INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  INTERVIU

EXCLUSIV / VIDEO Marco Rossi, în dialog cu GSP » Selecționerul Ungariei, despre românii pe care ar vrea să-i naturalizeze, ce spune despre Lucescu + Ce șanse ar avea FCSB cu Dunajska Streda

Marco Rossi a obținut în ultima vreme câteva succese uluitoare pe banca Ungariei
(foto: Eli Driu/Libertatea)
Marco Rossi a obținut în ultima vreme câteva succese uluitoare pe banca Ungariei (foto: Eli Driu/Libertatea)

Articol de , , , - Publicat marti, 26 iulie 2022 09:10 / Actualizat marti, 26 iulie 2022 09:53

Marco Rossi (57 de ani), selecționerul Ungariei, a vorbit într-un interviu exclusiv pentru Gazeta Sporturilor despre ce a simțit când Mircea Lucescu, fostul său antrenor de la Brescia, l-a recomandat pentru banca tricolorilor, despre șansele ca Bumba și Corbu să ajungă la naționala țării vecine, apoi a analizat-o pe Dunajská Streda, formație pe care FCSB o poate întâlni în Conference League.

- Domnule Rossi, ce vă spune „Brescia romena”, la care ați jucat? Ce amintiri vă trezește?
- Ha, ha! Am amintiri frumoase cu „colonia românilor” de acolo. Uite, de exemplu, îmi aduc aminte că imediat după ce au ajuns, eu am fost unul dintre cei care i-au ajutat să se adapteze și atunci a început o foarte frumoasă prietenie cu ei. 

Cluburile din Liga 1 își asigură 151,5 milioane de euro! Detaliile înțelegerii + Două echipe s-au opus noului contract
DREPTURI TV
Cluburile din Liga 1 își asigură 151,5 milioane de euro! Detaliile înțelegerii + Două echipe s-au opus noului contract

- Cu cine v-ați înțeles cel mai bine?
- Am o legătură foarte bună și cu Florin (n.r. - Răducioiu), cu Gică în mod special. Cu Mateuț nu am mai ținut legătura, dar cu ceilalți m-am mai văzut, ne-am mai auzit la telefon. Ieri l-am reîntâlnit cu plăcere pe Neluțu aici, la Cluj, a fost un moment cu adevărat emoționant, simpatic.

45 de meciuria strâns Marco Rossi ca selecționer al Ungariei, reușind să câștige 21

- Într-adevăr, cu Neluțu Sabău ați fost mai apropiat. De ce n-ați lucrat împreună?
- Îmi amintesc că Nelu mi-a făcut mai multe oferte în ultimii ani să vin să lucrez în România când el era la Universitatea Cluj, dar eu am preferat să-mi continui munca în Ungaria. Pentru că în Ungaria am ajuns în 2012, prin urmare sunt deja zece ani, mă simt bine acolo, m-am adaptat, le datorez multe maghiarilor și federației maghiare. În plus, chiar mă simt bine acolo.

Marco Rossi: „Am fost mândru când Lucescu m-a propus selecționer”

- Cu Mircea Lucescu cum mai sunteți? V-a rămas ceva de la dânsul și poate aplicați azi?
- Mi-ar fi plăcut să iau ceva de la el. Mircea este unul dintre cei mai puternici antrenori din lume, are o carieră incredibilă, pe care a început-o acum mulți ani, o carieră plină de succese. Este un antrenor care a știut mereu să-i facă pe jucători să crească, să dezvolte întreg jocul echipei. Pentru mine e un mare antrenor, cred că, asemenea lui Bielsa, a fost antrenorul cel mai important cu care am avut norocul să lucrez.

- Îmi aduc aminte că nu demult v-a menționat pentru a fi selecționerul României!
- Am citit în Ungaria de această, să-i spunem, propunere, din partea lui Mircea Lucescu și în acel moment am fost foarte mândru fiindcă dacă un antrenor ca el vorbește despre tine la acest mod, înseamnă că faci ceva bine.

- La noi se vorbește mult de faptul că un selecționer străin lucrează mai greu cu jucătorii români. Dumneavoastră arătați contrariul acolo, aveți rezultate remarcabile. Cum faceți?
- Sincer, cred că mari secrete nu există. Cred că lucrul cel mai important pentru ca un antrenor ce e selecționer în altă țară să reușească este respectul pe care trebuie să-l ofere țării în care lucrează. Asta înseamnă că trebuie să cunoască la perfecție nivelul echipelor din campionat, adică trebuie să vadă toate meciurile, trebuie să-i cunoască pe toți jucătorii și trebuie să dea tot ceea ce știe fotbalului. Dar lucrul cel mai important este respectul, să cunoască campionatul, jucătorii și mentalitatea, psihologia țării și a propriilor jucători.

10 ania adunat Marco Rossi în fotbalul maghiar, prima dată venind în 2012, la Honved

- Se vorbește mult despre asta, despre mentalul, psihicul jucătorilor de aici, din România, sau, de fapt, din Europa de Est, jucători care din această cauză nu reușesc în fotbalul din Vest. E o problemă, ce credeți?
- Consider că lucrul cel mai important este să cunoști fiecare jucător în parte, să înțelegi ce așteptări au, ce planuri au aceștia în viețile lor, să vorbești cu ei, să fii pentru ei ca un frate sau ca un tată, să înțelegi care sunt ambițiile lor și să încerci să-i ajuți să le atingă. Ăsta e lucrul cel mai important.

Bumba și Corbu naturalizați de Ungaria?

- Avem jucători care fac impresie bună în campionatul Ungariei. Bumba și Corbu reprezintă soluții pentru echipa națională a Ungariei?
- Lucrul important este să înțelegi în primul rând ce-și doresc băieții. Cum ziceam anterior, ceea ce simt și ceea ce vor ei este lucrul cel mai important. Apoi, trebuie să înțelegi dacă întrunesc condițiile ca ei să poată juca la națională, în sensul dacă regulamentele permit și apoi trebuie să evaluezi dacă ei au nivelul pentru a juca la națională. 

- Puteți detalia?
- Eu cred că tehnic sunt buni amândoi. Bumba a fost excelent la Kisvárda și acum a plecat la Mol Vidi, iar Corbu se descurcă bine la Puskas Akademia. Cred că sunt jucători absolut interesanți, dar trebuie să iei în considerare și alte lucruri.

- Ce impresie v-au lăsat fotbaliștii români în general?
- Sincer, pentru că nu am jucat împotriva echipelor românești în acești ani, nu am studiat mult naționala românească, deci nu cunosc foarte mult fotbaliștii care joacă acum. Îl știu pe fiul lui Gică (n.r.-  Ianis Hagi), pe el îl cunosc, dar nu pe mulți alții. 

- Credeți că avem viitor?
- Din ceea ce știu eu despre fotbalul românesc și despre caracterul jucătorilor voștri, cred că românii au cu siguranță forță, determinare și calitate tehnică. E adevărat că în acest moment există ceva carențe de rezultate, dar cred că încet-încet România își va reveni.

Marco Rossi: „FCSB ar fi favorită cu DAC, dar nu va fi ușor”

- N-ați jucat dumneavoastră împotriva românilor, dar probabil că Dunajská Streda va fi adversara FCSB în Conference League, dacă românii vor întoarce rezultatul cu Saburtalo. Cum vedeți șansele?
- Probabil că DAC (n.r. - Dunajska Streda) va juca împotriva Stelei. Cred că toți știu că Steaua București e Steaua București (n.r. - FCSB). Poate că în ultima perioadă nu mai e la nivelul la care era în trecut. Iar pe DAC o cunosc foarte bine, am lucrat acolo, îl cunosc pe președinte, știu totul despre DAC. Cred că e într-o creștere accelerată ca nivel, ar fi, cu siguranță, o luptă interesantă, cu toate că văd cu o picătură în plus în dreptul vostru, văd favorita ca fiind Steaua.

- Care are ar fi cei mai periculoși jucători de la Dunajská Streda?
- Să numești pe cineva e mereu antipatic, mai ales la începutul sezonului, când lucrurile nu sunt bine așezate. La început, cel mai important este să încerci să fii în cea mai bună condiție fizică posibilă, suntem la începutul campionatului și cred că DAC poate fi la acest aspect pregătită fiindcă e o echipă agilă, tânără, proaspătă. Din punct de vedere atletic, poate deveni un adversar serios pentru Steaua.

- Deci, FCSB are de ce să se teamă.
- Dunajska Streda a crescut mult în ultimii ani și o face într-un ritm bun. FCSB nu va avea parte de un adversar ușor. Cred că va fi o dublă foarte interesantă.

Marco Rossi, în dialog cu GSP » Selecționerul Ungariei, despre românii pe care ar vrea să-i naturalizeze, ce spune despre Lucescu + Ce șanse ar avea FCSB cu Dunajska Streda
Împreună cu Szalai, atacantul naționalei Ungariei (foto: Imago)

Un mesaj pentru foștii colegi de la Brescia? Lucrul cel mai important în fotbal îl reprezintă întotdeauna relațiile pe care le construiești. Prin urmare, ceea ce am construit în 1991-1992 va rămâne mereu în noi.

Respectul pentru țara în care lucrezi e cel mai important lucru pentru un selecționer străin. Iar acest respect se câștigă prin fapte, nu doar prin vorbe. Trebuie să fii pus la punct cu tot ce înseamnă acea țară.

- Marco Rossi, selecționer Ungaria

Citește și alte articole: 

Au uitat de „țeapa” de acum 3 ani » „Câinii” îl cheamă iar în acționariat pe omul care a picat „testul de dinamovist”

CFR Cluj își ia specialist în faze fixe » Azi face vizita medicală și ar urma să semneze

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
fibra
fibra  •  26 Iulie 2022, 14:38

Domnule Rossi luati in calcul ca echipa DAC la care faceti referire va juca mai degraba cu Saburtalo.Ati fost prea politicos in interviu.

luciann
luciann  •  26 Iulie 2022, 10:49

Pana si Marco Rossi stie ca FCSB e Steaua! In alta ordine de idei, sa trecem de Saburtalo, si dupa aia vorbim de...DAC!:)

alexiosas
alexiosas  •  26 Iulie 2022, 10:40
Postat de ccc23 pe 26 Iulie 2022, 10:18

Ii. cunoaște pe aia de la Dac... e un fel de Pepsi Sf Gheorghe... Sponsorizați de prietenul lui, Orban.. Oare scandează și aia mereu Ria Ria Hungaria?... doar ca din Slovacia

nuuuu,ungurii de acolo scandeaza nia nia Romania

Vezi toate comentariile (5)
Comentează