INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL GSP

SPECIAL GSP Minunatul domn Gérard Houllier » 5 povești de colecție cu antrenorul care și-a pus amprenta pe nume uriașe din istoria lui Liverpool

Gerard Houllier / foto: Guliver/Getty Images
Gerard Houllier / foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat joi, 24 decembrie 2020 18:52 / Actualizat joi, 24 decembrie 2020 19:34

SPECIAL GSP. Stins din viață la 73 de ani, antrenorul francez Gérard Houllier a avut un impact profund asupra unor nume mari ale lui Liverpool.

Pe 14 decembrie, Gérard Houllier, fostul mare manager al lui Liverpool (1998-2004), s-a stins într-un spital din Paris, la 73 ani. Inima sa, mereu bătând prea tare, a cedat. Ajuns pe "Anfield" în 1998, profesorul francez a avut un impact profund asupra carierelor unei generaţii de jucători din care făceau parte Steven Gerrard, Jamie Carragher, Michael Owen și Danny Murphy. 

Cu el, aceştia au obţinut "tripla" în 2001: Cupa UEFA, FA Cup și Cupa Ligii Angliei. Iar poveştile lor schiţează portretul unui antrenor valoros, apropiat de jucători, dar şi exigent.

Houllier i-a dăruit medalia lui Murphy

 "Voia mereu să fii cea mai bună versiune a ta, să încerci să-ţi depăşeşti fricile. Houllier mi-a schimbat cariera. M-a făcut să văd diferit fotbalul. Era un om inteligent, cald, carismatic", spune Murphy într-un interviu pentru TalkSport. Rememorează o poveste care-l descrie pe tehnician. Erau la primul trofeu pe care îl câştigaseră împreună, Cupa Ligii. 

Murphy evoluase în toate etapele şi dăduse goluri în semifinală, acasă, după care, în urma unei accidentări, nu a apărut în ultimul act. La ceremonia de premiere au fost acordate medalii doar celor care jucaseră în seara respectivă. Houllier şi-a dat seama că Murphy nu primise medalie. Aşa că şi-a dat jos de la gât propria medalie şi i-a oferit-o mijlocașului. 

SPECIAL GSP Minunatul domn Gérard Houllier » 5 povești de colecție cu antrenorul care și-a pus amprenta pe nume uriașe din istoria lui Liverpool
foto: Guliver/Getty Images

"Putea să o facă a doua zi, a treia zi, dar el a observat pe loc şi mi-a dăruit-o chiar atunci. Nu-mi venea să cred. Avea clasă!".

Debutul lui Steven Gerrard

În 1998, Houllier decidea să dea o şansă unui roşcat de 18 ani care avea să devină o legendă a clubului: Steven Gerrard. Pe 29 noiembrie 1998, "Gérard, unul dintre cei mai amabili oameni pe care i-am întâlnit în fotbal, mi-a spus câteva cuvinte, în vreme ce eu tremuram pe marginea terenului, în minutul 85", descrie Stevie G momentul în "Povestea mea" (autor: Donald McRae). 

"Liverpool o conducea pe Blackburn cu 2-0. «Ţine mingea la noi!», mi-a zis Gérard calm. «Păstrează-ţi poziţia, du meciul la bun sfârşit!». Am reuşit o atingere la siguranţă, o pasă simplă spre un coleg, şi apoi încă una. Ulterior, în singura mea acţiune, am încercat să trimit o centrare după ce Ince mă lansase pe partea dreaptă. Am lovit mingea prea tare şi atât de prost, că aproape a zburat peste tribuna Centenary. Ince m-a privit de parcă voia să mă omoare". 

Sub conducerea lui Houllier, Gerrard a avut treisprezece apariţii în sezonul său de debut.

Houllier, către Steven Gerrard:„Îţi cumperi propriul club de noapte”

Abia devenise profesionist şi petrecuse o scurtă perioadă în echipa lui Houllier, când lui Steven i-a fost suspendat carnetul, pentru că a picat un test de alcoolemie. 

"Nu eram mult peste limită, dar Gérard, cam ca tata, m-a certat rău", își amintește Gerrard. Houllier i-a spus ce gândea: "Dacă amicii tăi vor să se ducă într-un club de noapte, lasă-i să meargă. Când îţi vei încheia cariera, vei putea să-ţi cumperi propriul club de noapte". Pentru Gerrard, a fost un moment critic ce a declanşat schimbări. 

"Odată cu trecerea timpului, mi-a fost mai uşor să evit tentaţiile. Nu îmi era greu să fiu disciplinat, deoarece fotbalul însemna foarte mult pentru mine. Ştiam că pot deveni un jucător mai bun, dacă rămâneam în casă şi mă culcam devreme, în loc să petrec".

SPECIAL GSP Minunatul domn Gérard Houllier » 5 povești de colecție cu antrenorul care și-a pus amprenta pe nume uriașe din istoria lui Liverpool
foto: Guliver/Getty Images

„Ai cunoscut pe cineva, Jamie?” 

În autobiografie, Jamie Carragher, alt nume faimos al lui Liverpool, îi dedică lui Houllier un întreg capitol, în care povesteşte cum a evoluat relaţia sa cu managerul, dar şi poziţia lui Houllier la club, cu bune şi rele. 

Houllier era, de pildă, determinat să ţină băutura la distanță de ficatul jucătorilor săi, îşi aminteşte Carragher. "Odată am venit la antrenament mirosind a bere şi a cerut să ştie unde am fost. Băusem câteva beri cu tatăl meu. A înnebunit. «Cu tatăl tău?», a ţipat. «Nu pot să cred!»". 

"Gérard, care nu îl cunoscuse încă pe tata, nu putea înțelege că un fotbalist bea nu doar cu permisiunea familiei, ci şi cu încurajarea ei. După acest eveniment, a început să fie interesat de viaţa mea personală. Houllier era obsedat să-mi găsesc o iubită şi să mă liniştesc. Teoria lui? «Cu o prietenă stabilă, nu-ți mai faci de cap cu amicii", povesteşte Carragher. 

"Ai cunoscut pe cineva, Jamie?", îl tot întreba Houllier. Aşa că deseori el minţea şi îi zicea că a fost la întâlniri, pentru ca ulterior să-i spună că femeia inventată "nu era genul meu". "Probabil a crezut că am trecut prin mai multe iubite decât George Best, până când am cunoscut-o pe soţia mea, Nicola", scrie Carragher.

„Căpitanul meu iese doar pe targă!” 

Un alt episod dezvăluit de Carragher are loc în ianuarie 1999, după un meci de FA Cup cu Man. United. Houllier voia să înfrunte ceea ce el percepea drept personalităţile perturbatoare. 

"La jumătatea celei de-a doua reprize, Ince, căpitan pe-atunci, a ieşit şchiopătând, accidentat, după care United a revenit de la 0-1, câștigând cu 2-1. Sezonul nostru efectiv se terminase. O săptămână mai târziu, Houllier a reunit echipa, încercând să seteze obiective pentru ultimele luni ale unei stagiuni traumatizante.

 Ince a deschis însă altă discuţie: «Nu ne pregătim cum trebuie. Atacanţii nu fac suficiente antrenamente de finalizare». Răspunsul lui Houllier a fost impresionant. În secunda următoare, a listat sesiunile când atacanţii se antrenaseră pentru şuturi pe poartă. Apoi s-a întors spre Ince:

- Din ziua în care am venit aici, câte jocuri în 5 ai câştigat la antrenament? Îţi spun eu, patru în şase luni. Ince era consternat. Aşa eram cu toţii, văzând memoria lui Houllier şi atenţia la detalii. Gérard i-a dat ultima lovitură căpitanului: 
- Şi-acum, poate vrei să le explici băieţilor ce s-a întâmplat cu tine săptămâna trecută, cu United? Când conducem cu 1-0, nu mă aştept să văd căpitanul meu ieşind de pe teren şchiopătând. Căpitanul meu iese doar pe o targă, pentru că are nevoie să meargă la spital, cu ambulanţa!".

Când au ieşit de la acea şedinţă, Carragher îşi aminteşte că Michael Owen i-a spus ceea ce gândea şi el: "Ce antrenor avem!". Amândoi erau în stare de şoc.

6 trofeea cucerit Gérard Houllier în șase ani la Liverpool

307 meciuria disputat francezul ca manager al "cormoranilor"

158 de victoriia avut Houllier la The Reds în toate competițiile

VIDEO Jurgen Klopp vorbește despre dispariția lui Gerard Houllier

Vezi și:

Editorial Costin Ștucan: Adieu, Profesore Houllier!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
cneius
cneius  •  24 Decembrie 2020, 22:31

A luat 5 cupe in acel an, dar de unde sa stie autorul articolului

Vezi toate comentariile (1)
Comentează