INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  DE CE NU MAI VIN GOLURILE

Forlan, chinuit de stres

Diego Forlan
Diego Forlan

Articol de GSP - Publicat luni, 21 februarie 2011 00:00 / Actualizat luni, 21 februarie 2011 16:55

Atacantul uruguayan al lui Atletico Madrid, Diego Forlan, e afectat tare fiindcă nu mai răspunde aşteptărilor. El n-a mai înscris de 5 săptămîni.


Diego Forlan este departe de jucătorul care încînta la Mondialul din 2010, unde a fost ales printre cei mai buni datorită celor 5 reuşite ce-au ajutat Uruguayul să ocupe locul 4. Acum, dacă Atletico se găseşte abia pe locul 8, cu doar 33 de goluri în 24 de etape, acest lucru i se "datorează" şi lui: în actuala stagiune din La Liga nu a înscris decît de 7 ori în 22 de runde, 18 ca titular.

"Vîrful" de 31 de ani a ajuns deja la 5 săptămîni fără să învingă portarul advers, o serie neagră care l-a dărîmat psihic. Oficialii grupării madrilene găsesc cauza într-o problemă fiziologică. Se numeşte cortizol, hormonul stresului. "Diego era oricum supărat că-i ies puţine, dar ratarea penalty-ului din meciul cu Valencia, pierdut cu 2-1, i-a pus capac. E debusolat total", s-a indicat din "Calderon".

Renumit psiholog, Jose Pena a explicat: "Presiunea succesului costă. Forlan se teme de orice. Că nu dă randamentul aşteptat, că poate rata, că suporterii l-ar fluiera. Gîndurile îl macină excesiv, devine frustrat, de aceea intră pe teren apatic, într-un mod inconştient. Tot acest complex de factori eliberează un «torent» sanguin cu un număr ridicat de hormoni ai stresului. Trebuie să fii foarte, foarte puternic să rezişti. Scăpat de sub control, cortizolul este tare periculos".

Pentru apărare
Cortizolul este un hormon secretat de glandele suprarenale în momente de tensiune, ca reacţie de apărare. Valoarea lui e mare dimineaţa şi scade pe timpul zilei. Poate fi stabilită în urma unei simple analize a sîngelui ori a urinei. Verificarea va indica:
1. Valoare mare: 20 - 100 micrograme/decilitru.
2. Valoare medie: 15 - 20 mg/dl.
3. Valoare mică: 0 - 15 cg/dl.

32 de goluri în 33 de meciuri a dat Forlan în cel mai bun sezon al său la Atletico (2008-'09)
94 de goluri în 180 de partide a semnat atacantul uruguayan în tricoul roş-alb

Playtech: Ce a putut spune Ilie Năstase despre Simona Halep după ce a scăzut în topul WTA: ”Nu este ...


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează