INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  TRANSFER

SPECIAL „În 5 ani vă întoarceți cu 50 de milioane!” » Un colos european l-a ratat pe Kylian Mbappe pentru 50.000 de lire: „Nu revenim! Tradu-i asta”

Kylian Mbappe, jucătorul lui PSG // foto: Guliver/gettyimages
Kylian Mbappe, jucătorul lui PSG // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat joi, 11 aprilie 2024 16:14 / Actualizat joi, 11 aprilie 2024 16:29

În 2011, când avea vârsta de 12 ani, Kylian Mbappe a dat, vreme de 4 zile, probe la Chelsea ♦ Fără a fi convinși în totalitate de implicarea lui Kylian și de jocul lui fără minge, diriguitorii din academia londoneză ar fi vrut să-l mai testeze o dată, în altă perioadă, pe jucătorul care avea să scrie istorie la PSG ♦ Mama fotbalistului, descrisă drept problematică la Premier GSP de românul care a lucrat în academia lui Chelsea, s-a împotrivit, iar mutarea a fost blocată definitiv.

În mai 2011, AS Bondy, clubul la care Kylian Mbappe era legitimat la acea vreme, îi acorda promițătorului fotbalist permisiunea de a merge într-un stagiu de 4 zile la Cobham, localitatea unde academia lui Chelsea își desfășoară activitatea, situată la aproximativ 27 de kilometri sud-vest față de Londra.

Dincolo de Premier League, e COLAPSUL » Datorii imense în Anglia, desființări și o mare întrebare: cât mai rezistă modelul?!
ANGLIA
Dincolo de Premier League, e COLAPSUL » Datorii imense în Anglia, desființări și o mare întrebare: cât mai rezistă modelul?!

Antrenorii și scouterii clubului londonez l-au urmărit la treabă îndeaproape pe Kylian Mbappe, dar transferul nu s-a înfăptuit.

„S-a spus că Chelsea nu ar fi văzut talentul lui Kylian Mbappe, atunci când a fost în probe. Este un mit! Chelsea a văzut talentul lui, de asta l-a și chemat la probe”, spune Samuel Rociu, român care a lucrat mai bine de 2 ani în academia lui Chelsea, ca scouter și antrenor de dezvoltare a tinerilor fotbaliști.

În 2011, la vârsta de 12 ani, Kylian Mbappe a dat probe la Chelsea

În cele 4 zile petrecute printre juniorii lui Chelsea, perioada 19-22 mai 2011, Mbappe a și evoluat într-o partidă de pregătire contra celor de la Charlton Athletic, câștigată la scor de „albaștri”.

Văzându-l cu mingea la picior, scouterii și antrenorii lui Chelsea s-au convins rapid că potențialul lui Kylian este uriaș. Atunci când trebuia să se apere, să alerge, să se implice, lucrurile n-au stat la fel.

Daniel Boga, fost scouter la Chelsea, omul care i-a adus pe Kylian și pe părinții lui în Anglia, își amintește într-un material al publicației The Athletic că „atunci când avea mingea era uimitor, o împingea și nu-l mai vedeai! Era evident că este special. Totuși, cred că nu a simțit că are oportunitatea de a da totul pentru a semna cu Chelsea”.

În direct la Premier GSP, emisiunea Gazetei dedicată fotbalului englez, Samuel Rociu spune că „Chelsea a dorit să-l transfere pe Kylian, numai că mama lui și cele 50-60 de mii de lire sterline pe care le cereau au fost o problemă. Bine, nu banii ar fi fost adevărata problemă, ci atitudinea mamei lui și faptul că trebuia să încalci regulamentul”.

Dilema lui Chelsea și condițiile impuse de FIFA

Mama lui Kylian Mbappe, Fayza Lamari, fostă jucătoare de handbal, este și impresara fotbalistului.

Pentru ca transferul lui Kylian să fi fost legal, părinții lui ar fi trebuit să se stabilească în Anglia pentru motive care să nu țină de fotbal. Regulamentul FIFA specifică această condiție în cazul fotbaliștilor de sub 16 ani care au de gând să se transfere în altă țară din interiorul Uniunii Europene, cum era cazul Angliei la acea vreme.

Jim Fraser, managerul academiei lui Chelsea, șef al departamentului de recrutare, era dispus să-și asume riscul care ar fi venit la pachet cu un astfel de transfer.

Totul s-a năruit atunci când a solicitat ca Mbappe să revină la Cobham pentru o nouă rundă de probe.

„Vă veți întoarce să-l cumpărați cu 50 de milioane!”

„Jim Fraser a solicitat să-l mai vadă o dată, pentru că on the ball (n.r. - cu mingea la picior) era perfect, dar off the ball (n.r. - fără minge) nu alerga deloc. Pentru el, jocul defensiv nu exista! Nu avea acea foame pe care o arătau alți jucători”, explică Samuel Rociu.

Afirmațiile lui Daniel Boga vin în completarea spuselor scouterului român: „Știți fotbalul englez - intri prin alunecare, urmărești adversarii atunci când pierzi mingea. El nu era așa. Când pierdea mingea, nu mai alerga”.

„În 5 ani vă întoarceți cu 50 de milioane!” » Un colos european l-a ratat pe Kylian Mbappe pentru 50.000 de lire: „Nu revenim! Tradu-i asta”
Campion mondial cu Franța și multiplu campion alături de PSG: la 25 de ani, Kylian Mbappe are un CV răsunător

Boga și-a continuat relatarea: „Așa că Chelsea a spus: «Vrem să-l vedem din nou, vrem să vedem această parte a jocului său». Mama lui a răspuns: «Nu, nu ne întoarcem». Eu traduceam. «Spuneți-le că nu ne întoarcem! Dacă-l vreți, transferați-l acum. În 5 ani, vă veți întoarce să-l cumpărați cu 50 de milioane».

Mi-a zis: «Tradu-i asta». Nu puteam spune asta, era prea arogantă să spună așa ceva. Așa că nu am tradus. I-am spus lui Jim Fraser: «Nu cred că se vor întoarce, ia o decizie acum». Am încercat să-l invităm pentru o vizită nouă, dar avea deja planuri să meargă la Clairefontaine”.

6 ani mai târziu, PSG îl cumpăra cu 180 de milioane de euro

Mbappe și familia lui nu au revenit niciodată la Cobham. În acea vară, Kylian a trecut la Clairefontaine, academie destinată jucătorilor francezi care trăiesc și joacă în regiunea Île-de-France. Doi ani mai târziu, Mbappe a fost legitimat la Monaco, iar restul este istorie.

În 2017, PSG bătea palma cu Monaco pentru a-l cumpăra pe Mbappe cu 180 de milioane de euro, sumă fixă plus bonusuri. În cei 7 ani scurși de atunci, Kylian a înscris 251 de goluri pentru echipa din Paris, devenind astfel golgheterul all-time al roș-albaștrilor de pe Parc des Princes.

Când am început să lucrez ca scouter la Chelsea, am avut privilegiul ca Graham Castle să-mi fie mentor și coordonator pe zona respectivă. El i-a descoperit pe Musiala, Levi Colwill, Mason Mount, Lewis Hall, Dominic Solanke și alți câțiva. La un moment dat, l-am întrebat ce consideră că este cel mai important la un jucător. Mi-a răspuns cu o întrebare: Cum antrenezi «foamea» unui jucător?

- Samuel Rociu, fost scouter și antrenor în academia lui Chelsea

Ediția integrală de Premier GSP cu Samuel Rociu

Citește mai multe articole:

„Trăiesc o altă viață!” » Gazeta l-a găsit pe fotbalistul român cu inima în partea dreaptă, ex-„tricolor”: „Cazul meu a fost nemaivăzut, nemaiauzit! Sunt printre norocoși, dar mi-a dăunat în relația cu Grigoraș”
SPECIAL GSP
„Trăiesc o altă viață!” » Gazeta l-a găsit pe fotbalistul român cu inima în partea dreaptă, ex-„tricolor”: „Cazul meu a fost nemaivăzut, nemaiauzit! Sunt printre norocoși, dar mi-a dăunat în relația cu Grigoraș”
Derby-ul Panathinaikos - Olympiacos, o rivalitate declanșată în România în urmă cu aproape 100 de ani » Declarația unui martor ocular, un coșciug plimbat prin Capitală și versurile care amintesc de noroiul de la București
SERIAL ISTORII NEȘTIUTE
Derby-ul Panathinaikos - Olympiacos, o rivalitate declanșată în România în urmă cu aproape 100 de ani » Declarația unui martor ocular, un coșciug plimbat prin Capitală și versurile care amintesc de noroiul de la București

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (1)
berlicot
berlicot  •  11 Aprilie 2024, 21:39

Lui Messi i-au adus toata familia din Argentina, pe cand avea 10 ani si i-au mai si platit operatia, ca era santaliu. Aia da viziune. Pe de alta parte, ii inteleg pe astia: trebuie sa am de a face cu *** aia pentru un mucos, care nu stiu daca se tine de fotbal, mai bine lasa.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează