INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  EDITORIAL

Editorial Andrei Niculescu » Messi și Cristiano Ronaldo coechipieri? Chiar se putea întâmpla

Messi și Cristiano Ronaldo într-un El Clasico, foto: Guliver/gettyimages
Messi și Cristiano Ronaldo într-un El Clasico, foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat miercuri, 15 aprilie 2020 15:02

Într-o perioadă în care sportul nu prea are ce actualitate să ofere, e logic să apară la lumină informații ce au stat o bună bucată de timp în umbră, poate uitate, poate lăsate acolo în așteptarea unui moment în care să poată fi dezvăluite. 

Despre Messi și Cristiano Ronaldo s-au scris tone de articole, despre rivalitatea lor de asemenea, aproape că nu mai există adjective care să fie alăturate celor doi. E limpede că această concurență i-a ajutat pe amândoi în carieră, dar oare ce s-ar fi întâmplat dacă ei ar fi jucat împreună? Ar fi încăput ei oare într-o singură teacă, ar fi putut ei să colaboreze? 

Sunt întrebări ce par de domeniul SF-ului, dar Guillem Ballague, jurnalist catalan stabilit în Anglia, cunoscut și recunoscut pentru sursele și informațiile sale, a dezvăluit în rubrica sa din „Sport” că-n 2009 varianta trecerii lui Cristiano la Barcelona a fost cât se poate de reală. Se întâmpla în primăvara lui 2009. 

La Real atmosfera era cât se poate de precară. Președintele Ramon Calderon (cel devenit frate de „marmeladă” cu Gigi Becali) anunțase că demisionează și că se vor organiza alegeri. La care mare favorit era Florentino Pérez, considerat singurul capabil să redreseze situația. 

Și care, anticipând, va câștiga clar scrutinul. Cristiano Ronaldo era la United, dar obținuse de la Sir Alex Ferguson promisiunea că va fi lăsat să plece. Între United și Real Madrid exista, din vara lui 2008, o înțelegere, semnată de Calderon, pentru trecerea lui Cristiano la Madrid în schimbul a 96 de milioane de euro. O înțelegere ce includea și penalizări de 30 de milioane, de fiecare parte, în caz că ea nu era respectată.

 Când s-a decis să intre în lupta pentru președinție, Pérez a aflat de respectiva înțelegere. Nu era foarte convins de oportunitatea acelui transfer. 

Suma era uriașă pentru acele vremuri, iar lui Florentino, extrem de orgolios de altfel, nu-i convenea nici ideea de a face o achiziție antamată de altul. Pe de altă parte, nici varianta de a plăti 30 de milioane daune nu-i surâdea, astfel că a încercat să negocieze cu United, prin intermediul agentului Jorge Mendes. Ballague spune însă că, spre surprinderea lui Florentino, cei de la United au transmis semnale că sunt de acord să rupă preacordul. Ceea ce i-a ridicat, logic, semne de întrebare. 

A făcut săpături și a aflat că există două cluburi dornice să plătească mai mult. Unul era Man City, celălalt Barcelona. Catalanii, cu Guardiola antrenor, se îndreptau spre finalul unui sezon istoric, 2008-2009, dar Pep ținea morțiș să scape de Eto'o, astfel că oferiseră 105 milioane pentru Cristiano, într-o tranzacție ce-l includea pe camerunez (care avea să meargă la Inter, în cadrul operațiunii Ibrahimovici). 

Pus în fața unei astfel de posibilități, Florentino a fost nevoit să accepte transferul, căci varianta ca portughezul să ajungă alături de Messi la Barça era de coșmar. Cum a evoluat relația dintre Florentino și portughez știm. Mai degrabă rece, un fel de căsătorie din obligație, dar cu beneficii reciproc avantajoase, până la un punct. Cum s-ar fi derulat cariera lui Cristiano, dar și a lui Messi, într-un alt context, n-o să știm niciodată. Putem doar să presupunem. 

Citește și alte articole despre fotbalul internațional:

Schimb surprinzător între Barcelona și Chelsea? Ne-a acuzat de rasism și acum e aproape de transferul carierei!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează