INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FIFA

FIFA vrea să impună o nouă regulă » Limită pentru comisioanele agenților!

Ales agentul anului în 2020 de Tuttosport, Mino Raiola (centru) pregătește altă lovitură: Erling Haaland // FOTO Imago
Ales agentul anului în 2020 de Tuttosport, Mino Raiola (centru) pregătește altă lovitură: Erling Haaland // FOTO Imago

Articol de - Publicat joi, 16 decembrie 2021 18:54 / Actualizat joi, 16 decembrie 2021 18:54

FIFA vrea să le impună din vara viitoare impresarilor un prag de maximum 10% din suma de transfer. Numai în 2021, aceștia au câștigat 500 de milioane de dolari.

FIFA a prezentat un raport asupra tranzacțiilor înregistrate în 2021 în mercato prin Transfer Matching System (TMS). Concluzia? Piața a scăzut cu 13,9% față de anul precedent, dar comisioanele impresarilor au rămas la același nivel!

95,8% în Europa. 77% în doar 6 țări

Potrivit Gazzettei dello Sport, s-au încheiat 17.945 de transferuri internaționale, 3.545 (19,8%) dintre ele implicând cel puțin un agent, și totuși intermediarii au câștigat în total 500,8 milioane de dolari (aproximativ 442 de milioane de euro).

Cluburile europene au plătit aproape întreaga sumă. Mai exact, 95,8%. Numai grupările din șase țări au achitat 77%. Adică 385,5 milioane:

  1. Anglia (133,3 milioane)
  2. Germania (84,3)
  3. Italia (73,5)
  4. Spania (34,8)
  5. Franța (30,3)
  6. Portugalia (29,3)

Fiecare țară poate coborî pragul maxim

Forul de la Zürich are o soluție, susține The Times. Limitarea bonusurilor (cum nu există acum) cu care sunt răsplătiți agenții. Un prag recunoscut global de maximum 10% din valoarea transferului, însă FIFA oferă libertatea fiecărei federații să coboare acest procent până la 6%. Iar pentru salariile anuale ale jucătorilor, impresarii să nu poată încasa mai mult de 3%.

FIFA pregătește proiectul după discuții cu Asociația Europeană a Cluburilor (ECA) și FIFPro (Asociația fotbaliștilor profesioniști), intenționând să-l confirme încă din primăvară pentru a-l putea lansa oficial vara viitoare, de la 1 iulie.

112la sută din suma de transfer ar fi primit un agent la o tranzacție încheiată în acest an, a dezvăluit FIFA

FIFA e sigură că va câștiga și la tribunal

Agenții nici nu vor mai putea primi banii direct de la cluburi, ci prin intermediul forului internațional, pentru ca FIFA să verifice ca toate tranzacțiile să fie corecte.

Impresarii au aflat de acest plan și sunt gata de război. La tribunal. Totuși, oficialii de la Zürich afirmă că și-au luat toate măsurile și nu vor pierde acest caz nici în instanță.

48de milioane de euro a fost bonusul impresarului Mino Raiola în 2016 pentru transferul lui Pogba de la Juventus la Man. United (45,7% din 105 milioane)

Evaziunea totală: 70 de milioane de euro

Agenția italiană a aflat cât este suma estimată a evaziunii făcute împreună de agenții Fali Ramadani și Pietro Chiodi. Ar putea atinge 70 de milioane de euro. 

Controversatul impresar macedonean e stabilit în Berlin, unde deține agenția Lian Sports, care coordonează sportivi în valoare de 770 de milioane. Italianul are mulți jucători români sub contract, cei mai importanți fiind Răzvan Marin, Vlad Chiricheș și Ciprian Tătărușanu.

Citește și alte știri din fotbalul internațional: 

Vor să închidă Premier League! Situație explozivă în Anglia

Se anulează Cupa Africii?! Cedează presiunii cluburilor din Premier League?

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (1)
roaitavasile
roaitavasile  •  17 Decembrie 2021, 07:45

O idee minunata!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează