INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  A MURIT PELÉ

Un singur român a fost coechipier cu Pelé: „Am visat mereu că îţi voi strânge mâna”

Mărdărescu, cot la cot cu Pele / FOTO: Getty
Mărdărescu, cot la cot cu Pele / FOTO: Getty

Articol de - Publicat joi, 29 decembrie 2022 22:45 / Actualizat vineri, 30 decembrie 2022 00:18

Legendarul fotbalist brazilian Pelé a murit astăzi, la vârsta de 82 de ani, chinuit de suferința pricinuită de cancer și mai mult prin spitale în ultimul an. Gil Mărdărescu (70 de ani), cel care şi-a schimbat numele în „Mardaresco”, după ce s-a stabilit în SUA, este singurul român care i-a fost coechipier lui Pelé, la New York Cosmos.

În 1970, Mărdărescu juca la Politehnica Iaşi, în echipă cu Vasile Simionaş, iar cinci ani mai tîrziu ajungea la New York Cosmos, echipă care tocmai îl transferase pe marele Pelé.

„Un penalty este cel mai meschin mod de a înscrie” » 20 de citate memorabile rostite de Pelé
A MURIT PELE
„Un penalty este cel mai meschin mod de a înscrie” » 20 de citate memorabile rostite de Pelé

Gil Mărdărescu, singurul coleg român al lui Pelé

Fiul singurului antrenor autohton care a cucerit un titlu continental, Virgil Mărdărescu, Gil a evoluat alături de brazilianul considerat cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor. La Cosmos, echipa starurilor din SUA. Iar fostul "decar" carioca i-a dedicat câteva rânduri în cartea sa.

„«Am visat mereu că îţi voi strînge mîna. Însă să joc alături de tine este un miracol!». E un mijloc de iunie 1975 ploios pe coasta estică a Statelor Unite, dar campusul Universităţii Hofstra, Long Island, e înţesat de curiozitate. Şi gesturi. 

Discursul ţinut de Pele în faţa noilor săi colegi de la New York Cosmos, într-o engleză stîngace, după cum va recunoaşte peste ani, e-ntrerupt brusc. În faţa lui, prin furtună, stă un băiat castaniu, cu mustaţă şi păr dezordonat, ochi emoţionaţi şi accent gîtuit.

«Şi-a făcut semnul crucii şi m-a luat de mână»”, rememora întâmplarea triplul campion mondial cu Brazilia. Chiar în debutul capitolului 10 al autobiografiei sale, coordonată de jurnalistul Brian Winter.

Numele personajului? ”«Unul din noii mei colegi. Mijlocaşul român Gil Mărdărescu!»."

Gazeta Sporturilor i-a prezentat povestea lui Mărdărescu în ziarul din 14 ianuarie 2015. 

POLI IAȘI, CASABLANCA, NY COSMOS

Mărdărescu a jucat, în România, la Poli Iași, bifând 28 de prezențe în Copou. Apoi, după o trecere prin Maroc, la Wydad Casablanca, unde tatăl său a fost antrenor, a ajuns în SUA, la Cosmos. Mărdărescu s-a stabilit acolo și și-a schimbat numele în "Mardaresco".

Potrivit Wikipedia, Gil Mărdărescu este născut pe 12 aprilie 1952, la Săcele. În iunie 2017, el a trecut prin clipe grele, fiind supus unei intervenții chirurgicale de îndepărtare a prostatei după ce a fost diagnosticat cu cancer la această glandă.

VIDEO. A murit Pelé » Fotbalul și-a pierdut Regele! Și-a petrecut ultimele 30 de zile pe patul de spital

Citește și alte știri despre Pele:

Imagini de neuitat cu Maradona și Pelé » Ziua în care s-a îndeplinit marele vis al lui Diego! Momentul istoric petrecut direct la TV
A murit Pelé
Imagini de neuitat cu Maradona și Pelé » Ziua în care s-a îndeplinit marele vis al lui Diego! Momentul istoric petrecut direct la TV
De ce Pelé și nu Edson sau Dico » De unde vine porecla celui mai mare fotbalist brazilian al tuturor timpurilor
A murit Pelé
De ce Pelé și nu Edson sau Dico » De unde vine porecla celui mai mare fotbalist brazilian al tuturor timpurilor

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
vasileroaita
vasileroaita  •  30 Decembrie 2022, 10:06

Amintire de neuitat! Și, un singur jucător român a fost aplaudat pe teren de marele Pele: Cornel Dinu!!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close