INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  INTERVIU

EXCLUSIV Mirel Rădoi, sub lupa lui Ladislau Boloni: „Meseria de selecționer a venit prea devreme”

Articol de - Publicat sambata, 12 iunie 2021 07:59 / Actualizat sambata, 12 iunie 2021 10:31

Ladislau Boloni, fostul antrenor al naționalei, în vârstă de 68 de ani, comentează criza de la naționala României și anunță că merge pe mâna Franței la Euro 2020, considerând că ar fi o surpriză ca Anglia să joace finala de pe Wembley.

- Naționala României nu s-a calificat la Euro 2020, trece printr-o criză prelungită de rezultate. E un sentiment de frustrare că nu suntem și noi la acest turneu final, mai ales că și găzduim patru meciuri?
- Nu pentru că găzduim câteva meciuri. Performanța sportivă negativă este o frustrare pentru oamenii din fotbal și pentru suporteri.

- Selecționerul Mirel Rădoi este criticat pentru stilul de joc deschis, ofensiv, după principiul "un gol mai mult decât adversarul", dar care nu-i prea iese. Ce părere aveți?
- Oamenii de sport îl critică pe Rădoi nu pentru că joacă defensiv sau ofensiv, ci pentru că rezultatele nu sunt bune. Oamenii ar tăcea din gură dacă naționala ar avea rezultate.

- Îl cunoașteți bine pe Rădoi, l-ați promovat la națională. Este un tip adaptabil sau încăpățânat?
- Sub nicio formă nu e încăpățânat. Așa cum l-am cunoscut, este un băiat muncitor, sincer, deschis.

 Cred că meseria de selecționer a venit prea devreme pentru el, dar el încearcă să facă lucruri bune. Trebuie analizat cu seriozitate valoarea justă a jucătorilor care alcătuiesc lotul reprezentativ. Mă gândesc, în special, la valoarea internațională. 

Și nu vorbim doar din punct de vedere tehnico-tactic, al forței, al rezistenței, ci și despre puterea psihologică, mentală a jucătorilor. Dacă facem această analiză, putem să judecăm apoi și antrenorul.

Boloni: „M-am vaccinat anti-COVID"

- Ce așteptări aveți de la Euro 2020?
- În primul rând sper ca problemele care nu sunt legate de fotbal, mă refer la COVID, să nu complice viața nimănui. Aș fi foarte bucuros ca Euro 2020 să nu fie perturbat, iar suporterii să se bucure din nou de fotbal după atâta timp.

- Cum se simte la Budapesta, acolo unde vă aflați, Euro 2020?
- Este un interes important, mai ales că și Ungaria participă. Este și o mândrie a țării, deoarece va fi singurul stadion de la Euro 2020 care va fi plin. Condițiile sunt deosebit de severe pentru intrarea suporterilor pe stadion. 

De altfel, și intrarea străinilor în Ungaria e foarte riguroasă. Eu am călătorit destul de mult în Europa în ultima vreme și am simțit pentru prima dată o foarte mare seriozitate din partea autorităților. Se fac controale severe, dar în același timp există un ton deosebit de plăcut. Eu oricum m-am vaccinat anti-COVID.

- Aveți o favorită? Pe cine vedeți campioană europeană?
- Eu, în general, sunt foarte slab la pronosticuri. Ca valoare, Franța, țara pe care o cunosc cel mai bine, este una dintre marile favorite pe hârtie, și nu numai. Spun asta ținând cont de fotbaliștii care alcătuiesc lotul, numai unul și unul. 

Dar, tot timpul e dificil să fructifici calculele hârtiei. Francezii sunt conștienți că va fi o competiție dificilă, dar au valoare să câștige titlul european.

- Contracandidate?
- Fotbalul e plin de surprize. Portugalia e campioană europeană en titre, Danemarca a câștigat Euro 1992, invitată din vacanță. Sigur, putem vorbi despre Italia, Olanda, Germania, Spania.

- Ne putem aștepta la vreo surpriză gen Grecia, care a câștigat Euro 2004?
- Nu cred. Pentru mine o surpriză ar putea să fie dacă Anglia, de exemplu, ajunge în finală sau câștigă trofeul. Chiar și Belgia. Anglia de zeci de ani nu a mai reușit nimic la turneele finale. Ar fi o surpriză interesantă, mai ales că finala Euro 2020 va fi pe Wembley.

Ladislau Boloni: „E anormal de puternică grupa cu Franța, Portugalia și Germania"

- Credeți că echipele care joacă acasă, gen Ungaria, pot produce surprize?
- Echipele care joacă acasă au sigur un avantaj datorită faptului că publicul este înfometat de spectacol după un an de lockdown. Referindu-mă la Ungaria, care nu e o forță fotbalistică internațională, poate avea o prestație curajoasă, împinsă de la spate de fani.

- Cum ați caracteriza grupa de la Budapesta, cu Ungaria, Portugalia, Franța și Germania?
- Deosebit de puternică, anormal de puternică. Consider că e o eroare a punctajului care se folosește la tragerea la sorți . Nu văd cum pot fi în aceeași grupă campioana Europei, Portugalia, campioana mondială, Franța, și Germania, semifinalistă la Euro 2016.

- Pentru suporterii români e bine, fiindcă una dintre Portugalia, Franța sau Germania ar putea juca în optimea de finală ce va avea loc la București.
- Suporterii români vor fi bucuroși că vine o echipă cu renume să joace pe Arena Națională. Dar e anormal să fie o grupă atât de puternică. Nici nu mai știu care echipă a fost în grupa a treia valorică. Germania? Cum adică, Germania? Portugalia, Franța? N-are cum.

Boloni: „Nu știu dacă am să antrenez sezonul viitor"

- Cum e în vacanță?
- Sunt cu familia la Budapesta. Acum merg la mama să servesc masa. Fratele meu mă așteaptă la cabinet să-mi verifice dantura. În perioada asta încerc să-mi pun la punct apartamentul pe care l-am cumpărat la Budapesta.

- Unde veți antrena sezonul viitor? Ați terminat contractul cu Panathinaikos.
- Nu știu dacă am să antrenez sezonul viitor.

- De ce?
- Pentru că nu am contract acum.

- S-a auzit că sunteți dorit la CSU Craiova, patronul de la Sepsi Sfântu Gheorghe vă tot rostește numele. Este Liga 1 o opțiune pentru dumneavoastră?
- Am răspunsul pregătit. Am fost și mă consider antrenor profesionist, analizez toate propunerile.

- Spuneați că ați discutat cu patronul de la CSU Craiova, Marius Rotaru, în urmă cu un an și jumătate...
- Eu înțeleg că încerci să mă tragi de limbă, dar și tu trebuie să înțelegi că driblingul nu a fost neapărat calitatea mea cea mai bună. Ți-am dat o pasă bună. Nu știu ce voi face sezonul viitor.

- CFR Cluj a cucerit titlul de campioană a României pentru a patra oară consecutiv.
- Felicitări! Este o performanță deosebit de frumoasă, cu o dinamică sportivă jos cu pălăria. Constat că această dinamică sportivă urmează dinamica orașului. Cred că lucrurile evoluează foarte bine acolo. Edi Iordănescu a meritat să facă o performanță care va rămâne în istoria clubului și în palmaresul lui, ca antrenor.

VIDEO Continuă meciurile tari de la EURO 2020! Totul despre Olanda - Ucraina

Citește mai multe știri din fotbalul european: 

Turcia, loserul consecvent! 3 statistici tari după debutul Campionatului European

Euro 2020, debut cu stângul la ProTV! Ce nu a funcționat la Turcia - Italia: „Sunteți singurii din Europa cărora le lipsește!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
danny_l
danny_l  •  12 Iunie 2021, 13:46

Pe oricine l-ai întreba,va spune că Rădoi este la inceput ,nu are experiență,bla,bla,bla, adevărul este că doar cineva care nu se gândește în mod obiectiv că ar ajunge să lucreze la Națională , lucrând cu FRF, acela este obiectiv in ceea ce spune vizavi de Rădoi,de selecția făcută de el,etc,etc.

marcel1974
marcel1974  •  12 Iunie 2021, 11:09

Stoichita spune ca Radoi este plin de oferte deci este cautat.Tot el spune ca este optimist si ne vom califica.Vand iluzii desarte exact cum fac politicienii.Noi la ora actuala santem jos de tot si curand nu ne vom ridica.Am ajuns sa ne bucuram ca nu ne calificam la Euro.Eram carne de tun cu orice calificata.

jooferenc1907
jooferenc1907  •  12 Iunie 2021, 10:57

Ca de fiecare data , Laci a dat cateva pase bune, unele filtrante: Radoi nu este pus la stalpul infamiei, cineva i-a incredintat postul de selectioner iar el invearca dupa putiinta lui sa-si faca meseria. responsabilitatea majora pica pe FRF oricum am intoarce lucrurile. Bölönia lucrat cu FRF, stie foarte bine maniera de lucru de acolo. Radoi este doar o unealta pentru FRF si clica impresarilor care vor sa isi puna marfa in vitrina.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close