INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  DECES

Johan Cruyff a decedat azi! Fostul mare fotbalist a pierdut lupta cu cancerul. 3 povești cu Hagi, Gică Popescu și Liță Dumitru

Johan Cruyff, foto: Guliver/gettyimages +11   FOTO
Johan Cruyff, foto: Guliver/gettyimages

Articol de GSP - Publicat joi, 24 martie 2016 14:39

Johan Cruyff a decedat azi la Barcelona. Fostul mare fotbalist olandez a decedat după o luptă cu cancerul pulmonar, anunță BBC, dar și pagina sa oficială de Twitter. 

Olandezul avea 68 de ani și a fost considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști ai lumii.

Pe 22 octombrie 2015, la nici trei săptămâni după ce juca golf la un turneu din Scoția dedicat celebrităților, Johan Cruyff a aflat la Barcelona teribilul diagnostic: cancer pulmonar.

Reperele UNEI carieRE LEGENDARE

  • în calitate de jucător, a câștigat trei Cupe ale Campionilor consecutive cu Ajax Amsterdam (1971-1973)
  •  a fost desemnat de trei ori câștigător al Balonului de Aur (1971, 1973, 1974)
  • a marcat 190 de goluri în 240 de apariții în tricoul lui Ajax și a fost golgeterul Olandei în sezoanele 1966-1967 și 1971-1972
  • finalist al Cupei Mondiale cu Olanda, în 1974
  • a înscris de 33 de ori în 48 de meciuri pentru naționala batavă
  • și-a încheiat cariera de jucător în 1984
  • a adus prima Cupă a Campionilor pentru Barcelona, în calitate de antrenor, în 1992 și a condus echipa către câștigarea a patru titluri în La Liga, în perioada 1991-1994

L-a dorit insistent pe Hagi la Barcelona

După Mondialul din 1994, Hagi era din nou în prim planul fotbalului european. Johan Cruyff pusese ochii pe el şi îl cerea insistent la Barcelona. Negocierile dintre catalani şi Brescia ajunseseră într-un impas, moment în care olandezul, exasperat că transferul întîrzia, a ameninţat că îşi dă demisia dacă nu vor reuşi să-l aducă pe Gică. În cele din urmă, cluburile s-au înţeles, iar Hagi s-a întors în Spania. S-a despărţit de club o dată cu plecarea lui Cruyff, în 1996.

Popescu l-a prins în ultimul sezon (1995-1996) şi n-a cîştigat nimic, dar amintirea sa e uluitoare: "Este antrenorul care mi-a plăcut cel mai mult în carieră. Niciodată nu m-am bucurat de fotbal ca în acel an. Dacă m-ar fi lăsat, aş fi dormit în vestiar. Şi Cruyff mi-a dat banderola de căpitan al Barcei".

Liță Dumitru l-ar fi putut înlocui la Barcelona 

Liță Dumitru a povestit episodul prin care ar fi putut ajunge la Barcelona. "Ceauşescu mi-a refuzat marele vis. Cei de la Barcelona mi-au propus să rămîn acolo şi să joc pentru ei, dar nu s-a putut. Aveam 22 de securişti cu mine, mi-era foarte frică. Nu-şi permiteau să scape din ochi căpitanul echipei! Eu eram maior la vremea respectivă, chiar n-aveam cum să rămîn.

Regret că n-am rămas. A fost o mare greşeală comisă de mine. Cei de la Barcelona mi-au spus că în cel mult jumătate de an mă scot liber la FIFA, iar pînă atunci voi juca pentru echipa a doua. Nu am ajuns să vorbim despre bani, dar lucrurile erau foarte avansate. Mă doreau în locul lui Cruyff, care tocmai se operase."

 

Cand generatia mea a inceput sa inteleaga cate ceva din fotbal, marii jucatori se imparteau in doua categorii : Johan...

Posted by Meme Stoica on 24 Martie 2016

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (35)
andy56
andy56  •  25 Martie 2016, 00:38
Postat de Nicolas Pruteanu pe 24 Martie 2016, 16:51

Cruyff spunea ca conduce cu 2-0 in lupta cu cancerul.Din pacate cancerul a intors scorul in ultimul meci al legendei.

....pai, nu-i cel mai periculos scor......?

andy56
andy56  •  25 Martie 2016, 00:36

ce distractiva ***....asta nici n-a prins iarasi gustul libertatii si reincepe cu aberatiile si arogantele; pai bine mai "menajero", iar incepem cu comparatii x si restul? *** sa spui ca exista doar Cruyff si restul? De Pele, Di Stefano, Platini, Beckenbauer, Gerd Muller, Rossi, Charlton auzit-ai? Aaa, ca maestrul olandez a fost unul dintre cei mai buni MIJLOCASI CENTRALI din lume, asta-i alta poveste..... Apoi, zici tu, a fost cel mai bun antrenor din lume, intr-o epoca in care 'restul" era reprezentat de de-alde: Stefan Kovaci, Sacchi, Beckenbauer, Lobanovsky, Trapattoni, Capello, Ferguson sau Jock Stein, este iarasi o alta mare aberatie marca mimi; noi stim ca suferi de stelita cronica (deci esti limitat prin excelenta) , ne-aducem aminte, cand ai devenit menajera lor cum declarai ca exista stiaua si restul.....O ALTA MARE ABERATIE CARE SE VA DESTRAMA, CAT DE CURAND..... RIP Cruyff si musetel lu' mimi! Cu lamaie sa nu ti se aplece...."HATER"E!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

chris_bu67
chris_bu67  •  24 Martie 2016, 21:10
Postat de Vasile Faghiean pe 24 Martie 2016, 20:21

A mai căzut o portocala? una mecanica, foarte mare! d-zeu să-l ierte!

Să-l ierte frate și pe el și pe noi că scriem Dumnezeu cu d de la potrivnic.Lui Dumnezeu se cuvine să-i dăm totul și nu idolilor!

Vezi toate comentariile (35)
Comentează