INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPANIA

GALERIE FOTO Planul incredibil pentru „stadionul-fantomă”, de 50.000 de locuri, abandonat în Vestul Europei » Ce a anunțat clubul de renume

Șantierul noului stadion Mestalla // Foto: Getty Images +17   FOTO
Șantierul noului stadion Mestalla // Foto: Getty Images

Articol de - Publicat sambata, 30 iulie 2022 18:28 / Actualizat duminica, 31 iulie 2022 17:17

Valencia nu se lasă! După 16 ani în care planurile pentru noul ei stadion „Mestalla” au tot fost suspendate, reluate, iar capacitatea arenei a tot fost micșorată, oficialii clubului au venit cu un nou plan pentru a relansa lucrările la arena care a devenit mai mult „o fantomă” pentru lumea microbiștilor.

Conform noului plan prezentat de oficiali, noua arenă ar urma să aibă 49.000 de locuri, însă cu posibilitatea extinderii ulterioare a stadionului până la 70.000 de locuri. 

De asemenea, stadionul va avea o temă mediteraneană și asta se dorește a se reflecta cel mai mult în aspectul exterior al sectoarelor și tribunelor, care vor avea aspectul unor balcoane mediteraneene.

+13 FOTO

În plus, „Noul Mestalla” își propune să îmbunătățească experiența spectatorului și va avea un restaurant mare și o zonă de divertisment la nivelul doi al tribunelor. 

Nu vor lipsi sălile de conferințe sau pentru evenimente care vor putea fi închiriate pentru a crește veniturile clubului.

„Noul Mestalla”, un stadion ecologic

Stadionul va fi 100% sustenabil din punct de vedere ecologic, va avea un acoperiș solar, acoperit integral cu panouri fotovoltaice. 

Energia astfel captată va fi folosită atât pentru nevoile energetice ale arenei, cât și pentru locuitorii din preajma ei. Oficialii au anunțat că stadionul va avea acoperişul cu cele mai multe panouri solare din Europa.

De asemenea, oficialii au recunoscut că, în cazul, în care Cupa Mondială din 2030 va avea loc în Spania, își doresc ca „Noul Mestalla” să fie una din arenele care vor găzdui competiția.

Istoria zbuciumată a noului stadion al Valenciei

Noua arenă din Valencia e în construcție din 2006 și a avut o istorie de 16 ani foarte zbuciumată, perioadă în care lucrările au fost de mai multe ori suspendate și chiar la un pas de a fi anulate.

În noiembrie 2006, Juan Soler, președintele de atunci al Valenciei, anunța demararea lucrărilor pentru „Noul Mestalla” și spunea că va fi o arenă de 80.000 de locuri care va fi „cel mai modern stadion din lume”.

După un prim an în care lucrările au pornit bine, pe 26 mai 2008 patru muncitori au murit pe șantier, striviți de o schelă. Lucrările au fost suspendate și reluate abia după finalizarea anchetei. 

Stadionul trebuia să fie inaugurat în 2009 și dat în folosință pentru sezonul 2009/2010 din La Liga, însă problemele apărute au tot extins termenul.

Fostul atacant de la Valencia și Benfica, reținut pe aeroportul din Lisabona cu ajutorul Interpolului!
PORTUGALIA
Fostul atacant de la Valencia și Benfica, reținut pe aeroportul din Lisabona cu ajutorul Interpolului!

În plină criză financiară și departe de rezultatele din anii anteriori din Europa, clubul nu și-a mai permis să continue lucrările la arenă, iar în 2011 a încercat un acord cu Bankia, o compania spaniolă de servicii financiare, pentru a obține fondurile necesare. Afacerea a picat, iar lucrările au rămas din nou fără fonduri.

În 2013, Valencia a modificat proiectul și a propus o nouă variantă a arenei, de 61.500 de locuri, din care doar 75% acoperite, în loc de 100%. 

Nu a găsit investiori nici pentru acest proiect, ala că în 2017 a venit cu o altă propunere și mai ieftină: o arenă de 54.000 de locuri, fără parcare subterană și cu un acoperiș mic.

Și de această dată lucrările au rămas în stand-by, așa că zilele trecute, oficialii au venit cu o nouă și ultimă propunere: arenă ecologică, de 49,000 de locuri.

Macheta ultimului proiect pentru stadion
+13 FOTO

„Noul Mestalla” va fi gata în 2025

„Sunt două motive pentru care ne-am hotărât ca stadionul să aibă o capacitate de 49.000 de locuri. Primul este că, la nivelul actual de prezență medie, stadion va fi plin, probabil, doar pe jumătate. Apoi, pentru că stadionul va putea fi mărit treptat. 

Dacă Spania va găzdui Cupa Mondială din 2030, îl putem extinde cu ușurință. Nu dorim ca acest stadion să rămână nefolosit, ci mai degrabă să fie folosit în fiecare zi a săptămânii și să rămână deschis publicului”, au spus oficialii Valenciei.

Până acum, în construcția stadionului s-au investit deja 172 de milioane de euro, iar conform estimărilor, suma totală, când arena va fi gata, va fi de 350 milioane de euro. Cel mai probabil, inaugurarea stadionului va avea loc în 2025, acesta fiind noul termen prezentat de constructori.

Citește și alte știri din fotbalul internațional:

Momente incredibile la un meci din Argentina » Gafă penibilă a portarului + antrenorul i-a pus piedică unui jucător!

Xavi forțează revenirea lui Messi la Barcelona: „Este o idee pe care clubul o are”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează