpool în urma unui transfer de 85 milioane de euro și a contribuit la ascensiunea actualei echipe. Înainte de a deveni „cormoran”, el a fost curtat intens și de Chelsea și Manchester City.

Persoana care l-a convins să semneze cu Liverpool a fost Jurgen Klopp, tehnician cu care olandezul și-a dorit mult să lucreze. Iar această colaborare a oferit fanilor unul din cele mai mari succese: trofeul Ligii Campionilor și foarte posibil titlul în Premier League în acest sezon.

Citește și:

Virgil Van Dijk dezvăluie secretul lui Liverpool: „«Uscătorul de păr» al lui Jurgen Klopp”

Supercontract pentru Virgil van Dijk! Ce sumă va încasa olandezul

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează