INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CM 2022

Scandal imens la conferința Olandei! Căpitanul, acuzat de un jurnalist: „De ce nu ieși de pe teren și când mor oameni?”

Georginio Wijnaldum +30   FOTO
Georginio Wijnaldum

Articol de - Publicat miercuri, 24 martie 2021 10:27 / Actualizat miercuri, 24 martie 2021 10:59

Georginio Wijnaldum, cel care poartă banderola Olandei în absența lui Van Dijk, s-a înfuriat când a fost întrebat de ce reacționat altfel în cazul rasismului față de cazul „Qatar”, gazda Campionatului Mondial unde au murit 6.751 de imigranți din cauza condițiilor înfiorătoare de muncă.

Preliminariile viitorului Mondial încep astăzi și lumea întreagă e îngrijorată de ce se întâmplă în Qatar. Cifrele dezvăluie de The Guardian sperie. Până acum, nu mai puțin de 6.751 de muncitori străini și-au pierdut viața pe șantierele deschise în Qatar pentru construirea stadioanelor și a infrastructurii în perspectiva turneului final (21 noiembrie - 18 decembrie 2022). 

Șapte arene noi și alte patru renovate, plus șosele, aeroporturi, hoteluri la Doha și împrejurimile capitalei, pe care lucrează două milioane de imigranți în condiții înfiorătoare. Au murit 2.711 indieni, 1.641 de nepalezi, 1.018 veniți din Bangladesh, 824 de pakistanezi și 557 din Sri Lanka.

55% dintre norvegieni cer boicotarea Mondialului din Qatar

Mai multe cluburi norvegiene au cerut federației de la Oslo să boicoteze CM, la fel ca 55% dintre nordicii care au participat la sondajul cotidianului VG. Jucătorii, în frunte cu tânărul căpitan Martin Ødegaard, nu vor să renunțe la șansa de a participa la Mondial, dar anunță proteste concrete, intense. 

La fel, internaționalii olandezi, care au lansat un mesaj comun, un apel la FIFA și UEFA de a forța Qatarul să respecte drepturile omului, pe care le-a încălcat cu brutalitate în ultimul deceniu.

Georginio Wijnaldum: „Ar fi mai bine să mergem acolo"

La ultima conferință a batavilor, unul dintre fotbaliști s-a certat cu un jurnalist. Georginio Wijnaldum (Liverpool), căpitanul Oranje în absența lui Virgil van Dijk, a fost întrebat de reporterul ESPN, Pascal Kamperman, de ce în cazul rasismului a îngenuncheat și a amenințat că iese de pe teren dacă un fotbalist de culoare este insultat, iar în acest scandal nu reacționează la fel de vehement.

+26 FOTO

Inițial, mijlocașul în vârstă de 30 de ani a spus că „trebuie să discutăm despre Qatar ca jucători și credem că, dacă ne calificăm, ar fi mai bine să mergem acolo, am avea un impact mai mare în transformarea lucrurilor. Unii dintre noi am aflat de curând despre întreaga situație și vom acționa".

„Spui că nu te poți apăra de rasism pentru că te duci să joci fotbal în Qatar"

La sfârșitul dialogului cu jurnaliștii, Wijnaldum a reluat subiectul, arătându-l cu degetul pe Kamperman și ridicând vocea:

- M-am gândit la întrebarea pe care mi-ai pus-o legat de rasism și Qatar. Înțelegi ce faci? Să compari rasismul cu ce se întâmplă în Qatar... Tu practic spui că dacă cineva e rasist față de o persoană de culoare, tu nu te poți apăra pentru că te duci să joci fotbal în Qatar. E foarte greșit. Spui că, dacă ești abuzat rasial, nu te poți apăra. Nu-mi place ce ai făcut, mi se pare ciudat.

Când ziaristul a precizat că nu compară cele două situații, Wijnaldum a încheiat: „După cum ți-ai susținut ideea, așa a sunat. În opinia mea, nu e bine".

Ceea ce se întâmplă în Qatar e diferit față de rasism, dar trebuie să facem ceva. Cred că mulți oameni nu au cunoscut situația din Qatar. Nu noi, jucătorii, am vrut ca acest Mondial să se dispute acolo
- Georginio Wijnaldum, mijlocaș Olanda 

Federația olandeză, antrenorii, jucătorii pot cere la FIFA avertizarea Qatarului, pentru ca exploatarea muncitorilor să înceteze imediat. Sunați, scrieți, vorbiți public. Protestați!

- Amnesty International, organizație care luptă pentru drepturile omului

Când am jucat în Qatar, am considerat acea perioadă o vacanță plătită. Am fost nevoit să predau pașaportul și nu puteam părăsi țara, trebuia să cer permisiunea autorităților. La acea vreme, eram ca un prizonier. Sigur, dintr-o cu totul altă perspectivă decât cea a muncitorilor din construcții de acum
- Frank de Boer, selecționerul Olandei

Citește și: 

Ungaria U21 - Germania U21 » Stăm cu ochii pe celălalt meci din grupa României. Echipe probabile + cote la pariuri

România U21 - Olanda U21 » Începem aventura la Euro! Echipele anunțate de GSP + cele mai tari cote

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (14)
elgabri
elgabri  •  24 Martie 2021, 16:03

Ce l doare pe asta la basca ca un muncitor in Qatar castiga 200-300 $ pe luna in conditii inumane cand el da de 2X in minge si ia milioane asta e sclavie moderna

albub
albub  •  24 Martie 2021, 15:10

Jucatorii respectivi se simt ofensati la orice,mai putin la banii f. multi pe care ii iau de la albi. Cei din Qatar detin PSG si platesc jucatorii cu milioane,ce conteaza ca mor cativa indieni,d-aia nu mai poate Neymar,n-o sa-l vezi niciodata in genunchi si cu pumnul strans pt asta. Asta se numeste ipocrizie

sibelius
sibelius  •  24 Martie 2021, 15:04
Postat de kensan.gmm pe 24 Martie 2021, 14:47

Si un mic EDIT: Cel mai bun boicot ar fi din partea fanilor, sa nu mearga in QATAR. sa se joace cu tribunele goale. ala e visul meu.

Fanii trebuie sa-si permita sa mearga(financiar si ca perioada) si sa fie lasati sa intre in tara.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează