INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

FOTO & VIDEO Mai mult decît un coechipier » Topul celor mai frumoase prietenii din sport

Jordan şi Pippen, în perioada în care făceau echipă bună la Chicago Bulls +19   FOTO
Jordan şi Pippen, în perioada în care făceau echipă bună la Chicago Bulls

Articol de - Publicat duminica, 05 ianuarie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 05 ianuarie 2014 12:39

Ce face o echipă să funcţioneze cel mai bine? Talentul individual? Un antrenor bun? Răspunsul poate fi mult mai simplu: prieteniile dintre jucători.

Dincolo de analize, tactică şi antrenamente riguroase, mulţi analişti sînt de părere că succesul unui club depinde şi de unitatea care există în cadrul echipei. Pe de altă parte, timpul petrecut împreună în cantonamente îi apropie mai mult pe unii sportivi.

Gazeta vă prezintă un top 10 al celor mai frumoase prietenii din sport:

10. Tiger Woods şi Steve Williams
Timp de 12 ani, Steve Williams a fost omul de bază al lui Tiger Woods. Celebrul cărăuş i-a fost alături lui Woods de-a lungul a 13 trofee majore cucerite de american. Pentru Tiger, Steve a devenit mai mult decît un simplu cărăuş. A devenit un confident, un prieten, dar şi primul om cu care se consulta în timpul turneelor. Pe lîngă sarcina de cărăuş, Steve se ocupa şi de întreţinerea echipamentului de joc. Woods şi Williams s-au despărţit în 2011, cel din urmă devenind cărăuş pentru Adam Scott. Această separare s-a văzut şi în jocul lui Woods: americanul a rămas un jucător important de golf, însă nu a mai fost niciodată cel care domina fără concurenţă acest joc. În ciuda acestei rupturi, cei doi şi-au păstrat respectul pentru celălalt şi au continuat să se susţină de la distanţă.

9. Messi şi Pinto
La începutul lui 2012, o ştire producea rumoare în Spania. Pinto, eterna rezerva a lui Valdes îşi prelungea contractul cu Barcelona. Portarul spaniol avea pe atunci 36 de ani şi nu mai era privit ca o soluţie de viitor. Ce l-a salvat? Prietenia cu Messi. Vedeta Barcelonei avea doar doi prieteni buni la echipa catalană, iar unul dintre aceştia era Pinto. Argentinianul a reuşit să îi convingă pe oficialii echipei să îi prelungească contractul lui Pinto, iar portarul a rămas şi azi la Barcelona, deşi a trecut de vîrsta de 38 de ani.

8. Ronaldo şi Marcelo
Indiferent de sezon, Marcelo a fost omul de încredere al lui Ronaldo încă din perioada în care portughezul a ajuns la Real Madrid. ”Am avut mereu o relaţie foarte bună cu Ronaldo”, declara Marcelo la sfîrşitul lunii noiembrie, lucru întărit şi de atitudinea vedetei portugheze în momentul în care fundaşului i s-a atribuit în presa din Brazilia o declaraţie conform căreia afirma că ”Lionel Messi este cel mai bun jucător din lume”. Respectiva declaraţie a fost dezminţită categoric de brazilian, iar Ronaldo nu a aşteptat prea mult ca să îi transmită un mesaj care i-a apropiat şi mai mult: ”am mereu încredere în tine, prietenul meu!”

7. Federer şi Nadal
Rivalitate? Nu. Prietenie! Poate cea mai frumoasă prietenie din istoria tenisului. Federer şi Nadal au numeroase meciuri jucate unul împotriva altuia, elveţianul s-a recunoscut de multe ori învins de mai tînărul său adversar, însă în ciuda acestei concurenţe, cei doi au reuşit să menţină o legătură strînsă. "Devine din ce în ce mai special să jucăm unul împotriva altuia", declara Federer în 2008 după turneul de la Wimbledon. De cealaltă parte, Nadal a avut la rîndul său o atitudine prietenoasă faţă de Federer. L-a considerat mereu un mentor şi a evitat mereu să se compare cu el.

6. Rooney şi Ashley Cole
În fiecare perioadă de transferuri, Rooney e nefericit. Supărat că rămîne la United, că are un preţ prea mare, că nu reuşeşte să se transfere la o altă echipă. Vara trecută nu a reprezentat o excepţie, iar jurnaliştii britanici au descoperit unde îşi doreşte starul englez să ajungă: la Chelsea. Motivaţia acestui transfer nu ţine cont de bani sau valoare "albaştrilor", ci e mult mai simplă: la clubul londonez joacă cel mai bun prieten al său, Ashley Cole. Invitat la o emisiune a lui Piers Morgan, Rooney a răspuns fără să ezite cînd a fost întrebat care este cel mai bun prieten al său din fotbal: fundaşul lateral de la Chelsea. Mai mult, cu altă ocazie, atacantul lui United a afirmat că Ashley este persoana pentru care "aş încasa oricînd un glonţ".

5. Michael Jordan şi Scottie Pippen
Vă amintiţi de cele şase titluri cucerite de Chicago Bulls în NBA? Toate li se datoreaza, în special, lui Michael Jordan şi camaradului său Scottie Pippen. În perioada 1991-1998 cei doi au format un cuplu indestructibil pe terenurile de baschet din America. Singurul moment de răgaz a fost în anii 1994 şi 1995, o perioadă în care Michael Jordan îşi anunţase prima retragere din baschet şi încercase să se impună în baseball. Fără amicul Jordan în echipă, Pippen a reuşit să îi ducă pe cei de la Bulls doar pînă în semifinalele Conferinţei de Est în 1994. În 1995 Jordan revine pe teren, alături de Pippen, iar împreună mai cuceresc trei titluri în NBA. Totul se rupe în 1998. Jordan îşi anunţă cea de-a doua retragere, iar Pippen se transferă mai tîrziu la Houston Rockets.  "Michael şi eu ne-am petrecut atît de mult timp împreună ca jucători încît nu ne-am concentrat niciodată să ne întîlnim şi în afara meciurilor. Dar prietenia noastră este încă solidă. Este puternică şi autentică" afirma Scottie Pippen în februarie 2013.

4. Hagi şi Popescu
Parteneri pe teren. Coechipieri la naţională şi la echipe de club. Prieteni. Rude. Acesta este traseul pe care l-au parcurs doi dintre cei mai buni fotbalişti ai României: Gigă Hagi şi Gică Popescu. Prietenia lor s-a construit cel mai mult în perioada în care amîndoi evoluau la Barcelona, iar un episod povestit de Popescu dezvăluie susţinerea incredibilă care îi lega pe cei doi. ”Baciul” a amintit într-un interviu că s-a dat accidentat intenţionat într-o perioadă în care Hagi nu prea mai prindea echipa la Barcelona pentru a-i da prietenului său o şansă în plus să joace ca titular. Ce îi leagă, însă, cel mai mult pe cei doi foşti lideri ai Generaţiei de Aur? Faptul că s-au căsătorit cu două surori, Luminita şi Marilena Vlahbei. În prezent, cei doi sînt nelipsiţi la meciurile jucate în scop caritabil, dar au şi planuri mai serioase: Hagi este unul dintre cei mai puternici susţinători ai lui Gică Popescu la canditatura pentru alegerile FRF din acest an.

3. Iniesta şi Xavi
Iniesta şi Xavi au crescut împreună la Academia Barcelonei aşa că au ajuns să se cunoască foarte bine unul pe altul. Presa spaniolă îi descrie ca Yin şi Yangul perfect din fotbal şi nu exagerează. Amîndoi reuşesc să se completeze perfect pe terenul de fotbal şi formează unul dintre cele mai puternice cupluri de mijlocaşi din lume. "Am fost unul alături de altul de ani de zile şi ne înţelegem reciproc. El este cel mai bun prieten pe care îl am pe teren. Nu e nevoie să vorbim pe teren: el ştie cînd eu am mingea, iar eu ştiu cînd să i-o ofer", declarat Xavi despre Iniesta într-un interviu pentru El Pais.

2. David Beckham şi Garry Neville
Beckham este unul dintre cei mai populari bărbaţi din lume, însă atunci cînd vine vorba de prieteni, fostul mijlocaş se bazează doar pe trei persoane. Una dintre acestea este Garry Neville, fostul său coechipier de la United. "O am alături pe soţia mea. Îi am alături pe copii mei. Am părinţi, bunici şi trei prieteni foarte buni. Este tot ce am nevoie. Aş vrea, mai degrabă, trei prieteni foarte buni decît 20 de prieteni buni", declara Beckham în 2012 pentru The Telegraph. La rîndul său, Neville a ţinut să îşi arate aprecierea pentru prietenia cu Beckham: "Ce ne-a adus alături unul de altul a fost dorinţa noastră comună de a confirma. Amîndoi am plecat de acasă de la o vîrstă fragedă şi am visat să ne transformăm pasiunea pentru fotbal într-o carieră de succes. Această dorinţă s-a transferat într-o ambiţie puternică, iar  asta ne-a unit ca prieteni care împărtăşesc o determinare şi o pasiune comună pentru fotbal. Pentru Beckham, a juca fotbal înseamnă lucrul care îi dă putere în viaţă. În acest lucru se află, probabil, cel mai important aspect din cariera lui David."

1. Neşu şi Ogăraru
Povestea prieteniei dintre Ogăraru şi Neşu e relatată chiar de fostul fundaş al lui Ajax Amsterdam într-un interviu pentru GSP: "Era în 2002. Eu mă întorsesem la Steaua de la Oţelul Galaţi, unde fusesem împrumutat. Pe Mihai l-am găsit acolo, venise de cîteva luni în Ghencea. Nu ne cunoşteam, dar în scurt timp am devenit cei mai buni prieteni." Iar timpul a confirmat această prietenie. Neşu a fost cavaler de onoare la nunta lui Ogăraru, iar traseul lor în carieră a fost asemănător, amîndoi ajungînd să joace în Olanda după ce au cucerit numeroase trofee la Steaua. După accidentarea suferită de Neşu în 2011, Ogăraru i-a fost cel mai apropiat prieten în clipele grele prin care fostul fundaş al lui Utrecht a trecut. Mai mult, pentru a-i fi mai aproape, Ogăraru s-a angajat ca antrenor la Academia lui Ajax şi îşi vizitează constant cel mai bun prieten. "Oamenii se simt între ei. Bisho e un băiat senzaţional, nici nu este greu să te împrieteneşti cu el. E fratele meu, fără ghilimele.", spunea Ogăraru despre Neşu în 2011.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
dash.berlin
dash.berlin  •  01 Martie 2014, 18:05

Respect George Ogararu! Respect Mihaita Nesu!

americanu197
americanu197  •  05 Ianuarie 2014, 18:40
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

ala e doar voyeur

valiii
valiii  •  05 Ianuarie 2014, 14:36

e normal sa se lege prietenii,petrec mult timp unul in compania altuia ,felicitari pentru articol,la mai multe ..daca-i sport pai sport sa fie nu doar liga asta mizerabila cu articole gen ce mai zice x sau y!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează