INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANTRENORI

Loți Boloni, „părintele” Franței, al 3-lea cel mai în vârstă antrenor din Top 5 Europa! Are 40 de ani peste cel mai tânăr tehnician continental

Ladislau Boloni și-a prelungit contractul cu Metz. Foto: Imago Images
Ladislau Boloni și-a prelungit contractul cu Metz. Foto: Imago Images

Articol de - Publicat duminica, 06 august 2023 15:20 / Actualizat duminica, 06 august 2023 15:20

La 70 de ani, Ladislau Boloni (FC Metz) este antrenorul cel mai bătrân din prima ligă franceză și al treilea în principalele cinci campionate europene. Ligue 1 are și cel mai tânăr tehnician, Will Still, 30 de ani, de la Reims.

În vara lui 2022, Ladislau Boloni a fost chemat să salveze FC Metz, să o resusciteze, după ce echipa lorenă retrogradase în Ligue 2. A negociat cu președintele clubului, Bernard Serin, dar cel care l-a convins a fost Lucien D'Onofrio, consilierul lui Serin, foarte apropiat de antrenor.

Silviu Lung a revenit în Superligă! A fost prezentat azi: „E o nouă provocare!”
TRANSFER
Silviu Lung a revenit în Superligă! A fost prezentat azi: „E o nouă provocare!”

Ladislau Boloni și-a prelungit contractul cu Metz

D'Onofrio l-a adus pe Loți și la Standard Liege, în 2008, cucerind titlul în Belgia chiar de la primul sezon, și la Antwerp, în 2017, transformând în trei ani o formație nou-promovată într-o candidată la titlu.

La Metz, a 5-a sa grupare în Franța, Boloni și-a atins imediat obiectivul, de a promova într-o stagiune. Revenit în Ligue 1, a semnat prelungirea contractului, încă un an, până pe 30 iunie 2025.

Loți are acum 70 de ani (avea 41 când a început să antreneze, tot în Franța, la Nancy, în 1994) și este cel mai în vârstă tehnician din prima ligă franceză. Nu doar atât. 

E al treilea într-un top al celor mai bătrâni antrenori din principalele cinci campionate ale continentului, depășit doar de Roy Hodgson (76 de ani, Crystal Palace) și de Claudio Ranieri (71, Cagliari).

Ladislau Boloni are 40 de ani peste cel mai tânăr antrenor din Franța

Boloni e veteranul în Ligue 1, care are și cei mai tineri doi tehnicieni din Top 5 Europa, Will Still (30 de ani, Reims) și Francesco Farioli (34, Nice). Elita Franței are a treia medie de vârstă, 50,2 ani.

Campionatul cu cea mai mare medie este LaLiga (54,2 ani), care are pe bancă șase specialiști trecuți de 60 de ani, „decan” fiind Manuel Pellegrini (69, Betis Sevilla). Cel mai tânăr, Xavi (43, Barcelona).

Bundesliga are cea mai scăzută medie (46,4 ani). Cel mai vârstnic e Christian Streich (58, Freiburg), iar nouă antrenori au sub 45 de ani. Cel mai proaspăt, Ole Werner (35, Bremen).

Campionatul cu cel mai vârstnic antrenor are doar a 4-a medie

Premier League, competiția lui Roy Hodgson, „patriarhul” Angliei, are a patra cea mai ridicată medie de vârstă (49,8 ani). Cel mai tânăr, Vincent Kompany (37, Burnley).

Printre primii cinci cei mai bătrâni tehnicieni din Top 5 Europa sunt doi italieni din Serie A, Claudio Ranieri și Gian Piero Gasperini (65 de ani, Atalanta). Media, 51,6 ani. Cel mai mic, Raffaele Palladino (39, Monza). 

Mircea Lucescu, 78 de ani, cel mai în vârstă în cupele europene

Dacă Ladislau Boloni este, la 70 de ani, antrenorul cel mai bătrân din Franța și al 3-lea în Top 5 Europa, Mircea Lucescu are opt ani în plus. 

Și e, la 78 de ani, nu doar cel mai vârstnic din campionatul Ucrainei, ci și primul în cupele europene. 

TOP 5 EUROPA CEI MAI ÎN VÂRSTĂ ANTRENORI

NumeVârstăClubCampionat
1. Roy Hodgson76 aniCrystal PalaceAnglia
2. Claudio Ranieri71 aniCagliariItalia
3. Ladislau Boloni70 aniFC MetzFranța
4. Manuel Pellegrini69BetisSpania
5. Gian Piero Gasperini65AtalantaItalia

TOP 5 EUROPA ANTRENORI ÎN VÂRSTĂ

  1. Spania - 54,2 ani* 
  2. Italia - 51,6 ani 
  3. Franța - 50,2 ani 
  4. Anglia - 49,8 ani 
  5. Germania - 46,4 ani

* Medie de vârstă

TOP 5 EUROPA CEI MAI TINERI ANTRENORI

NumeVârstăClubCampionat
1. Will Still30 aniReimsFranța 
2. Francesco Farioli34 aniNiceFranța 
3. Ole Werner35 aniBremenGermania 
4. Vincent Kompany37 aniBurnleyAnglia 
5. Raffaele Palladino39 aniMonzaItalia 

VIDEO. Laszlo Boloni, ajuns la 70 ani, despre stilul său de antrenorat

Citește și:

Cade recordul de asistență pe noul Ghencea! Câte bilete s-au dat la FCSB - CFR Cluj

Sefer are probleme în Israel » Hapoel Beer Sheva vrea să-l împrumute, dar formația la care a fost propus l-a refuzat

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (5)
parachioara5
parachioara5  •  07 August 2023, 17:06

...asculta Nagy ...i a uita te in pasaportul lui si vezi ce scrie ...2 ne a lasat echipa nationala si a fugit in Portugalia ...a ratat calificarea la C.M. de pe primul loc ...gata ...e deajuns ...de atunci sa se duca pe drumul lui ...pentru mine e mort si ingropat ...mama lui traieste la Budapesta ...multa sanatate doamnei ...

Nagyvagany
Nagyvagany  •  07 August 2023, 14:55
Postat de parachioara5 pe 06 August 2023, 18:15

...pe noi ne doare de francezul acesta?...de ce sa l bagam in seama?...cu ce ajuta el Romania?

1. Nu este francez. Nu ca nationalitate. 2. de ce sa l bagam in seama? - Din foarte multe motive! Dar nici unul din obligativitate. A adus imagine buna tarii in care traiesti, cat majoritatea "stelelor" fodbalului romanesc nici nu-si imagineaza. Asta ar fi unul din motive. Experienta si educatia lui, ar fi un al motiv din cele multe. 3 cu ce ajuta el Romania? - Dar de ce ar trebui sa ajute Romania? Romania ii datoreaza mult mai mult D-lui Bölöni László, decat invers. Sau daca cineva nu ne "ajuta" nu-l mai bagam in seama?

parachioara5
parachioara5  •  06 August 2023, 18:15

...pe noi ne doare de francezul acesta?...de ce sa l bagam in seama?...cu ce ajuta el Romania?

Vezi toate comentariile (5)
Comentează