INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  DECES

INTERVIU » Dinu oferă răspunsul la marea dilemă din anii '60: "Cine e mai bun, Eusebio sau Pele?"

Cornel Dinu îl priveşte fascinat pe Eusebio. Portughezul nu uitase duelul de foc cu fundaşul central al +1   FOTO
Cornel Dinu îl priveşte fascinat pe Eusebio. Portughezul nu uitase duelul de foc cu fundaşul central al "tricolorilor"

Articol de - Publicat luni, 06 ianuarie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 05 ianuarie 2014 19:57

Cornel Dinu este românul care l-a cunoscut bine pe Eusebio atît pe teren, cît şi în afara lui, Mister depănînd amintiri despre cel ce va fi mereu ”Pantera neagră”.

Februarie 2007. Un restaurant şic în inima Lisabonei, o revedere după 40 de ani între doi titani, unul al fotbalului lusitan, Eusebio, celălalt al celui românesc, Cornel Dinu.

Povestea a început cu fotografia celebră de la finele anilor '60, cînd Dinu l-a contrat tare pe starul portughez într-un meci al primelor reprezentative, iar reporterii Gazetei Sporturilor i-au intermediat lui Mister o reîntîlnire, în afara gazonului, cu cel ce va rămîne pentru totdeauna "Pantera neagră".

La finele a zeci de încercări telefonice, Eusebio a răspuns şi a dat un verdict pozitiv pentru meeting. Unul plin de emoţie, în special pentru administratorul delegat al "cîinilor", vizibil atins de revederea cu unul dintre cei mai celebri fotbalişti ai istoriei.

Era chiar în seara dinaintea primei confruntări dintre Benfica şi Dinamo, din primăvara Cupei UEFA, apoi Dinu şi Eusebio revăzîndu-se la alte două dineuri oficiale.

- Mister, puteţi să ne spuneţi cîteva cuvinte despre cel ce-a fost Eusebio? S-a stins din viaţă...
- A murit?! Săracu'! Ştiu că avea probleme, o displazie a picioarelor, avea şi-o vîrstă, dar ritmul de viaţă energic l-a costat. S-a protejat mai puţin la tentaţiile vieţii, iar acest amănunt cred că i-a grăbit sfîrşitul.

"Cel mai bun finalizator din istorie"

- Ce vă aduceţi aminte despre Eusebio din confruntările pe gazon?
- Exista în anii '60 un subiect viu comentat: "Cine e mai bun, Eusebio sau Pele?". În partea a doua a anilor '60, mulţi îl considerau pe portughez drept cel mai mare atacant din lume.

- Dumneavoastră ce credeţi? Aţi jucat contra ambilor.
- Da, aşa e. Eusebio era mai direct pe poartă, poate cel mai bun finalizator din istorie. Era servit, i se puneau mingile, iar el nu ierta. Portughezul avea o capacitate fantastică de a şuta, la acest capitol îl depăşea pe Pele. Eusebio era un atacant pur.

"Cîştiga două milioane de dolari din reclame"

- Cum era Eusebio ca om? În afara gazonului.
- Un om admirabil, popular, deschis, extrem de iubit în Portugalia, mai ales, dar şi stimat, acolo unde mergea. Era, chiar în aceşti ani, după 2000, unul dintre cei mai căutaţi pentru reclame. Îmi zicea un amic că el cîştiga în jur de două milioane de dolari pe an din reclame.

- Cum a fost revederea din 2007 cu Eusebio?
- Ceva deosebit. Am mîncat seara. Un tip de rafinament. Aveam prieteni comuni în Portugalia, era un tip ce-şi respecta foarte mult tabieturile.

2 este cifra duelurilor directe pe gazon între Dinu şi Eusebio, la primele reprezentative, în 1968 în Portugalia - România (3-0) şi România - Portugalia (1-0)

"Eusebio a fost o emblemă a Benficăi şi a lusitanilor, respectată din plin, cum mai puţin există la noi" (Cornel Dinu, administrator delegat Dinamo)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (10)
bamse1901
bamse1901  •  07 Ianuarie 2014, 15:00

ODIHNESTE-TE IN PACE PANTERO!

caminero
caminero  •  06 Ianuarie 2014, 20:50
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

Lasă/te ... n-are sens să încerci să raționezi cu oițele ... ce să știe ele afară de iarbă-staul-muls-berbec-beebeebee-neaJiji-ciobăești mioritici?!?

anihilator
anihilator  •  06 Ianuarie 2014, 20:27
Postat de atudor099 pe 06 Ianuarie 2014, 12:03

Anul 1989.Nea Mircea(CEL MAI MARE CARE L-A AVUT ROMANIA) antrenor DINAMO.Dinamo-Steaua 3-0,meci in cupa,cu Hagi(eu il respect) in teren.Se nastea New Dinamo Daca in 1990 nu plecau toti jucatorii vreo 7-8 ani voi oiilor nu prea vedeati locul 1 sau vreo cupa. Mai usor si cu Cupa Campionilor ca daca erau englezii in competitive prin optimi va taiati.Numai bine la dinamovisti!

zici ca Steaua va destramat echipa aia de rahat, tu va n gat de ordinari, nu aveti altceva de facut decat sa latrati contra Stelei zi de zi, ca altceva nu prea mai aveti ce face cu echipa voastra de rahat, si app javrelor nu mai sunteti de multa vreme rivala Stelei...doar in visele voastre ati mai vrea sa fiti demni ca rivali pt Steaua ,boschetarilor penibili, ca 90% din comentariile tuturor dinamwistelor e despre Steaua.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează
Close