INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  PREMIER LEAGUE

PREZENTARE Începe Premier League: va fi Arsenal versus Manchester City? 70% jucători străini, 4 miliarde drepturile TV! Cine e favorita surpriză a lui Gary Lineker

Erling Haaland în Manchester City - Arsenal, foto: Imago
Erling Haaland în Manchester City - Arsenal, foto: Imago

Articol de - Publicat vineri, 11 august 2023 12:49 / Actualizat vineri, 11 august 2023 14:02

Manchester City e principala favorită la un nou titlu, ar fi al 4-lea consecutiv. Dar Gary Lineker o vede pe Arsenal campioană la două decenii de la precedenta mare performanță a „tunarilor" în Premier League. 

Nimeni nu poate concura cu Premier League în fotbal. Nimeni! Cu 4 miliarde de euro drepturi TV pentru acest sezon, campionatul englez e mult deasupra tuturor.

Liverpool dădea peste 120 de milioane de euro pe el, dar jucătorul refuză mutarea » Vrea să ajungă la o rivală din Premier League
LIVERPOOL
Liverpool dădea peste 120 de milioane de euro pe el, dar jucătorul refuză mutarea » Vrea să ajungă la o rivală din Premier League

Premier League 2023/2024 - Aproape două miliarde investite în mercato

Dacă mai adăugăm două cifre, vedem o diferență colosală față de celelalte ligi din Top 5 Europa. Suma cheltuită de cele 20 de cluburi în această vară în mercato se apropie de două miliarde. Și cota totală a jucătorilor din elita Angliei depășește 10 miliarde!

În spatele Premier, LaLiga e cea mai apropiată la cota fotbaliștilor: 4,7 miliarde. Dar e cu 5,75 miliarde sub PL. La investiții în transferuri, Serie A e a doua momentan, cu 648 de milioane. Cu peste un miliard sub competiția insulară!

Arsenal vs Manchester City, cele mai valoroase două loturi

Cine va fi numărul 1? Cine se va lupta pentru titlu? Primul gând, evident, Manchester City. Campioana ultimelor trei stagiuni, cu cinci trofee în ultimii șapte ani, de când Pep Guardiola a preluat echipa susținută de șeicul Mansour Al-Nahyan (vicepreședintele și vicepremierul Emiratelor Arabe Unite), are și cel mai valoros lot, estimat la 1,25 miliarde. 

Colosul Erling Haaland, 52 de goluri în toate competițiile în primul an la City (36 în 35 de meciuri de Premier), privește la fel de amenințător.

Dar Arsenal, unicul team al cărui grup mai depășește miliardul (1,19), ar putea reuși în 2023-2024 ceea ce n-a putut în sezonul trecut. Și ar fi primul titlu după două decenii de așteptare, al 14-lea în istorie.

180 de milioane de eurovalorează Erling Haaland (atacantul lui Manchester City), cel mai scump fotbalist

Gary Lineker o vede Arsenal campioană: „Ratarea titlului în Premier League i-a făcut mai puternici”

Mikel Arteta și „tunarii" au condus aproape un campionat întreg în 2022-2023, stingându-se în final, pe ultimii metri, în momentul esențial. 

Managerul i-a întărit însă pe londonezi, cumpărând 4 jucători pentru 266 de milioane, inclusiv cel mai scump transfer, Declan Rice (116,6 milioane). Pep Guardiola a plătit 119,1 milioane în mercato, 90 de milioane fiind un fundaș, Gvardiol (Leipzig).

Cum văd specialiștii englezi? Cel mai influent, fostul mare atacant Gary Lineker, simte că Arsenal va fi marea învingătoare. „Poate că nu vreau să fiu previzibil, însă chiar cred că a avut o vară de transferuri impresionantă. Și ratarea titlului a făcut echipa mai puternică", a spus Lineker.

Gary Neville, altă voce care răsună în Premier, e de acord cu el. În schimb, Jamie Carragher și Michael Owen mizează tot pe City.

  • MANCHESTER CITY, 4-2-3-1: Ederson - Walker, Stones, Ruben Dias, GVARDIOL - Rodri, KOVACIC - Bernardo Silva, De Bruyne, Grealish - Haaland Manager: PEP GUARDIOLA 
  • ARSENAL, 4-2-3-1: Ramsdale - White, Saliba, Gabriel, TIMBER - RICE, Partey - Saka, Odegaard, Martinelli - HAVERTZ Manager: MIKEL ARTETA 
  • LIVERPOOL, 4-3-3: Alisson - Alexander-Arnold, Konate, Van Dijk, Robertson - MAC ALLISTER, C. Jones, SZOBOSZLAI - Salah, Nunez, L. Diaz Manager: JURGEN KLOPP 
  • MANCHESTER UNITED, 4-2-3-1: ONANA - Dalot, Varane, L. Martinez, Shaw - Casemiro, MOUNT - Antony, Bruno Fernandes, Rashford - HOJLUND Manager: ERIK TEN HAG
TOP 5 ACHIZIȚII PREMIER LEAGUE   
NumeFost clubClub actualSumă
1. Declan RiceWest HamArsenal116,6*
2. Josko GvardiolLeipzigMan. City90
3-4. Kai HavertzChelseaArsenal75
Rasmus HojlundAtalantaMan. United75
5. Dominik SzoboszlaiLeipzigLiverpool70
* Sumele sunt exprimate în milioane de euro (transfermarkt.de)   
TOP 5 VÂNZĂRI PREMIER LEAGUE   
NumeFost clubClub actualSumă
1. Declan RiceWest HamArsenal116,6*
2. Kai HavertzChelseaArsenal75
3. Mason MountChelseaMan. United64,2
4. Ruben NevesWolverhamptonAl-Hilal55
5. FabinhoLiverpoolAl-Ittihad46,7
* Sumele sunt exprimate în milioane de euro (transfermarkt.de)   

68,1 la sutădintre jucătorii care evoluează în campionatul insular sunt străini (390)

Începe Radu, se alătură Mazilu

Un singur român la startul Premier League, dar vor fi doi în a doua jumătate a campionatului. Ionuț Radu, 26 de ani, a fost împrumutat de Inter Milano la Bournemouth pentru sezonul 2023-2024. Adrian Mazilu, 17 ani, a fost cumpărat cu 3 milioane de euro de Brighton, care l-a lăsat la Farul până în ianuarie 2024. z

Cine transmite Premier League la TV

  • La fel ca sezonul trecut, cel mai important campionat al lumii e transmis simultan de trei posturi TV. 
  • Cum meciurile sunt împărțite pe patru zile, de vineri până luni, Digi, Orange și Prima Sport ar putea da în direct aproape întreaga etapă. 
  • În prima rundă, o singură partidă nu va fi live în România, Sheffield United - Crystal Palace.

Meciuri de peste 100 de minute

După modelul impus de FIFA la Mondialul din Qatar, arbitrii englezi vor aplica același regulament și în Premier League în actuala stagiune. Vor prelungi meciurile pentru fiecare oprire, inclusiv pentru zecile de secunde pierdute la celebrarea golurilor. Se va ajunge la partide de peste 100 de minute. Exemplu: Supercupa Angliei. Arsenal a egalat în minutul 90+11 (1-1) și a câștigat la penaltyuri, 4-1 în fața lui Manchester City.

10,45 miliarde de euroeste cota totală a celor 576 de jucători din Premier League (26,4 ani medie de vârstă)

1,76 miliarde de euroau investit cele 20 de cluburi în transferuri în această vară; au vândut de 875 milioane

Citește și alte știri de Premier League: 

Curățenie la Manchester United » Erik ten Hag vinde un mijlocaș în Turcia și împrumută un altul în Spania

Burnley i-a cucerit pe microbiști cu prezentarea ultimului transfer: „Un hamburger!”

„Regele" fundașilor! Suma incredibilă plătită de Pep Guardiola pentru 15 apărători la Manchester City!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
VardyParty
VardyParty  •  11 August 2023, 19:36

Pai, Lineker trebuie sa vândă marfa, ca sa meargă carutsa (cu bani) înainte. Ce sa spună, ca se știe campioana încă de acum trei luni? Boooooring. Dar dacă USA e the greatest country in the world, atunci și EPL e the greatest football league tot d'acolo.

brentford
brentford  •  11 August 2023, 18:43
Postat de Marcela pe 11 August 2023, 18:00

Arsenal si Dortmund- looserii de serviciu. Arsenal termina cel mult pe 3. Pot paria cu oricine.

Sezonul asta vine cu o singura intrebare: Cati pasi gresiti va face Man City?

Marcela
Marcela  •  11 August 2023, 18:00

Arsenal si Dortmund- looserii de serviciu. Arsenal termina cel mult pe 3. Pot paria cu oricine.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează