INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA - UNGARIA

VIDEO+FOTO Din nou scandal la Anglia - Ungaria! » Bătaie pe Wembley: maghiarii i-au forțat pe polițiști să se retragă în stadion, după îngenuncherea contra rasismului

Incidente la Anglia - Ungaria. Fanii maghiari au făcut haos în tribunele Wembley, iar poliția britanică a intervenit în forță la meciul din preliminariile Campionatului Mondial. +12   FOTO
Incidente la Anglia - Ungaria. Fanii maghiari au făcut haos în tribunele Wembley, iar poliția britanică a intervenit în forță la meciul din preliminariile Campionatului Mondial.

Articol de GSP - Publicat marti, 12 octombrie 2021 22:36 / Actualizat miercuri, 13 octombrie 2021 02:59

Anglia - Ungaria (1-1 scor final) s-a lăsat din nou cu incidente. Fanii maghiari au sărit la bătaie în tribunele Wembley, iar poliția britanică a părut depășită la meciul din preliminariile Campionatului Mondial.

Aici ai toate rezultatele serii în preliminariile CM + clasamentele

Pe filmările venite de pe stadion, se vede încăierarea dintre fanii maghiari și polițiștii englezi nevoiți să intervină în arenă. Forțele de ordine folosesc bastoanele, însă par că dau înapoi în fața violenților maghiari și se regrupează pe tunelul care duce spre sectorul ultrașilor. Evenimentele reprobabile s-au petrecut chiar în startul meciului.

O parte dintre fanii Ungariei prezenți pe Wembley au batjocorit momentul în care jucătorii Albionului au îngenuncheat înainte de joc, anunță Sky Sports. Din acest motiv a intervenit poliția, iar lucrurile au escaladat rapid. Un spectator maghiar a fost arestat.

+8 FOTO
Incidente grave și în Albania - Polonia, meci întrerupt timp de 20 minute
ALBANIA - POLONIA
Incidente grave și în Albania - Polonia, meci întrerupt timp de 20 minute

Peter Smith, jurnalist Sky Sports prezent pe Wembley, a dezvăluit: „Cineva din tribuna Ungariei a ridicat un mesaj care condamna gestul de a îngenunchea”.

Înaintea partidei, jucătorii Angliei au decis să îngenuncheze, spre deosebire de fotbaliștii din reprezentativa Ungariei care au rămas în picioare.

Imediat după începerea partidei, polițiștii au pătruns pe stadion pentru a aresta un spectator care a abuzat rasial un steward. A urmat o tulburare minoră, în care s-au implicat și alți spectatori. Ordinea a fost restabilită rapid și nu au mai existat incidente
Poliția metropolitană britanică

800 de spectatorimaghiari au făcut deplasarea în Anglia

Incidente rasiste în tur, la Ungaria - Anglia

Comitetul de Disciplină al FIFA a sancționat dur Federația Maghiară de Fotbal pentru derapajele rasiste ale suporterilor de la Budapesta din timpul meciului tur Ungaria - Anglia, scor 0-4, care a contat pentru preliminariile Cupei Mondiale din 2022.

În timpul meciului disputat pe 2 septembrie, Jude Bellingham și Raheem Sterling au fost ținta unor scandări rasiste din partea fanilor maghiari. Fanii gazdelor au aruncat obiecte pe teren, au folosit materiale pirotehnice și au provocat incidente în tribune. Toate acestea au determinat FIFA să deschidă o anchetă disciplinară, în urma căreia s-a lăsat cu sancțiuni drastice pentru Federația Maghiară de Fotbal.

Astfel, reprezentativa Ungariei a jucat următorul meci pe teren propriu în competițiile aflate sub egida FIFA fără suporteri. Sancțiunea se aplică cu suspendare și pentru al doilea meci „acasă”, maghiarii fiind de acum într-o perioadă de probă de doi ani. 

Pe deasupra, Federația Maghiară a fost amendată cu 200.000 de franci elvețieni, echivalentul a aproximativ 185.000 euro. Este una dintre cele mai mari amenzi dictate vreodată de forul internațional, conform Sports Illustrated. „Poziția FIFA rămâne fermă și respinge absolut orice formă de rasism și de violență, precum orice altă formă de discriminare sau abuzuri. FIFA adoptă o poziție cu zero toleranță împotriva unui astfel de comportament oribil”, se arată în decizia forului internațional.

De unde a pornit gestul de a îngenunchea

Prima persoană care a îngenuncheat la un eveniment sportiv în semn de protest a fost fundașul de fotbal american Colin Kaepernick, în 2016. Nu a vrut să stea în picioare în timpul intonării imnului național al SUA înainte de meciuri, motivând că „nu mă voi arăta mândru de un steag al unei țări oprimă negrii și oamenii de culoare”. Kaepernick a vorbit cu veteranul de război și fostul jucător al NFL, Nate Boyer, și a decis să îngenuncheze în timpul imnului național, pentru că a considerat că este mai respectuos decât să stea jos, scrie BBC. 

După moartea lui George Floyd, în 2020, îngenuncherea a devenit o imagine frecventă la demonstrațiile pentru egalitatea rasială din întreaga lume. Mesajul a fost politizat de mișcarea Black Lives Matter, cea care susține că reprezintă cetățenii de culoare de peste Ocean îngrijorați de „rasismul sistemic din societatea americană”.

Fanii maghiari au comis-o și la Euro

Naționala Ungariei a fost sancționată de UEFA să joace două meciuri teren propriu organizate de forul european fără spectatori, din cauza incidentelor de la Euro 2020, când fanii maghiari au comis derapaje rasiste și homofobe.

De asemenea, UEFA a amendat federația maghiară cu 100.000 de euro. Decizia nu se aplică în preliminariile Campionatului Mondial, competiție aflată sub egida FIFA, ci doar în partidele organizate de UEFA.

Potrivit L'Equipe, mai mulți fotografi acreditați la partida de la Budapesta au auzit strigăte de maimuță dinspre peluza ultrașilor maghiari la meciul Ungaria - Franța (1-1) Nu o dată, de mai multe ori, în special în prima repriză, când mingea era la Pogba sau Kante.

De asemenea, cotidianul spaniol AS a dezvăluit că ultrașii Ungariei au făcut gesturi obscene spre Cristiano Ronaldo, insultându-l: „Cristiano, homosexualule!”, în timpul partidei Portugalia - Ungaria 3-0.

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Tătărușanu, titular la AC Milan » Va apăra inclusiv în Liga Campionilor

Mihăilă și Buffon s-au înfruntat la „Piatră, hârtie, foarfecă”: „Mai aveam unul de învins și am reușit!” :)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (74)
eterrna.terrra.nova
eterrna.terrra.nova  •  16 Octombrie 2021, 08:58
Postat de robby73 pe 13 Octombrie 2021, 20:10

Hai că îți intri în formă... invitații la"liveuri"... urmează să ne spui, în stilul tău de cocalar pădurar, câți bani faci... după aia ne spui că ai studii cu grămada și ce capitalist beton ești...ca la final să te blocheze ăștia de prostalau ce ești :-)))).

Acelasi bla bla de zero.euro pe carduri

ucluj2011
ucluj2011  •  13 Octombrie 2021, 22:48

RESPECT pentru fanii Ungariei. Anglia , ca și majoritatea țărilor din vest este (mai nou) o țară de slugi obediente (nu toți , dar o mare parte din ei)!!!

10154671224297782
Stefan Marc  •  13 Octombrie 2021, 22:21

Ha, ha..!! Aia a fost bataie..?? 20 de suporteri sau impins cu politistii cateva minute..!! Pai ce razboaie s-au dat in Anglia prin tribune asta-i fix nimic..!! Cred ca vreti raiting si de asta exagerati ::)))

Vezi toate comentariile (74)
Comentează