INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPANIA

UPDATE Sancțiuni extreme după scandalul de rasism din La Liga » Ce riscă jucătorul lui Cadiz

Mouctar Diakhaby, fundașul francez al Valenciei, îl acuză de rasism pe Cala, fundașul lui Cádiz
foto: Imago
Mouctar Diakhaby, fundașul francez al Valenciei, îl acuză de rasism pe Cala, fundașul lui Cádiz foto: Imago

Articol de - Publicat luni, 05 aprilie 2021 18:35 / Actualizat luni, 05 aprilie 2021 18:39

Mouctar Diakhaby, fundașul francez al Valenciei, îl acuză de rasism pe Cala, fundașul lui Cádiz, arbitrul confirmând în raport: „Mi-a zis că l-a numit negru de rahat”. Marca a ieșit azi cu o copertă tulburătoare. „Nu ești singur”, a titrat cotidianul spaniol. 

UPDATE, ora 18:30. Ce urmează pentru Juan Cala

Dacă va fi găsit vinovat, Cala riscă o sancțiune cruntă: între doi și 5 ani de suspendare! Plus o amendă cuprinsă între 18.000 și 90.000 de euro.

Știrea inițială

În Spania, cazul de rasism de la Cádiz - Valencia (2-1) e principalul subiect. Coperta Marca e impresionantă. „Nu ești singur", a titrat cotidianul iberic, având o poză cu Mouctar Diakhaby, singur, urmărind meciul, care tocmai se reluase, după 25 de minute de întrerupere. 

Fundașul francez al Valenciei refuzase să mai joace, dar cel pe care l-a acuzat de rasism, Cala (Juan Torres Ruiz), era încă pe teren. „Situația era absurdă. Victima, în tribună - imaginea sa, total distrus, e inacceptabilă -, și agresorul continuând să joace", a comentat Marca. La pauză, antrenorul gazdelor l-a înlocuit pe cel acuzat.

Sancțiuni extreme după scandalul de rasism din La Liga » Ce riscă jucătorul lui Cadiz

„Diakhaby e la pământ"

Jucătorii Valenciei sunt șocați de ce i s-a întâmplat coechipierului lor. „Niciun om nu merită să fie umilit", a declarat Gabriel Paulista, completat de Daniel Wass: „E o rușine că se întâmplă asemenea lucruri. Gayà a dezvăluit: „Diakhaby e la pământ. O insultă foarte urâtă pe care nu mai vreau să o repet".

Raportul arbitrului: „M-a numit negru de rahat"

Cádiz își apără fotbalistul, antrenorul Álvaro Cervera „Cala mi-a spus că nu l-a insultat și îl cred", dar arbitrul David Medié Jiménez a scris în raport: 

„În minutul 29, am oprit partida din cauza unei confruntări între jucătorii ambelor echipe. Mouctar Diakhaby, numărul 12 al Valenciei, după ce a primit cartonașul galben pentru implicarea în incidente, mi-a zis textual: «M-a numit negru de rahat», referindu-se la Juan Torres Ruiz, numărul 16 de la Cádiz". A precizat și că "niciun membru al brigăzii de arbitri nu a auzit acest lucru".

Sunt foarte calm, marți voi vorbi într-o conferință de presă, nu mă voi ascunde. Dar se pare că prezumția de nevinovăție nu mai există în țara asta.
- Cala, fundașul lui Cádiz, pentru televiziunea GOL

Valencia putea pierde cu 0-6

„Centralul" i-a convins pe valencieni să reia meciul. Potrivit Marca, i-a informat în vestiar că încalcă articolul 142 din regulamentul federației și, în consecință, riscă să piardă partida cu 0-6 și echipa să fie penalizată cu trei puncte.

Cala, implicat în alt incident: „E atât de urât încât nici nu pot spune"

Cine este Juan Torres Ruiz? Supranumit Cala, fundașul central a crescut la Academia de juniori a Sevillei și a promovat la prima echipă andaluză, evoluând apoi, de-a lungul carierei, și în Grecia (AEK Atena), Țara Galilor (Cardiff City) și China (Henan Jianye), întorcându-se în 2018 în Spania. Mai întâi la Las Palmas și, din 2019, la Cádiz. 

„Un globetrotter cu zece echipe până la 31 de ani", îl descriu jurnaliștii iberici, dar și „un jucător temperamental", implicat într-un incident în 2016, la meciul Getafe - Bilbao.

Atunci, a fost eliminat după ce s-a certat și împins pe teren cu Gurpegui și Aduriz, iar seara a scris pe Twitter un mesaj, vorbind despre „codul unui fotbalist. Ce se petrece pe teren rămâne acolo. Nu voi dezvălui tot ce mi-au zis Gurpegui și Aduriz. E atât de urât încât nici nu pot spune, dar sunt limite peste care nu se poate trece”. Acum, Cala este cel acuzat. De rasism!

Valencia, alături de Diakhaby: „Luptăm pentru a ne apăra jucătorul” 

Jucătorii Valenciei s-au pozat azi la centrul sportiv Paterna în spatele lui Mouctar Diakhaby, într-un protest colectiv. „Ieri, astăzi, mâine și întotdeauna: Stop rasimului! Susținerea noastră pentru Diakhaby e totală. Vom lupta până la capăt pentru a limpezi ce s-a întâmplat, pentru a ne apăra jucătorul și a eradica rasismul”, a fost mesajul clubului.

Citește și alte știri din La Liga: 

Pique protesta în „El Clasico” de la 11 ani: „Arbitrii ajută Real Madrid încă de la juniori!”

Real Sociedad a câștigat Cupa Regelui Spaniei, după o finală tensionată cu rivala Athletic Bilbao

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (10)
leu.mr
leu.mr  •  06 Aprilie 2021, 16:49
Postat de alenb pe 05 Aprilie 2021, 14:24

De ce i se da credit din start jucatorului negru inainte de finalizarea anchetei? Cuvantul unui negru este mai important decat cuvantul unui alb? Pai parca vroiau sa fie egali cu noi nu sa fie mai egali. Ziarul Marca absolut penibil, daca se dovedeste ca negru a mintit atunci ce o sa faca, o sa publice poza lui albului cu scuze?

In ziua de azi ce spun *** sau femeile devine adevar absolut !

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

iopanet
iopanet  •  06 Aprilie 2021, 08:59
Postat de kensan.gmm pe 05 Aprilie 2021, 14:41

Ma intriga cat de rasisti sunt romanasii nostrii pe aici in comentarii. sunteti *** bai.

Lasa, ba, nici ca tine, un spalat pe creier care considera ca cineva trebuie pedepsit fara nici o dovada, pentru ca "are fata de rasist". Poate maine considera unul ca tu ai fata de criminal, ar fi ok sa te bage 10-20 de ani la puscarie?

1020721005123585
Daniel Rotaru  •  05 Aprilie 2021, 19:59

Cata ipocrizie!!!! Imi vine sa vars.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează