INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  RĂZBOI ÎN UCRAINA

FOTO Îl recunoști? Balonul de Aur din '86 s-a pozat pe front, în Ucraina!

Igor Belanov, în stânga, pe front în războiul din Ucraina +21   FOTO
Igor Belanov, în stânga, pe front în războiul din Ucraina

Articol de GSP - Publicat joi, 07 aprilie 2022 13:35 / Actualizat joi, 07 aprilie 2022 14:14

Fostul mare atacant ucrainean Igor Belanov, Balonul de Aur din 1986, ajuns la 61 de ani, s-a fotografiat pe front, în Ucraina, de unde luptă în fața agresiunii armatei rusești.

Contul de Twitter Ukraine Wolrd, cu peste 140.000 de urmăritori, a publicat în cursul zilei o imagine care s-a răspândit rapid pe rețelele de socializare. Grizonat și cu arma în mână, Igor Belanov, fotbalistul care a scris istorie pentru Dinamo Kiev, apare într-o fotografie surprinsă în tranșee, alături de alți soldați ucraineni.

Igor Belanov, Balonul de Aur din '86, e pe front, în Ucraina!

De la începutul invaziei dictate de Vladimir Putin, numeroși foști sau actuali sportivi, în frunte cu primarul Kievului, Vitali Klitschko, au decis să lupte pentru apărarea țării. Lor li s-a alăturat și Igor Belanov, cel care, la 61 de ani, nici măcar nu era obligat de legea marțială să participe la luptă.

Născut la Odesa, unde locuiește și în prezent, Belanov a ocupat în ultimii ani funcția de consultant al Federației Ucrainene de Fotbal. A evoluat de-a lungul carierei pentru Chernomorets Odessa, Dinamo Kiev, Borussia Mönchengladbach, Eintracht Braunschweig și Metalurh Mariupol. În tricoul lui Dinamo Kiev, a reușit cea mai mare performanță: câștigarea Cupei Cupelor, în 1986.

+17 FOTO

Igor Belanov, Balonul de Aur din '86

Pe 30 decembrie 1986, France Football anunța noul „Balon de Aur” al Europei, iar numele acestuia a șocat lumea fotbalului: Igor Belanov! Atacantul lui Dinamo Kiev nu era neapărat un fotbalist slab, dar în niciun caz de valoarea celor înaintea cărora a fost plasat în clasamentul final publicat de revista din Hexagon.

În mod normal, „Balonul” anului 1986 trebuia să fie Diego Maradona, autor al unui Mondial fantastic. Însă în acea perioadă erau luați în calcul numai jucătorii europeni, astfel că superstarul argentinian n-a putut fi răsplătit după ce a câștigat aproape de unul singur trofeul suprem.

Presiuni politice?

Astfel s-a ajuns ca Belanov să fie alesul celor de la France Football. O alegere pe cât de surprinzătoare, pe atât de contestată. S-au făcut speculații că decizia ar fi avut substrat politic, după ce sovieticii s-au plâns că sunt mereu defavorizați în lupta cu „putredul” Occident, relatează jurnalistul Adrian Florea, în serialul „Retro GSP”. 

În favoarea lui Igor au existat, e adevărat, câteva argumente solide. În acel an, el a cucerit campionatul în URSS și Cupa Cupelor cu formația de club, iar cu naționala a marcat 4 goluri la turneul final al CM din Mexic. Unde „Sbornaia” lui Lobanovski n-a învins totuși decât adversari mediocri, precum Canada și Ungaria, și n-a putut depăși pragul „optimilor”.

Belanov, arestat în Germania

Nici cariera ulterioară a lui Belanov n-a confirmat „Balonul” din '86. În '89, el a prins un transfer la Borussia Mönchengladbach, dar în Bundesliga nu numai că n-a impresionat, 4 goluri înscrise în două sezoane!, ba a provocat și un scandal uriaș. În '91, el a fost arestat după ce s-au găsit asupra sa hainele furate de soție dintr-un magazin, motiv pentru care i s-a reziliat pe loc angajamentul!

Deși avea doar 31 de ani, Igor n-a prins niciun contract mai acătării, astfel că s-a mulțumit să evolueze în divizia a doua germană, la Eintracht Braunschweig. Absolut nimic notabil în 4 stagiuni, motiv pentru care s-a întors în Ucraina. Un an la Cernomoreț Odesa, încă unul la Mariupol, apoi a spus adio carierei de jucător. O carieră decentă, pe alocuri chiar excelentă, însă departe de ce ar fi trebuit să reprezinte un „Balon de Aur”.

+17 FOTO

Top 15 Ballon d'Or 1986

1. Igor Belanov (Uniunea Sovietică, Dinamo Kiev)84p
2. Gary Lineker (Anglia, Everton/Barcelona)62
3. Emilio Butragueño (Spania, Real Madrid)59
4-5. Manuel Amoros (Franța, AS Monaco)22
Preben Elkjær Larsen (Danemarca, Hellas Verona)22
6-7. Ian Rush (Țara Galilor, Liverpool)20
Aleksandr Zavarov (Uniunea Sovietică, Dinamo Kiev)20
8-9. Helmut Duckadam (România, Steaua București)10
Marco van Basten (Olanda, Ajax Amsterdam)10
10. Alessandro Altobelli (Italia, Inter Milano)9
11-12. Jean-Marie Pfaff (Belgia, Bayern Munchen)8
Michel Platini (Franța, Juventus)8
13-14. Jan Ceulemans (Belgia, FC Brugge)7
Søren Lerby (Danemarca, AS Monaco)7
15. Morten Olsen (Danemarca, Anderlecht/FC Köln)6

Steaua l-a bătut în '87

La nici două luni după ce a primit „Balonul”, Belanov și colegii săi de la Dinamo Kiev au disputat Supercupa Europei, cu Steaua. Pe 24 februarie 1987, la Monte Carlo, bucureștenii s-au impus cu 1-0, gol Hagi (44'). Dacă Duckadam a absentat, fiind accidentat, Igor a fost titular. A dezamăgit și a sfârșit prin a fi înlocuit cu Mihailicenko (51').

+17 FOTO

Citește și alte știri de actualitate:

OUT din Premier League, după ce a distribuit conspirații legate de masacrul din Bucha: „Părăsesc clubul meu iubit, dar îmi mențin părerea”

Amanta lui Vladimir Putin, manevră incredibilă pentru a-și proteja milioanele. Ce a făcut fosta gimnastă Alina Kabaeva

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (11)
rav410wrc
rav410wrc  •  08 Aprilie 2022, 10:01

Cam cum a luat Messi, Balonul de Aur, anul trecut ;))

matserban
matserban  •  07 Aprilie 2022, 23:10
Postat de gigi.gheorghe pe 07 Aprilie 2022, 14:43

Ce forbalisti erau atunci,Linecker, Larsen, Ceulemans, Amoros, Rush, Altobeli, Van Basten, Lerby, Platini, Pfaff....plus ai nostri, mergeam pe dealuri sa-i vedem la bulgari sau unguri.

Am stat si m-am sucit si tot n-am inteles la care Larsen te referi

sibman
sibman  •  07 Aprilie 2022, 20:10

Zavarov, Belanov, Blohin, un trio foarte bun pentru Dinamo Kiev.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează
Close