INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FIFA

FIFA dă o lovitură dură impresarilor! Cei mai puternici agenți protestează: „Distruge jucătorii. Mergem la tribunal”

Articol de - Publicat marti, 04 februarie 2020 11:31

FIFA a anunțat șase măsuri care să „înlocuiască situația actuală, dominată de legea junglei, cu tot mai frecvente conflicte de interese și cu comisioane exorbitante".

FIFA acționează pentru a evita derapajele, conflictele, în mercato, pentru a putea controla agenții și a-i împiedica să ia sume uriașe la transferuri, susține L'Equipe. 

Mino Raiola, considerat unul dintre cei mai puternici impresari, fiind și în centrul celor mai contestate tranzacții, tocmai a primit 15 milioane de euro la trecerea lui Haaland de la Salzburg la Dortmund (a costat în total 45 de milioane, dintre care doar 20 au ajuns la clubul austriac). Și tot el a luat 49 de milioane în 2016 când Pogba a fost cumpărat de Man. United, de la Juventus, cu 105 milioane. Raiola reprezentând atunci și jucătorul, și cluburile! 

FIFA, măsuri pentru impresari: maximum 10 la sută din transfer!

Vrem să suprimăm sau cel puțin să reducem practicile excesive și abuzive care există în fotbal", a anunțat FIFA. „Vom avea un sistem echilibrat și rezonabil care să înlocuiască situația actuală, dominată de legea junglei, cu tot mai frecvente conflicte de interese și cu comisioane exorbitante".

Principalele măsuri vor să interzică bonusuri pentru agenți mai mari de 10 la sută din sumele de transfer și, în același timp, anulează dreptul impresarilor de a reprezenta simultan și jucătorii, și grupările implicate.

„Prin tot ce face, FIFA distruge jucătorii"

O schimbare care i-a înfuriat pe manageri. Cel mai vehement e britanicul Jonathan Barnett, proprietarul companiei Stellar Group, care-l are pe Gareth Bale cel mai important nume din portofoliu. „Prin tot ce face, FIFA distruge jucătorii", a declarat acesta în L'Equipe. "FIFA trebuie să se așeze la masă cu noi, plecând de la o foaie albă. Să stabilim împreună regulile de transferuri. Dacă alege acest drum, ne vom întâlni. Dacă nu, vom merge direct la tribunal".

Cele șase măsuri impuse de FIFA în sistemul de transferuri

  1. O limită maximă de 10 la sută pentru comisioanele agenților pentru a evita excesele. 
  2.  Interzicerea unui impresar de a reprezenta și jucătorul, și un club, pentru a se evita conflictul de interese. 
  3. Reintroducerea licenței pentru agenți, cu scopul respectării legilor fotbalului. 
  4. Crearea unei comisii speciale pentru o mai bună transparență financiară în mercato. 
  5. Apariția unei comisii de rezolvare a conflictelor, care să acționeze în neînțelegerile dintre jucători, agenți și cluburi. 
  6. Publicarea tuturor acordurilor dintre jucători și impresari, pentru transparența sistemului de transferuri.

591 de milioane de euroa fost suma totală a comisioanelor plătite agenților în 2019, de patru ori mai mult decât în 2015

1,17 miliarde de euroa fost suma totală negociată de Jonathan Barnett în 2019 (a luat comisioane de 115 milioane), britanicul fiind desemnat de Forbes cel mai puternic impresar al planetei anul trecut

„Ce a făcut Mino Raiola rău luând 49 de milioane? A sechestrat cluburile în birourile lor? Au suferit Juventus și Man. United? Nu! Singurul interesat e Pogba. Iar el crede că are un agent formidabil. Cu cât va scăpa FIFA mai repede de expresii stupide ca «legea junglei», cu atât mai repede vom ajunge la un acord. Dacă e cineva care are nevoie mai multă de transparență, atunci FIFA e!" 
Jonathan Barnett, impresar britanic

vezi și:

Formidabilul boom Lazio » Valorea biancocelestilor s-a mărit de peste patru ori! Ștefan Radu, cotă în scădere

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (20)
885961731440021
Patulea Daniel  •  05 Februarie 2020, 00:14

Ce nu inteleg eu este de ce apar cioflingarii astia 3 ca si cum ei s-ar fi rasculat ... Ma gandesc , ca daca ar fi pus poza cu Jonathan Barnett , ca vorba aia dor el sa rasculat , i-ar fi costat o avere pe basinosii astia de la gsp, care in afara de stiri cu, familia becali , Ianis si Gheorghe Hagi, nu mai au altceva .Tirgovistea nu exista , Clinceni nu , Voluntari, Iasi, Botosani ba la astia chiar e noapte mereu ? la astia nu se intampla nimic ?

1044284568949277
Gherasim Andrei Adrian Virgil  •  04 Februarie 2020, 20:15

FIFA să facă ordine și la ei dar și la impresari, trebuie pus un prag în comisioanele impresarilor, care au ajuns să fie uriașe și în final ajung să fie în stare să îngreuneze activitatea cluburilor mici, în detrimentul celor mari... Sunt aproximativ 10 cluburi mari în lume care au ajuns să urce pragurile de transfer aproape la sume neverosimile ! Adică să iei aproape 50% dintr-o sumă de transfer este foarte, foarte mult... ! Și când iei și de la club și de la jucător, nu este corect...

deusdat
deusdat  •  04 Februarie 2020, 19:53

Adică 10% e ”decent”! Mendes a luat 10% din 120 milioane plătite de Atletico pentru Joao Felix și asta e OK pentru nababii de la FIFA. Dacă ar fi bine intenționați, ar înființa o bursă electronică a jucătorilor și un sistem unic de contracte, iar cluburilor și fotbaliștilor le-ar rămâne doar să liciteze online pentru indemnizații și salarii și să pe urmă completeze niște formulare tot online. Totul supervizat de juriștii FIFA.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează