Articol de - Publicat luni, 06 noiembrie 2023 16:29 / Actualizat luni, 06 noiembrie 2023 16:35

Francesco Farioli, 34 de ani, care a fost antrenorul portarilor lui Roberto De Zerbi la Benevento și Sassuolo, și-a luat licența UEFA Pro în septembrie și a propulsat-o pe Nice pe primul loc în Ligue 1. Echipa sa are 13 goluri marcate în 11 etape, însă numai 4 primite! Cea mai bună defensivă europeană.

Au trecut 11 etape în Franța și Nice, care încheiase sezonul precedent pe locul 9, la 27 de puncte de campioana PSG, conduce surprinzător. Unica echipă neînvinsă în Ligue 1, nu marchează mult, doar 13 goluri, însă are zid în apărare, cedând doar de patru ori, cea mai rezistentă defensivă a Europeii.

Ionel Ganea desființează ordinul lui Becali: „Niciodată! El trebuie să joace titular”
FCSB
Ionel Ganea desființează ordinul lui Becali: „Niciodată! El trebuie să joace titular”

Zidul lui Francesco Farioli: Nice nu a mai luat gol de 543 de minute și 52 de zile!

Roș-negrii au patru victorii consecutive (patru din cele șapte succese, cu 1-0) și șase etape la rând fără gol primit. Împotriva lor, adversarii nu au mai găsit plasa de 543 de minute și 52 de zile, din 15 septembrie, de la 3-2 cu PSG la Paris.

Ultimul care le-a înscris a fost Kylian Mbappe, „dublă" în acea partidă. În afara confruntării cu parizienii, doar Lille (1-1) și Lorient (1-1) au mai găsit o breșă, pe 11 și 20 august.

Francesco Farioli l-a avut profesor pe Marcelo Bielsa, în aceeași promoție cu Daniele De Rossi

Creatorul acestei formații invincibile e unul dintre cei mai tineri antrenori continentali. Francesco Farioli, 34 de ani, era unicul tehnician italian din L1 la startul stagiunii. Între timp, au mai venit Fabio Grosso (Lyon) și Gennaro Gattuso (Marseille).

Toscanul și-a luat diploma UEFA Pro la începutul lui septembrie, la faimoasa școală de la Coverciano, unde a avut cursuri cu nume mari ale fotbalului. Printre ele, Marcelo Bielsa, Luciano Spalletti, Rafa Benitez și Maurizio Sarri. 

A absolvit în aceeași serie cu Daniele De Rossi, Andrea Barzagli și Marco Amelia, toți campioni ai lumii cu squadra azzurra în 2006, și cu Raffaele Palladino, antrenorul Monzei.

Francesco Farioli, descoperit de Roberto De Zerbi într-un articol scris despre un meci din Serie C

Licențiat în filosofie, Farioli a studiat și știința sportului. Nu a jucat niciodată fotbal profesionist și, mult timp, a fost antrenor de portari, inclusiv la academia Qatarului, Aspire.

Roberto De Zerbi, unul dintre tehnicienii în vogă ai momentului, acum la Brighton, l-a descoperit pe Francesco în 2016. Cum? A citit articolul scris de Farioli pe blogul lui despre un meci Foggia - Lucchese, din Serie C. De Zerbi o pregătea atunci pe Foggia.

Cei doi au lucrat împreună la Benevento (2017-2018; l-a avut printre jucători pe Alin Toșca) și Sassuolo, între 2018 și 2020, FF fiind mereu antrenor de portari. Anul următor, Farioli s-a lansat ca principal. Primele două experiențe, în Turcia. Nouă luni la Karagumruk, în 2021, și 14 la Alanyaspor (2022-2023).

Pe 1 iulie 2023, a ajuns la Nice, semnând un contract pe două sezoane, până în 2025.

Francesco Farioli: „Am privit clasamentul un minut și ne-am înfiorat"

După 2-0 cu Rennes, duminică seară, meci în care a jucat zece minute în inferioritate, Farioli a vorbit la conferință despre „mândria trăită în weekend. Ne-am schimbat ținuta de mai multe ori în timpul partidei. 

Am știut să fim și eleganți, dar am îmbrăcat și salopetele de muncă la 10 contra 11. Am atins mingea de 37 de ori în careul advers, însă nu ne-a fost rușine să ne apărăm când trebuia".

Clasamentul îl face fericit: „L-am privit un minut după joc și ne-am înfiorat". Totuși, mai sunt multe partide: „Sezonul va fi lung".

VIDEO / Papeau s-a distrat cu apărarea FCSB-ului și deschide scorul pe Arena Națională

Campion cu Leicester în Premier League, acum a ajuns în faliment. „Este ca și cum aș fi uitat să înot și m-am înecat!”

Ce primire pregătesc ultrașii lui AC Milan pentru „trădătorul” Donnarumma

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”