INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  LA LIGA

ANALIZĂ GSP Cele 5 secrete catalane » Cum a ajuns Girona să șocheze fotbalul european: antrenor versat, melanj perfect în lot + A reinventat ce au „aruncat” Barcelona și Real Madrid!

Girona domină La Liga după 17 etape // foto: Imago Images
Girona domină La Liga după 17 etape // foto: Imago Images

Articol de - Publicat marti, 19 decembrie 2023 02:40 / Actualizat marti, 19 decembrie 2023 09:33

Girona continuă să sfideze logica și a urcat, încă o dată, pe primul loc în La Liga, de această dată grație victoriei cu Deportivo Alaves, 3-0, în epilogul rundei 17 a campionatului spaniol.

Etapă de etapă, fanii granzilor din Spania așteaptă pasul greșit al Gironei, micuța echipă catalană care s-a încăpățânat în acest sezon să se ia la trântă cu Real Madrid, Barcelona și Atletico.

Vestea îngrozitoare care a umbrit victoria Realului: un titular s-a rupt și stă pe bară cel puțin 6 luni!
SPANIA
Vestea îngrozitoare care a umbrit victoria Realului: un titular s-a rupt și stă pe bară cel puțin 6 luni!

Acel pas greșit se tot lasă așteptat, pentru că indiferent de teren și de adversar, trupa lui Michel triumfă. A făcut-o etapa trecută, în deplasare cu Barcelona, 4-2, a reușit să câștige și în luni seară, în epilogul rundei 20. 

A fost 3-0 cu Alaves, rezultat care i-a readus pe catalani pe prima poziție în La Liga, cu 44 de puncte, două peste Real Madrid.

Dar cum a devenit Girona, parcă peste noapte, una dintre favoritele la titlu în Spania, sau cel puțin pretendentă serioasă la locurile de Champions League? Există câteva explicații, pe care le prezentăm în rândurile de mai jos.

5 argumente prin care Girona surprinde fotbalul european

1. Amestec perfect între experiență și tinerețe

Nu ar fi corect ca Girona să fie descrisă drept o echipă tânără, însă cu siguranță formația asamblată de Michel nu este nici înțesată de veterani. 

Echipa standard a Gironei presupune un melanj de experiență și tinerețe, de jucători cu sezoane multe în spate și fotbaliști aflați la începutul carierei, care debordează de talent și potențial.

În prima categorie intră nume precum Paulo Gazzaniga, David Lopez, Daley Blind și Cristhian Stuani, în a doua îi avem pe Savio, Arnau Martinez, Yan Couto, Miguel Gutierrez și Eric Garcia.

De-a lungul acestui sezon de campionat, Michel nu a folosit niciodată un prim „11” cu o medie de vârstă mai ridicată de 27,3 ani, însă nu a mers nici la extrema opusă. 

Cel mai tânăr „11” al Gironei din acest sezon a fost la 4-2 cu Osasuna în etapa 12, o medie de vârstă de 25,1 ani, singurii jucători trecuți de 30 de ani fiind portarul Gazzaniga (31) și stoperul Daley Blind (33).

2. Mercato senzațional în vară

Sezonul trecut, primul de la revenirea în elita Spaniei, Girona s-a clasat pe 10, cu un total de 49 de puncte, doar 5 peste ce a acumulat în numai 17 etape din actuala stagiune.

Pe alb-roșii i-a ajutat să treacă la nivelul următor (și) campania excelentă de transferuri din vară, în care au fost aduși nu mai puțin de 6 dintre titularii actuali, doar doi dintre ei cu bani!

Artem Dovbyk, golgheterul ucrainean care a înscris deja de 10 ori în campionat, a fost cumpărat de la Dnipro cu 7,75 milioane de euro. Au mai fost plătiți bani pentru extrema dreapta Portu, 1,5 milioane, în rest transferuri gratis sau împrumuturi.

Dintre cei aduși în vară, și-au mai făcut loc printre titulari Daley Blind (liber, de la Bayern), Paulo Gazzaniga (liber, de la Fulham), Eric Garcia (împrumutat de la Barcelona) și Savio (împrumutat de la Troyes).

3. Girona a știut să folosească ce alții au „aruncat”

În echipa-tip a Gironei apar fotbaliști care nu au avut loc la granzii clasați sub formația lui Michel. Exemple sunt Miguel Gutierrez, fundașul stânga cumpărat în 2022 de la Real Madrid cu numai 4 milioane de euro, și Eric Garcia, unul dintre fundașii din linia de 3 stoperi, pe care Barcelona l-a cedat temporar la rivala locală.

În această categorie mai intră Yan Couto, fundaș dreapta împrumutat de la Manchester City, echipă cu un acționar comun, City Football Group, dar și Savio, extrema braziliană care face furori în flancul stâng și aparține de Troyes.

14 victorii,două egaluri și un eșec este linia de clasament a Gironei după 17 runde

4. Antrenor care a făcut o treabă excelentă pe oriunde a trecut

Cele 5 secrete catalane » Cum a ajuns Girona să șocheze fotbalul european: antrenor versat, melanj perfect în lot + A reinventat ce au „aruncat” Barcelona și Real Madrid!
Miguel Ángel Sánchez Muñoz, alias Michel // foto: Guliver/gettyimages

Nimic din ce a reușit Girona în acest sezon n-ar fi fost posibil cu alt om pe banca tehnică, alt „creier” în spatele proiectului. 

Michel (48 de ani), pe numele lui întreg Miguel Ángel Sánchez Muñoz, a preluat-o pe Girona în vara lui 2021, a promovat-o din primul sezon, iar în doar a doua stagiune în elita Spaniei reușește un parcurs de poveste.

Reușitele lui Michel la Girona nu ar trebui, totuși, să surprindă. Înainte de Girona, antrenorul madrilen în vârstă de 48 de ani a mai pregătit două formații, pe Rayo Vallecano și Huesca, iar la fiecare dintre ele a reușit performanțe deosebite.

Cu Rayo, pe care a condus-o în perioada februarie 2017 - martie 2019, Michel a promovat în prima ligă câștigând eșalonul secund

La Huesca, la cârma căreia s-a aflat între iulie 2019 și ianuarie 2021, a repetat performanța, promovând în elita Spaniei de pe primul loc în liga secundă!

În fiecare dintre cazuri, Michel s-a împotmolit după promovarea în prima ligă. La Girona, pare să fi găsit soluția la problemele experimentate în anii precedenți.

5. Înscrie mai mult decât ar „trebui”!

Girona stă extraordinar la unul dintre cei mai relevanți parametri în fotbalul de astăzi, expected goals (xG), adică numărul de goluri așteptate, ceea ce reprezintă probabilitatea ca o ocazie să se transforme în gol, cuantificată în baza informațiilor existente despre situațiile similare din trecut.

De-a lungul acestui sezon, Girona a înregistrat un xG de 32,17 conform datelor puse la dispoziție de platforma Wyscout. 

Este al patrulea cel mai mare al campionatului, după Barcelona (37,02), Real Madrid (33,87) și Athletic Club (33,18), însă ceea ce șochează este randamentul jucătorilor lui Michel.

Alb-roșiii au cel mai bun atac al campionatului, 41 de goluri marcate, mult peste cât spune xG-ul că ar fi trebuit să înscrie. Numai alte 5 echipe din Spania au înscris un număr de goluri mai mare decât ar fi trebuit pe baza ocaziilor generate, însă niciuna la nivelul Gironei!

EchipăxG (Goluri așteptate)Goluri înscrise
Girona32,1741
Real Madrid33,8738
Atletico Madrid26,3832
Real Sociedad23,6329
Granada19,6720
Valencia15,3618

Clasamentul actualizat din La Liga: Girona este lider după 17 etape

Mai multe știri din La Liga:

Cele trei ținte ale lui Real Madrid ca stoper pentru ianuarie. Și niciuna nu e Radu Drăgușin!
SPANIA
Cele trei ținte ale lui Real Madrid ca stoper pentru ianuarie. Și niciuna nu e Radu Drăgușin!
Eliminată din competițiile europene, Sevilla a luat o decizie radicală după ultimul eșec din La Liga
SPANIA
Eliminată din competițiile europene, Sevilla a luat o decizie radicală după ultimul eșec din La Liga

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
mafa
mafa  •  19 Decembrie 2023, 10:37

De fapt secretele sunt 6,cel care l-ati omis este cel mai important,iar au oamenii au dreptul de a citi un articol intreg nu doar supozitiile voastre ...principalul actionar este City Football Group cu 46%, al doilea este americanul- bolivian Marcelo Clauŕe cu 35%, iar Girona Football Group cu 16% este al treilea actionar deci nu este doar un club de fotbal, este o industrie.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează