INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  INTERVIU

Mircea Lucescu, în Corriere dello Sport: „Antrenez speranța ucrainenilor. Fotbalul nu trebuie să se oprească în vremuri de război”

Mircea Lucescu// Foto: Imago
Mircea Lucescu// Foto: Imago

Articol de - Publicat miercuri, 06 aprilie 2022 14:07 / Actualizat miercuri, 06 aprilie 2022 15:15

Mircea Lucescu (76 de ani) le-a vorbit italienilor despre misiunea fotbalului de a face punți între infernul trăit de cei atacați de ruși și revenirea la normalitate: „Mingea trebuie să se rostogolească chiar și când bombele explodează. Nimeni nu refuză să joace un meci amical cu Dinamo Kiev, eu am vorbit deja cu mai multe cluburi mari”.

Mircea Lucescu a fost în ultima lună un personaj foarte mediatizat și căutat pentru a-și exprima opinia față de războiul din Ucraina. Antrenorul român a făcut mari eforturi pentru ajutorarea celor afectați de invazia Rusiei. 

A reușit să-și aducă în România jucătorii ucraineni de la Dinamo Kiev și încearcă să organizeze cât mai multe amicale pentru a sensibiliza Europa față de atrocitățile armatei lui Putin: „În cariera mea, mi s-au întâmplat tot felul de lucruri, dar m-aș fi descurcat fără o experiență similară, pentru că e cea mai groaznică dintre toate”. 

Antrenorul român de 76 de ani a vorbit în ziarul „Corriere dello Sport” despre drama unui popor și drumul spre București pentru a găsi un teren de antrenament pentru echipa sa.

Dublu campion cu Dinamo, amintire de la accidentul îngrozitor în care și-a pierdut cel mai bun prieten: „Tata îi făcuse costumul de mire. A zburat pe geam, eu am zburat pe culoar”
GSP LIVE
Dublu campion cu Dinamo, amintire de la accidentul îngrozitor în care și-a pierdut cel mai bun prieten: „Tata îi făcuse costumul de mire. A zburat pe geam, eu am zburat pe culoar”

Mircea Lucescu: „Sportul ne unește”

„Fotbalul nu trebuie să se oprească în vreme de război, deși campionatul este întrerupt și până la play-off-ul pentru Cupa Mondială mai sunt două luni. În orașele asediate de ruși sunt oameni care mor ori suferă pentru că nu mai au nimic: muncă, mâncare, încălzire și electricitate. Fotbalul poate fi pentru ei puntea între iadul pe care îl trăiesc și revenirea la normalitate care sperăm că se va întâmpla cât mai curând. 

Sportul îi ține pe oameni împreună în cele mai întunecate momente și pune în legătură pe cei din afara Ucrainei cu cei din interior care luptă pentru libertate. Noi și Șahtior ne antrenăm și sperăm să jucăm amicale importante. Nimeni nu ne refuză, am și vorbit cu multe cluburi mari”, spune Il Luce.

La litigii suntem pe 4 în lume! Dinamo este, în sfârșit!, de Champions League!
PROCESE
La litigii suntem pe 4 în lume! Dinamo este, în sfârșit!, de Champions League!

Mircea Lucescu: „Împreună cu Șahtior, vom fi două echipe care joacă pentru țara lor”

Acesta a adus din nou în discuție play-off-ul cu Scoția amânat pentru luna iunie: „E nevoie să-i ținem pregătiți pe acești băieți care vor trebui să concureze pentru accesul la Cupa Mondială. 

Transferul la București al jucătorilor lui Dinamo Kiev a fost posibil și grație președintelui Zelensky. El înțelege ce-ar însemna dacă naționala ar merge în Qatar. Șahtior e în Turcia, însă poate în curând noi și ei ne vom antrena împreună, vom fi două echipe care joacă pentru țara lor

Ucraina vrea să obțină calificarea la Mondiale pe teren, nu printr-o invitație a FIFA. Celălalt obiectiv e de a juca în scopuri umanitare în orașe mari pentru a ajuta la adunarea de fonduri, care să fie donate copiilor ucraineni ce suferă de război”.

Dinamo Kiev se pregătește la Snagov

Până atunci, Dinamo Kiev se pregătește într-un centru sportiv la Snagov: „Am reușit să-l reparăm în timp record. În urmă cu 50 de ani, era folosit de naționala României, dar de atunci nu a mai existat o echipă de fotbal să-l utilizeze, numai canotajul olimpic. Directorul mi-e rudă și s-a priceput să organizeze totul. 

De vinerea trecută sunt aici cu jucătorii mei, cu excepția celor patru străini, împrumutați în Europa și în Brazilia pentru două luni. Băieții și-au adus soțiile și copiii, locuiesc în apartamente închiriate și se străduiesc din răsputeri să se concentreze pe munca de zi cu zi, deși cu inima sunt alături de rudele lăsate în țară. Înainte de a fi fotbaliști, și ei sunt oameni, știu ce trăiește poporul ucrainean”.

Mi-e teamă că războiul va fi lung și dificil. De aceea cer statelor europene să nu lase singure Ucraina. Solidaritatea internațională trebuie să ajute un popor în dificultate. 

Fotbalul în timp de război este teribil, dar garantează un minim de normalitate, permițându-ți să crezi că viitorul va fi mai bun. Acesta este motivul pentru care trebuie protejat și conservat. 

- Mircea Lucescu, antrenor Dinamo Kiev

VIDEO. Emil Caras, secundul celor de la Dinamo Kiev: „E de nedescris ce se întâmplă în Ucraina. E inuman!”

Citește și:

Îngrijorat pentru Tavi Popescu și Petrila: „Îți dă unul un umăr și zbori peste panourile publicitare”

Petrescu, „devoratorul” de puști! Cel mai aprig dușman al regulii U21 nu se dezminte! Agață în cui carierele celor mai mulți tineri care-i pică pe mână!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
aurelianionut
aurelianionut  •  06 Aprilie 2022, 22:41

Oamenii mor pe acolo,n-au mancare,nu mai au case,au copii morti,tati mame..si tataie asta se gandeste ca ar avea timp de fotbal?Sau ca fotbalul ar putea sa-i ajute?:)))))Gretos intr-adevar.Un comunist deghizat.Nu mi-a placut niciodata.

1502241916738818
Ion-Nelu Nistor  •  06 Aprilie 2022, 16:06
Postat de Florin Alexandru pe 06 Aprilie 2022, 15:46

Ce INDIVID GRETOS" ACEST OM !!

Domnule Lucescu! Nu-l bagati in seama pe Alexandru Florin. Asa este el. Mai glumet din fire. Numai ca a trecut de cateva zile ziua glumelor si el a uitat.

557359368547447
Florin Alexandru  •  06 Aprilie 2022, 15:46

Ce INDIVID GRETOS" ACEST OM !!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează