INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ARGENTINA

O poveste savuroasă cu Maradona și o limuzină de 15 metri la meciul de retragere al lui Platini: „Unde e? Mi-ai distrus sărbătoarea!"

Diego Maradona, semnând autografe pentru fani, foto: Guliver/gettyimages +8   FOTO
Diego Maradona, semnând autografe pentru fani, foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat sambata, 26 decembrie 2020 10:28 / Actualizat sambata, 26 decembrie 2020 10:28

Un jurnalist francez i-a fost șofer trei zile lui Diego Maradona în Franța. Nu a stat decât un sfert de oră la dineul oficial, spunând că se plictisește, nu s-a trezit dimineață să meargă la aeroport pentru călătoria de la Paris la Nancy, dar a apărut la stadion cu 20 de minute înaintea meciului: "Ai văzut? Ți-am spus că voi fi aici!"

Diego Maradona s-a ridicat la Cer pe 25 noiembrie, la nici o lună după ce împlinise 60 de ani. De atunci, continuă să curgă poveștile sale, una mai savuroasă ca alta. Iată una dintre ele. Pe 23 mai 1988, Michel Platini s-a retras după un meci demonstrativ, organizat la Nancy, în orașul în care a debutat în fotbal. Printre invitați, cele mai mari nume ale fotbalului mondial. Și, numărul unu, Maradona. Toți urmau să stea la Paris, călătoreau la Nancy doar pentru acea partidă.

„Maradona s-a întors spre mine: Nu rămânem aici. Să plecăm, e plictisitor!" 

Albert Couriol, fost jurnalist la L'Équipe și France Football, și-a amintit într-un interviu pentru France Info acea poveste acum, după dispariția lui Diego Maradona. El s-a ocupat de argentinian, fiindu-i șofer în cele trei zile petrecute de El Pibe de Oro în Franța. Cum a fost posibil? 

Couriol era membru al Variétés Club de France, unde se reuneau fotbaliști, artiști și ziariști. Cum Variétés organiza evenimentul, Jacques Vendroux, managerul general al companiei, l-a convins rapid. El și Platini i-au spus: - Albert, doar tu poți să te ocupi de el, e un băiat fantastic.

„Am acceptat, pentru că Diego era idolul meu". Couriol n-a uitat nimic din acele zile. „M-am dus la aeroportul Bourget. A venit seara de la Napoli, cu un avion privat. Tocmai jucase un meci și îi avea alături pe agentul său, Guillermo Coppola, și pe un prieten". De la aeroport, Couriol i-a dus pe toți cu mașina sa la restaurantul Lido, pentru dineu.

„Toată lumea era cu ochii pe noi. Ajunseserăm ultimii. Ne-am așezat la masă și, după un sfert de oră, Maradona îmi zice: - Nu rămânem aici. Să plecăm, e plictisitor!".

Maradona: „Nu, nu, nu! Nu mă voi trezi atât de devreme" 

S-au ridicat și au ieșit din restaurant. Couriol, cu ei.„Am traversat Champs-Elysées și ne-am dus la braseria L'Alsace. Spunea că i s-a făcut foame. Am mâncat stridii. Eram în culmea fericirii pentru tot ce se întâmpla. Imaginați-vă! Eu, turbat după fotbal și îndrăgostit la nebunie de Maradona... El decidea totul: «Gata, plecăm!». Am început turul Parisului, dar n-a durat mult. «Sunt prea obosit». Și l-am dus la hotel". Atunci, noaptea, la despărțire, Couriol l-a informat:

- Mâine dimineață, ne trezim devreme. Avionul care duce invitații la Nancy decolează la 8 dimineață de pe Orly. Somnoros, Diego i-a replicat: - Nu, nu, nu! Am jucat în după-amiaza asta, am călătorit, e târziu... Nu mă voi trezi atât de devreme.

- Îmi pare rău, nu mă pot prezenta la aeroport fără tine. 
- Spune-i lui Michel că, orice s-ar întâmpla, voi fi la stadion. Nu știu cum voi reuși, dar voi fi acolo.

Paul Gascoigne, amintire de senzație de la meciul direct cu Diego Maradona: „E în regulă, Gazza, și eu sunt beat!”

A jucat cu ghetele lui Papin 

A doua zi, dis-de-dimineață, Couriol a venit totuși la hotel. Era ora 5. N-a avut nicio șansă. Impresarul nu l-a lăsat să-l trezească. Și a plecat fără el la aeroport.

Când au ajuns la Nancy, Platini m-a luat din prima: - Unde e Diego? Fără el, s-a dus naibii totul. Mi-ai distrus sărbătoarea! Și totuși, Maradona a apărut la micuțul stadion „Marcel Picot" din Nancy cu 20 de minute înaintea meciului. „A venit cu o limuzină de cel puțin 15 metri", povestește jurnalistul. "Când a ieșit din mașină, s-a uitat spre mine și mi-a zâmbit:

- Ai văzut? Ți-am spus că voi fi aici! Argentinianul nu voia inițial să joace, nici nu își adusese ghetele, dar Platini l-a convins. I-a împrumutat Jean-Pierre Papin o pereche de ghete Adidas. Și a jucat. Înaintea partidei, el și Michel s-au pozat la mijlocul terenului. Căpitanii. Pe tricourile lor scria "No Drug". Între ei, era Pelé, în costum.

+4 FOTO

„Era Diego al meu. Voia să o vadă pe Sabatini jucând”

Povestea, redată pe site-ul France Info, nu se încheiase. A doua zi, un coleg i-a dat telefonul: "Vezi că te caută unul!". Couriol râde și azi: "Era Diego al meu, care voia să o vadă pe Gabriela Sabatini jucând în acea după-amiază la Roland Garros". Jurnalistul s-a dat peste cap și a obținut o invitație pentru el. "La despărțire, mi-a lăsat adresa sa din Napoli și mi-a zis că pot veni oricând doresc". Ziaristul francez nu-l va uita niciodată.

Citește mai multe știri despre Diego Maradona: 

Noi dezvăluiri despre viața lui Diego Maradona! Fosta iubită a argentinianului: „Era violent şi bolnav de gelozie”

Detectivul care l-a urmărit pe Maradona face dezvăluiri de impact: „18 sau 20 de italieni și argentinieni veneau și plecau din casa lui”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează