INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  KOSOVO - ROMÂNIA

Povestea dramatică a unuia dintre adversarii din naționala Kosovo » Vedat Muriqi, golgheterul din La Liga crescut în război: „Soldații au intrat în casă și ne-au amenințat”

Vedat Muriqi, golgheterul din La Liga. Foto: Imago Images
Vedat Muriqi, golgheterul din La Liga. Foto: Imago Images

Articol de - Publicat miercuri, 14 iunie 2023 13:37 / Actualizat miercuri, 14 iunie 2023 14:07

Vedat Muriqi, 29 de ani, atacantul de la Mallorca, este cel mai prolific jucător din istoria naționalei Kosovo, cu 23 de goluri în 46 de selecții. A crescut într-o zonă de război, nevoit să fugă cu mama și sora în Albania. Tatăl fusese ucis.

  • Kosovo - România e programat vineri, 16 iunie, de la ora 21:45. Meciul va fi liveTEXT pe GSP.ro și televizat pe Antena 1;
  • Elveția - România se joacă luni, 19 iunie, de la 21:45, liveTEXT pe GSP.ro și televizat pe Prima TV.

Vedat Muriqi e unul dintre cei mai buni jucători kosovari. Vicecăpitanul naționalei, după Amir Rrahmani (Napoli), atacantul în vârstă de 29 de ani al Mallorcăi este golgheterul all-time al naționalei (23 de reușite) și pe locul 3 în topul selecțiilor (46).

Un titular al naționalei României a fost oprit de la efort » Probleme observate la ultimele analize!
Kosovo - România
Un titular al naționalei României a fost oprit de la efort » Probleme observate la ultimele analize!

Vedat Muriqi: „Niciun om să nu vadă ce am văzut eu”

Născut la Prizren, în 1994, într-o familie kosovară de origine albaneză, a trăit ororile războiului în copilărie, viața lui fiind afectată încă de la început.

Întotdeauna am spus că niciun om nu ar trebui să vadă ce am văzut eu în acei ani. Am fost obligați să fugim. Soldații au intrat în casa noastră și ne-au amenințat că o vor face să dispară cu bombe. N-am avut încotro, am fugit. Ne-am dus în Albania și ne-a fost greu”, a declarat Muriqi într-un interviu recent, pentru cotidianul spaniol Marca. Nu mai avea tată. Murise, ucis în război.

Vedat Muriqi a renunțat la școală: „Fotbalul e viața mea”

Copil fiind, nu prea mai avea timp să se joace. „La nouă ani, munceam deja în restaurantul unchilor mei. Făceam orice, eram chelner, ajutam la bucătărie, eram peste tot. Până când am ajuns în Albania. De atunci, a trebuit să-mi ajut mama și sora. Tata nu ne mai putea sprijini, murise în război”, a povestit el.

Muriqi a luat o decizie radicală în adolescență: „Au fost vremuri dificile. Am avut de ales între școală și fotbal. Am hotărât să nu mă mai duc la școală, pentru că nu puteam renunța la fotbal. Fotbalul a fost și este viața mea. Știu că nu am procedat bine părăsind școala și, tocmai de aceea, fără școală, cred că am fost foarte norocos”.

Vedat Muriqi: „Nici nu puteam visa, atât de greu era să ieși de aici”

S-a întors acasă, la Prizren, împreună cu mama și sora. Acolo a învățat fotbalul, la Liria, un club fondat în 1930. „Mama, căreia îi place mult sportul, m-a împins de la spate să mă duc la antrenamente, deși era departe de casă”, și-a amintit Muriqi.

„Nu mi-am imaginat că voi fi jucător profesionist. Nici voi ajunge în Turcia, că voi marca goluri, apoi voi merge în Serie A... Nici nu puteam visa, atât de greu era să ieși de aici. În final, am reușit. Secretele mele: mentalitate, muncă și noroc”.

16 goluriși 4 pase decisive a avut Vedat Muriqi în sezonul trecut la Mallorca în toate competițiile

Ascensiunea lui Vedat Muriqi, de la Liria și Teuta la Fenerbahce și Lazio

De la Liria (Kosovo) a ajuns în Albania, la Teuta Durres, apoi s-a transferat în Turcia, unde a jucat șase ani, la Giresun (2014-2016), Genclerbirligi (2016-2018; a fost coleg cu Bogdan Stancu), Rizespor (2018-2019) și Fenerbahce (2019-2020).

În vara lui 2020, a fost cumpărat de Lazio cu 20 de milioane de euro, dar nu s-a adaptat prea bine. În ianuarie 2022, s-a mutat în La Liga, la Mallorca

Întâi împrumutat o jumătate de sezon, pentru 500.000 de euro, după aceea achiziționat definitiv de clubul spaniol, cu 8 milioane. Și acum e la Mallorca, titular indiscutabil, cu 37 de partide în sezonul trecut și o medie de 83 de minute pe meci. 

15 milioane de euroeste cota lui Muriqi, potrivit transfermarkt.de. Are contract până în iunie 2027

Citește și:

Mbappe, prima reacție după plecarea lui Messi: „E o rușine ce s-a întâmplat”

Real Madrid a lansat noile tricouri: „E un design revoluționar”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează