INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  TRAGEDIE

Mircea Lucescu, prima reacție după moartea lui Pelé: „România are ceva de la el. Tricoul lui este la mine, nu l-am spălat niciodată”

Mircea Lucescu, 77 de ani, vorbește despre Pelé la dispariția lui. A făcut schimb de tricouri cu legendarul decar brazilian la Mondialul din 1970: „Tehnic, fizic, tactic, totul era la înălțime la el”.
Mircea Lucescu, 77 de ani, vorbește despre Pelé la dispariția lui. A făcut schimb de tricouri cu legendarul decar brazilian la Mondialul din 1970: „Tehnic, fizic, tactic, totul era la înălțime la el”.

Articol de - Publicat joi, 29 decembrie 2022 21:43 / Actualizat joi, 29 decembrie 2022 22:29

Mircea Lucescu, 77 de ani, vorbește pentru cititorii Gazetei despre Pelé la dispariția lui. Il Luce a făcut schimb de tricouri cu legendarul decar brazilian la Mondialul din 1970: „Tehnic, fizic, tactic, totul era la înălțime la el”.

Vestea cutremurătoare, așteptată de mai mult de o lună, a căzut dureros peste Brazilia, peste lumea întreagă. Pelé, unica "Perlă Neagră", primul mare fotbalist al planetei, s-a stins la São Paulo. La 82 de ani.

A murit Pelé » Fotbalul și-a pierdut Regele! Și-a petrecut ultimele 30 de zile pe patul de spital
TRAGEDIE
A murit Pelé » Fotbalul și-a pierdut Regele! Și-a petrecut ultimele 30 de zile pe patul de spital

Mircea Lucescu, prima reacție după moartea lui Pele

Mircea Lucescu, cu patru ani și nouă luni mai mic decât uriașul sud-american, și-a amintit de memorabilul Mondialul din Mexic 1970, când "tricolorii" au pierdut la limită în fața campioanei mondiale (2-3). Iar el, căpitanul națonalei noastre, a făcut schimb de tricouri cu decarul auriverde pe 10 iunie 1970, la Guadalajara.

„România are ceva de la Pelé. Tricoul lui este la mine. Nici nu l-am spălat de atunci, are încă urme de iarbă”, spune Lucescu pentru Gazetă. E trist.

„Eram destul de aproape de el ca vârstă. Avea o imagine extraordinară, îl priveam ca pe un extraterestru”. „Il Luce” nu uită că „în ianuarie 1970, cu o jumătate de an înaintea turneului final, am fost în turneu în Brazilia. Și am locuit la Plaza, pe vestita Copacabana, același hotel la care au venit și brazilienii pentru vizita medicală și testele fizice”.

Mircea Lucescu, prima reacție după moartea lui Pelé: „România are ceva de la el. Tricoul lui este la mine, nu l-am spălat niciodată”

„Un lider. Fantastic pe teren. De-o exigență maximă”

Antrenorul în vârstă de 77 de ani dă timpul înapoi: "Am stat câteva zile împreună. Rică le-a ieșit în față și l-a luat în brațe pe Pelé, așa, mai tare, l-a strâns puțin. Am discutat atunci cu el, cu ei, ceea ce ne-a ajutat, pentru că i-am văzut cum sunt. Înainte, ne era puțin teamă de ei. Apoi, acea teamă a dispărut, chiar dacă ne-au impresionat cu constituția lor fizică. Nu eram obișnuiți să vedem brazilieni atât de bine fizic, chiar și cei mici, cu musculatura dezvoltată...".

Cum era Pelé? "Avea tot ce îi trebuie pentru marea performanță, la cel mai bun nivel. Tehnic, fizic, tactic, totul era la înălțime. Am mai spus, era ca Michael Jordan, un lider. Fantastic pe teren. De-o exigență maximă cu el și cu coechipierii. Chiar rău cu colegii, nu mai zic de adversari, pentru că nu accepta altceva decât victoria".

+27 FOTO

„Era foarte rău. Făcea orice pentru a avea controlul mingii”

Dacă "tricolorii" îl admirau pe cel mai valoros fotbalist al lumii, Liță Dumitru nu a arătat nicio clipă pe teren această admirație, în duelul direct. "Liță, la doar 20 de ani, n-a avut nicio reticență să-l pună jos. Pentru el, nu exista respect când vorbea de Pelé. Și Pelé a apreciat răspunsul lui Liță", povestește Lucescu.

Cum mai era "Perla Neagră", dincolo de un talent ieșit din comun: "Era foarte rău, și scuipa, și ținea, și lovea, orice pentru a avea controlul mingii. Folosea toate mijloacele, și cu corpul, și cu mâinile...".

Concluzia tehnicianului: "Am avut și am și acum o mare admirație pentru Pelé".

„Nu-mi mai amintesc dacă vorbisem cu el înainte”

Lucescu nu mai știe exact cum a ajuns să facă acel schimb de tricouri cu "Perla Neagră", pe Jalisco din Guadalajara. "Nu-mi mai amintesc dacă vorbisem cu el dinaintea partidei sau pur și simplu ne-am nimerit unul lângă altul, acolo, în iarbă", spune antrenorul. "Tricoul meu, cel pe care i l-am oferit lui Pelé, am înțeles că a fost expus de FIFA la muzeul fotbalului de la Moscova, la Mondialul din 2018. Probabil că l-a donat cineva". 

Citește mai multe știri despre Pele:

Pele, secretele „Perlei negre” » 7 povești colosale ale regretatei legendei braziliene: crize de plâns, cum și-a ales numele și de ce dribla incredibil pe spații mici
TRAGEDIE
Pele, secretele „Perlei negre” » 7 povești colosale ale regretatei legendei braziliene: crize de plâns, cum și-a ales numele și de ce dribla incredibil pe spații mici
„Regele e mort” » Reacții din lumea fotbalului după dispariția legendarului atacant » Neymar, copleșit de emoții: „Înainte de Pelé, 10 era doar un număr!”
A MURIT PELE
„Regele e mort” » Reacții din lumea fotbalului după dispariția legendarului atacant » Neymar, copleșit de emoții: „Înainte de Pelé, 10 era doar un număr!”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (12)
Heiheiargesul1987
Heiheiargesul1987  •  03 Ianuarie 2023, 08:14
Postat de dumitru.serban pe 30 Decembrie 2022, 16:10

Dar nu inteleg de unde il scoti pe Lucescu vinovat ca nu a jucat Dobrin. Ok, inteleg, poate ca Angelo Niculescu nu a avut dreptate in a-l tine pe banca. Desi....sunt multi coechipieri care au declarat ca odata ajuns in Mexic Dobrin nu se antrena bine, zicea ca nu poate de la caldura etc. Are si Angelo dreptatea lui, mai ales ca el facea comparație intre ce vazuse ca fotbal si intotdeauna a zis ca nici Dobrin nici Hagi nu i-au ajuns ca valoare nici la ghete lui Bodola, de dinainte de Razboi. Pt el Dobrin nu era inegalabil. De aia nu l-a bagat, ce treaba au cei de la Dinamo? Nimeni nu da vina pe ei ca n-a jucat Dobrin, dai tu. Real Madrid a vrut sa ia multi jucatori, nu inseamna ca facea ai fata la ei. Au mai fost nu numai din Europa de Est, nu se știe daca facea fata sau nu. Pana una alta, cifrele lui nu arata impresionant cand a jucat cu adversari tari. Adevarul e ca era un boem, iar fara a face ambele faze nu se poate. Da, Pele le facea. Uita-te la forta si viteza lui. Maradona le facea. Ronaldo le facea. Messi le facea cat de cat in tinerete. Dobrin nu.

1. Multi au zis ca gasca de la Dinamo(jucatorii+selectionerul) a stat la baza acelei nedreptati din Mexic,atat oameni care au trait in perioada respectiva cat si chiar fotbalisti din perioada respectiva (inclusiv cei din lot, o parte, au dat de inteles asta), de-asta Lucescu si Dinu s-au simtit mereu cu musca pe caciula in declaratiile pe acest subiect,cotind-o mereu cum au putut in stanga si in dreapta. 2. Acum suntem obsedati de cifre,din cauza erei in care traim si a tehnologiei. In perioada mondialului despre care discutăm nu aveam acces la acestea nici noi, nici cei implicati in fenomen,deci fotbalul se juca pe alte criterii si,desi sunt un fan al tehnologiei, cred ca m in privinta fotbalului,era mai sincera trairea unui meci si analiza unei echipe in epoca pre-InStat.Daca ne luam dupa cifre,acestea pălesc si in privinta nationalei Romaniei in 1994 in meciul cu Argentina,dar daca ne uitam la meci,fara nicio cifra in fata,si daca mai citim si comentariile strainilor la adresa acelei partide si a prestatiei noastre,vom vedea ca nu ne-am inselat deloc atunci cand am simtit ca Romania a facut un meci si un mondial grozav,ci ca cifrele se inseala,sau mai bine zis modul in care sunt interpretate in ziua de azi. 3. Sa stii ca Dobrin are un meci(nu mai stiu care) la nationala cand ameninta ca iese din teren daca se mai intampla sa nu primeasca pasa multe minute. Deci lucratura colegilor dinamovisti exista.

Florin100
Florin100  •  02 Ianuarie 2023, 12:44
Postat de iobag pe 31 Decembrie 2022, 00:24

Dobrin a ajuns un fel de legenda romaneasca ca greuceanu si unii au impresia ca rupea tot si se transforma in balaur daca se dadea de 3 ori peste cap. Nu ne ajuta prea mult impotriva lui pele oricat ar visa unii. Problema e ca atunci dobrin ne-a calificat aproape de unul singur. Ca nu s-a pregatit serios si nu merita titular pot sa cred, dar sa nu-l bagi macar 15 minute nu e corect.

Pai asta este ma problema si asta nu inteleg *** din Romania, asa cum ai spus la final si tu. Ba, daca Dobrin, a calificat aproape de unul singur Romania la Mondialul din 1970 din Mexic, cum ma sa nu-l mai bagi pe teren ca ti se pare tie ca antrenor ca nu este bine pregatit, cand, cu toata pregatirea celorlalti jucatori, dar fara Dobrin, nationala Romaniei a pierdut! Angelo Niculescu, trebuia dupa meci sa vina si sa spuna adevarul: am vrut sa ma dau mare, am vrut sa fiu vedeta ca eram invidios pe Dobrin si am gresit. De fapt, nu doar ca nu sunt mare antrenor, dar, fara Dobrin, nimeni nu ar fi auzit de Romania la acest turneu Mondial, asa ca, si daca Dobrin ar fi fost schiop, miop sau ciung, atata timp cat el ne-a calificat aici, suntem obligati cel putin moral, sa-l bagam sa joace si doar daca EL, nu mai vrea sa joace sau cere sa fie schimbat, numai atunci, antrenorului fara niciun merit ca Romania a ajuns la acel turneu mondial, il poate schimba. Trebuie in viata, sa-i dam Cezarului, ce-i al Cezarului!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

iobag
iobag  •  31 Decembrie 2022, 00:24
Postat de dumitru.serban pe 30 Decembrie 2022, 16:10

Dar nu inteleg de unde il scoti pe Lucescu vinovat ca nu a jucat Dobrin. Ok, inteleg, poate ca Angelo Niculescu nu a avut dreptate in a-l tine pe banca. Desi....sunt multi coechipieri care au declarat ca odata ajuns in Mexic Dobrin nu se antrena bine, zicea ca nu poate de la caldura etc. Are si Angelo dreptatea lui, mai ales ca el facea comparație intre ce vazuse ca fotbal si intotdeauna a zis ca nici Dobrin nici Hagi nu i-au ajuns ca valoare nici la ghete lui Bodola, de dinainte de Razboi. Pt el Dobrin nu era inegalabil. De aia nu l-a bagat, ce treaba au cei de la Dinamo? Nimeni nu da vina pe ei ca n-a jucat Dobrin, dai tu. Real Madrid a vrut sa ia multi jucatori, nu inseamna ca facea ai fata la ei. Au mai fost nu numai din Europa de Est, nu se știe daca facea fata sau nu. Pana una alta, cifrele lui nu arata impresionant cand a jucat cu adversari tari. Adevarul e ca era un boem, iar fara a face ambele faze nu se poate. Da, Pele le facea. Uita-te la forta si viteza lui. Maradona le facea. Ronaldo le facea. Messi le facea cat de cat in tinerete. Dobrin nu.

Dobrin a ajuns un fel de legenda romaneasca ca greuceanu si unii au impresia ca rupea tot si se transforma in balaur daca se dadea de 3 ori peste cap. Nu ne ajuta prea mult impotriva lui pele oricat ar visa unii. Problema e ca atunci dobrin ne-a calificat aproape de unul singur. Ca nu s-a pregatit serios si nu merita titular pot sa cred, dar sa nu-l bagi macar 15 minute nu e corect.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează