INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SUEDIA

Coșmarul României în 2003 a devenit primul selecționer străin din istoria Suediei!

Jon Dahl Tomasson, pe 29 martie 2003, la  România - Danemarca 2-5, pe „Lia Manoliu” Foto: Cristi Preda
Jon Dahl Tomasson, pe 29 martie 2003, la România - Danemarca 2-5, pe „Lia Manoliu” Foto: Cristi Preda

Articol de - Publicat luni, 26 februarie 2024 19:53 / Actualizat luni, 26 februarie 2024 20:17

Jon Dahl Tomasson, 47 de ani, ex-atacantul danez care a înscris în ambele meciuri contra „tricolorilor" (5-2 la București pe nisipul de pe „Lia Manoliu" și 2-2 la Copenhaga) în preliminariile Euro 2004, a fost numit luni selecționerul Suediei.

Într-o perioadă critică pentru naționala Suediei, necalificată la CM 2022 și CE 2024, Janne Andersson a renunțat la postul de selecționer pe 19 noiembrie și, 96 de zile mai târziu, scandinavii au ales un înlocuitor.

Jon Dahl Tomasson: „Gândesc, vorbesc și visez în galben și albastru"

Luni, federația de la Stockholm (SvFF) a oficializat numirea lui Jon Dahl Tomasson, 47 de ani, care are ca obiectiv calificarea la Mondialul din 2026. De aceea, contractul lui, care începe pe 1 martie, se încheie la sfârșitul preliminariilor. Dacă Suedia va prinde turneul final din SUA, Canada și Mexic, acordul se va prelungi automat.

Colegul lui Alexi Pitu a rămas în comă după operație » Primul mesaj al chirurgilor nu e optimist
FRANȚA
Colegul lui Alexi Pitu a rămas în comă după operație » Primul mesaj al chirurgilor nu e optimist

Danezul, primul străin pe banca „Blagult", a declarat pentru site-ul SvFF: „De-abia aștept să întâlnesc jucătorii, fanii și jurnaliștii. Să gândesc, să vorbesc și să visez în galben și albastru".

„Stilul lui Jon Dahl Tomasson se potrivește jucătorilor noștri. Are experiență și e un lider"

Tomasson a antrenat până acum patru echipe, două în Olanda, Excelsior Rotterdam (iunie 2013-ianuarie 2014), Roda Kerkrade (ianuarie 2014-mai 2014), una în Suedia, Malmo (ianuarie 2020-decembrie 2021), cu care a cucerit două titluri de campion, și una în Anglia, Blackburn (iunie 2022-februarie 2024).

Între 2016 și 2019 a fost secundul lui Age Hareide la reprezentativa daneză. De Blackburn (Championship) s-a despărțit pe 9 februarie, știind că va deveni selecționerul Suediei.

"Stilul său, fotbal de atac, se potrivește jucătorilor noștri. Are experiență și e un lider", l-a caracterizat concis Kim Kallstrom, fostul internațional suedez, astăzi managerul federației.

Jon Dahl Tomasson, golgheterul all-time al Danemarcei: două goluri și contra noastră

Tomasson e o figură importantă pentru fotbalul danez. Ex-atacantul lui Feyenoord și al lui AC Milan e golgheterul all-time al naționalei roș-albe, pentru care a marcat 52 de goluri în 112 selecții (1997-2010). Cu trei reușite la Euro și cinci la Mondial, e și cel mai prolific viking la turneele finale.

Nici suporterii „tricolorilor" nu îl uită pe Jon Dahl. În 2003, a înscris în ambele dueluri contra României: ne-a învins cu 5-2 la București, pe terenul plin de nisip de pe „Lia Manoliu", și a remizat 2-2 la Copenhaga în jocul care a decis eliminarea naționalei noastre.

Match Quiz Universitatea Craiova - Rapid

Te pricepi la Superligă? Plasează gratuit predicțiile tale pe Universitatea Craiova - Rapid și câștigă premiile puse în joc!

Citește și alte știri de fotbal internațional:

Răzvan Lucescu spune ce nu-i place în fotbal: „Urăsc asta!” » Antrenorul lui PAOK s-a plâns, a protestat. Ce l-a nemulțumit
GRECIA
Răzvan Lucescu spune ce nu-i place în fotbal: „Urăsc asta!” » Antrenorul lui PAOK s-a plâns, a protestat. Ce l-a nemulțumit
Trucul lui Liverpool pentru a-l aduce pe Xabi Alonso în locul lui Jurgen Klopp » Cuplul de forță de la Leverkusen!
ANGLIA
Trucul lui Liverpool pentru a-l aduce pe Xabi Alonso în locul lui Jurgen Klopp » Cuplul de forță de la Leverkusen!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează