INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  COPA AMERICA

Copa America începe la noapte: revanșa lui Leo Messi » Tot ce trebuie să știi despre turneu

FOTO: GettyImages // Messi. Argentina - Brazilia
FOTO: GettyImages // Messi. Argentina - Brazilia

Articol de , - Publicat vineri, 14 iunie 2019 17:01

Leo Messi nu vrea să se retragă înainte de a cuceri un trofeu cu Argentina. A pierdut patru finale. Acum, poate fi șansa lui.

Messi avea doar 20 de ani și 21 de zile când a jucat prima sa finală cu naționala mare albicelestă. Tot la Copa América. A pierdut-o, un eșec crud, 0-3 în fața eternei rivale Brazilia, și l-a durut îngrozitor. Iar acea durere nu a dispărut. Pentru că, de atunci, a mai fost învins de trei ori în ultimul act. O dată la Mondial, de două ori pe continentul sud-american. Are 33 de trofee cu Barcelona, dar niciunul cu Argentina. Acum, la turneul care începe în această noapte (03:30, ora României), poate fi șansa lui. Una dintre ultimele. Peste zece zile, în timpul competiției, va împlini 32 de ani.

„Voi lupta pentru visul meu”

„Vreau să mă retrag după ce câștig ceva la națională”, spune Leo, mărturisind la FOX Sports că „voi încerca totul, chiar dacă mă voi împiedica. Mă voi ridica din nou luptând pentru visul meu”. Un succes care să-i aducă liniștea și care să le arate încă o dată oamenilor cât de mult contează Argentina pentru el: „Nu-mi doresc ca lumea să rămână cu senzația că nu am făcut totul ca să înving cu țara mea”.

Potrivit Olé, selecționerul Scaloni i-a avertizat pe jucătorii săi în holul hotelului Novotel din Salvador da Bahia, unde debutează la această Copa América: „Leo ne poate ajuta să câștigăm un meci, dar nu va putea singur. Toți trebuie să fie în jurul lui”. Și, susține cotidianul argentinian, Scaloni a pregătit turneul pentru întreaga echipă, nu doar pentru el.

A jucat doar 4.159 de minute

Căpitanul nu a avut un sfârșit de sezon bun, eșuând cu Barça și în Champions League, și în Cupa Spaniei. „Am încheiat anul frustrat, dar fizic mă simt excelent”. Are un avantaj însă. Vine după una dintre stagiunile cel mai puțin obositoare din ultimul deceniu. A jucat în total 4.159 de minute la club și națională. Doar în 2013-2014 a rămas mai puțin pe teren (4.072). Iar atunci, la Mondialul din acea vară, raidurile sale nu s-a oprit până în finală. Poate fi și acum la fel.

 

21 de meciuri are Messi la Copa America. Lider dintre jucătorii prezenți la turneu și al doilea argentinian all-time după Mascherano (26). Recordul îi aparține portarului chilian Livingstone (34).

104 jucători din cei 276 de la Copa America au contracte în Europa. Doar Bolivia și Qatar nu au niciun reprezentant în campionatele din Europa

SELECȚIONERI

„El Maestro” nu se oprește

La 72 de ani, Óscar Tabárez (foto) continuă să lupte. Din 2006 pe banca Uruguayului (plus perioada 1988-1990), selecționerul a venit în cârje la Mondialul din Rusia. Suferă de trei ani de o maladie neurologică degenerativă, sindromul Guillain-Barré, care slăbește mușchii și restricționează libertatea de mișcare, putând declanșa chiar paralizia. „El Maestro” este cel mai important antrenor la Copa América, pe care a câștigat-o în 2011. La turneul din Brazilia, sunt trei tehnicieni argentinieni (Scaloni, la naționala albicelestă, pe lângă Gareca - Peru și Berizzo - Paraguay) și doi columbieni (Gómez - Ecuador și Rueda - Chile). Iar Columbia e pregătită de Carlos Queiroz. Portughezul și spaniolul Félix Sánchez (Qatar) sunt singurii europeni.

MARELE ABSENT

Accidentat și acuzat de viol

Cel mai important jucător al Braziliei ratează competiția. Tite a trebuit să renunțe la Neymar din cauza unei rupturi de ligamente la glezna dreaptă, care i-a creat atâtea probleme și la PSG. Și dacă nu s-ar fi accidentat, atacantul de 27 de ani avea șanse mici să joace, presiunea la care l-ar fi supus presa în urma acuzațiilor de viol fiind greu de suportat și nocive vestiarului Selecao.

FORMAT

Invitate Japonia și Qatar

Cele zece echipe din AmSud vor fi însoțite în această competiție de trei săptămâni de două invitate. În premieră, nu mai e nicio reprezentantă din CONCACAF. Nici Mexic (care a participat la 10 ediții), nici SUA (4). În schimb, Japonia apare pentru a doua oară (după ediția din 1999), iar Qatarul e marea premieră. Din 2020, Copa América va fi organizat doar în aceiași ani cu toate celelalte turnee continentale (exemplul Euro).

SISTEM DE CALIFICARE

  • Primele două clasate și cele mai bune două locuri 3 se califică în „sferturi”;
  • După puncte, următoarele criterii de departajare sunt, în ordine, golaverajul general, goluri marcate și tragerea la sorți;
  • În „sferturi”, în caz de egalitate după 90 de minute, se trece direct la penaltyuri de departajare; În semifinale, meciul pentru locul 3 și finală, se joacă și prelungiri.

TELEVIZIUNE

Eurosport transmite toate meciurile

Cea de-a 46-a ediție a Copei America va putea fi urmărită live și în România. Toate meciurile vor fi transmise pe Eurosport, începând din această noapte, cu deschiderea Brazilia - Bolivia (03:30).

MASCOTĂ

Zizito, în memoria lui Zizinho

Organizatorii au ales ca mascotă o capibara, cea mai mare specie de rozătoare din lume (1,3 metri lungime, 50 kg greutate), un animal ce trăiește în America de Sud. Numele său, Zizito, în amintirea lui Zizinho, un mare fotbalist brazilian al anilor '40-'50. El deține recordul de goluri în Copa América (17), la egalitate cu argentinianul Norberto Méndez.

ȚARA-GAZDĂ

Brazilia, după schimbul cu Chile

În 2015, când ar fi trebuit să organizeze Copa América (țara gazdă se desemnează în ordine alfabetică), Brazilia avea deja prea multe întreceri sportive găzduite în acea perioadă. Cupa Confederațiilor (2013), Cupa Mondială (2014) și Olimpiada (2016). Și a făcut schimb cu Chile. Iar acum e rândul său.

 

PARIURI

Așteaptă trofeul de 12 ani!

După ce a scăpat șansa de a lua titlul mondial în 2014 acasă, Brazilia are acum altă ocazie de a obține un trofeu ca țară gazdă. Mai ales că așteaptă de 12 ani să fie campioana AmSud, de la un 3-0 cu Argentina în Venezuela. Selecao e favorită clară să detroneze Chile, câștigătoarea ultimelor două ediții, principala rivală la coroană fiind Argentina lui Messi.

TOP 5 COTE

  1. Brazilia 2,20
  2. Argentina 4,80
  3. Uruguay 8,00
  4. Columbia 11,00
  5. Chile 14,00

PREMII

Campioana: 7,5 milioane $
Finalista: 5 milioane $
Locul 3: 4 milioane $
Locul 4: 3 milioane $
Sfertfinaliste: 2 milioane $

TEHNOLOGIE

Prima ediție cu VAR

Extinderea aplicării asistentului video a ajuns în America de Sud. În premieră, la Copa America aribtrii vor beneficia de ajutorul VAR.

BILETE

Prețuri între 13,7 și 80 de euro

60 de reali (13,7 euro) costă cel mai ieftin tichet în faza grupelor, cel mai scump fiind 350 (80 E). La deschiderea Brazilia - Bolivia, prețurile variază între 190 de reali (43,5 E) și 590 (135 E), iar la marea finală de pe Maracana biletele costă de la 260 (60 E) până la 890 (204 E) la VIP.

VEZI ȘI:

Hazard dezvăluie: „I-am cerut lui Modric să-mi dea numărul 10” » S-a reorientat după răspuns: „Nu contează numărul”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
124021931267836
Vasile Faghiean  •  14 Iunie 2019, 19:20

Succes tuturor! poate vedem footbol adevărat!?

sepsi.osk
sepsi.osk  •  14 Iunie 2019, 19:04

Qatar de cand e in America de Sud?

wwerko80
wwerko80  •  14 Iunie 2019, 18:55

Qatar e in grupa B? De cand joaca Qatar in Copa America

Vezi toate comentariile (3)
Comentează