INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

Finala uitată din urmă cu 51 de ani » Asistență umilitoare la singurul triumf european al lui Manchester City

Articol de - Publicat joi, 29 aprilie 2021 16:43 / Actualizat joi, 29 aprilie 2021 17:59

Pe 29 aprilie 1970, Manchester City a învins-o pe Gornik Zabrze și a cucerit Cupa Cupelor, singurul trofeu european din istoria clubului de pe Etihad Stadium.

Cu un an înainte, pe 26 aprilie 1969, Manchester City și Leicester City se întâlneau în a 88-a finală de FA Cup, în fața a peste 100.000 de mii de spectatori veniți să vadă ultimul act pe vechiul stadion Wembley. Man. City era campioana en-titre a Angliei și favorită în duelul cu „vulpile” din East Midlands, care se aflau în zona roșie a clasamentului și luptau pentru salvarea de la retrogradare.

Manchester City a cucerit FA Cup după golul înscris de Young

Manchester City a triumfat cu o victorie la limită și a cucerit a 4-a Cupă națională din istoria clubului, după un gol înscris de Neil Young în minutul 24, iar „cetățenii” și-au asigurat prezența în următorul sezon european, în defuncta Cupă a Cupelor.

7 trofeeavea Manchester City înainte de finala FA Cup din 1969: 2 campionate, 3 FA Cup și 2 Supercupe ale Angliei

Leicester a retrogradat, iar Manchester City se pregătea pentru a doua participare din istorie în competițiile europene, după ce în sezonul precedent a evoluat în Cupa Campionilor Europeni, unde a fost eliminată de Fenerbahce în primul tur.

Manchester City a început sezonul european cu Athletic Bilbao

Până în finala din Cupa Cupelor, „cetățenii” au evoluat de fiecare dată în deplasare în manșa tur. Campania europeană a început la Bilbao, iar San Mames a găzduit un duel palpitant în care s-a marcat de 6 ori. Athletic și City au remizat în prima manșă, scor 3-3, iar returul a fost câștigat cu scor de neprezentare de trupa din Manchester. În runda următoare, City a zdrobit-o pe Lierse din Belgia, scor 8-0 la general.

În sferturile de finală, „The Sky Blues” au avut probleme în dubla manșă cu Academica Coimbra, iar echipa din partea bleu a orașului Manchester s-a calificat în semifinale după 1-0 la general. Singurul gol a fost înscris de mijlocașul crescut în academia clubului, Tony Towers, în ultimele 10 minute ale duelului de pe Maine Road (n.r. fostul stadion al lui City, înainte de Etihad). Formația condusă de Joe Mercer a obținut biletele pentru finală după ce a trecut fără probleme de Schalke în penultimul act, scor 5-2 la general, chiar dacă meciul de la Gelsenkirchen a fost pierdut cu 1-0.

Schalke 04 - Manchester City 1-0, 1970 FOTO Imago
Manchester City, câștigătoarea Cupei Ligii și Cupei Cupelor în sezonul 1969/70 FOTO Guliver/Gettyimages
Manchester City, câștigătoarea Cupei Ligii și Cupei Cupelor în sezonul 1969/70 FOTO Imago
Manchester City, câștigătoarea Cupei Ligii și Cupei Cupelor în sezonul 1969/70 FOTO Imago
Schalke 04 - Manchester City 1-0, 1970 FOTO Imago
+6 FOTO

Doar 8000 de spectatori prezenți la finala dintre City și Gornik

În aceeași seară în care Manchester City și Gornik Zabrze se luptau pentru câștigarea Cupei Cupelor, în Anglia se disputa rejucarea finalei FA Cup dintre Chelsea și Leeds United. Astfel, ultimul act de pe Old Trafford a fost urmărit la televizor de 28,5 milioane de oameni, iar 62.000 de spectatori au fost prezenți pe stadion. Duelul dintre Chelsea și Leeds este al 5-lea cel mai urmărit eveniment din istoria televiziunii britanice.

Finala dintre Manchester City și Gornik Zabrze a avut loc în Viena și nu a fost transmisă la televizor, iar la ora meciului ploua torențial. Astfel, doar 8000 de spectatori au fost prezenți pe Prater Stadium, o arenă care în acea perioadă avea o capacitate de aproximativ 90.000 de locuri. Majoritatea fanilor polonezi nu au primit viză pentru a călători alături de Gornik, iar jumătate dintre suporterii prezenți pe stadionul din capitala Austriei erau susținătorii lui City veniți din Anglia.

Manchester City a intrat în istorie după ce a cucerit Cupa Cupelor

Manchester City a început meciul excelent, iar Neil Young a deschis scorul în minutul 12. Avantajul „cetățenilor” a fost majorat înainte de pauză de Frannie Lee, după ce a transformat o lovitură de la 11 metri. Stanislaw Oslizlo a redus din diferență pentru Gornik Zabrze, dar scorul a rămas neschimbat până la ultimul fluier al „centralului” Paul Schiller.

Manchester City a câștigat în premieră și Cupa Ligii în 1970 și a devenit prima echipă din Anglia care a cucerit o cupă europeană și un trofeu intern în aceeași stagiune. City s-a impus pe „Bătrânul Continent” înaintea unor cluburi precum Liverpool, care a obținut primul trofeu continental în 1973, Cupa UEFA, sau Barcelona, care a triumfat în Cupa Cupelor în 1979.

Manchester City, câștigătoarea Cupei Ligii și Cupei Cupelor în sezonul 1969/70 FOTO Imago
Manchester City, câștigătoarea Cupei Ligii și Cupei Cupelor în sezonul 1969/70 FOTO Guliver/Gettyimages
Manchester City, câștigătoarea Cupei Ligii și Cupei Cupelor în sezonul 1969/70 FOTO Imago
Schalke 04 - Manchester City 1-0, 1970 FOTO Imago
Schalke 04 - Manchester City 1-0, 1970 FOTO Imago
+6 FOTO

Generația condusă de căpitanul Tony Brook a scris istorie la finalul anilor 60', iar City a câștigat în trei sezoane toate cele 4 trofee majore de pe pământ britanic și o competiție europeană: Prima Divizie, FA Cup, Supercupa Angliei, Cupa Ligii și Cupa Cupelor.

1966-1979este perioada petrecută pe Tony Book pe Manchester, iar din 1974 a devenit antrenorul echipei

VIDEO. Rezumatul partidei Manchester City - Gornik Zabrze 2-1

Citește și alte știri din fotbalul internațional:

De Bruyne, secretul lui City spre prima finală de Champions League » Performanță remarcabilă

Di Magia! Peste Messi și la egalitate cu Ronaldo, după ultima ispravă din Ligă

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
scandautor
scandautor  •  30 Aprilie 2021, 00:01

Ai dreptate, pentru că datele și informațiile astea nu fac decât să le confirme spusele. Subțire tare istoria cetățenilor, comparativ cu (multe) alte echipe, nu doar britanice. Mai ales dacă prin „istorie” înțelegem nu doar numărul de ani adunați, ci și performanțele cu care se pot lăuda. O echipă artificială, (re)creată de banii pompați de arabi în recenții 15-20 de ani sau câți or fi, o echipă care cu greu stârnește pasiuni și atrage fani adevărați (nu doar din cei care țin cu o echipă pentru că a ajuns recent să fie celebră și să câștige chestii pe plan intern). Și asta se vede la meciurile lor de pe teren propriu, unde - deși vin zeci de mii de suporteri - e cam liniște...

reteleanu
reteleanu  •  29 Aprilie 2021, 18:35

asta ptr aia care spun ca city n-are istorie...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează