INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  DOPAJ

Rămâne Argentina fără titlul mondial după suspendarea lui Papu Gomez? Ce spune regulamentul

Papu Gomez a devenit campion mondial cu Argentina în decembrie 2022 // sursă foto: Guliver/gettyimages
Papu Gomez a devenit campion mondial cu Argentina în decembrie 2022 // sursă foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat sambata, 21 octombrie 2023 11:40 / Actualizat sambata, 21 octombrie 2023 12:23

Argentina și Sevilla NU riscă să piardă trofeele pe care le-au cucerit după ce Alejandro „Papu” Gomez (35 de ani) a fost depistat pozitiv cu o substanță interzisă, terbutalină, și suspendat doi ani.

Transferat în septembrie de Monza, campionul mondial argentinian a aflat zilele trecute că a fost suspendat doi ani pentru utilizarea unei substanțe interzise, terbutalină.

A făcut o criză de nervi în vestiar: „Spuneți-le impresarilor să nu mă mai sune! Nu mă interesează cine joacă, cine nu joacă”
PRIETENII LUI OVIDIU
A făcut o criză de nervi în vestiar: „Spuneți-le impresarilor să nu mă mai sune! Nu mă interesează cine joacă, cine nu joacă”

Papu Gomez primise testul pozitiv în noiembrie 2022, cu câteva zile înainte de Campionatul Mondial, dar a făcut oricum parte din lotul deplasat de sud-americani în Qatar, care a și cucerit marele trofeu din fotbal.

Papu Gomez a continuat să fie piesă importantă și la Sevilla, alături de care a cucerit Europa League câteva luni mai târziu, în mai 2023.

În acest context, în spațiul public au început să circule teorii conform cărora Argentina și Sevilla ar risca să piardă trofeele cucerite după testul pozitiv al lui Gomez, Campionatul Mondial, respectiv Europa League.

Argentina și Sevilla NU riscă să piardă Campionatul Mondial, respectiv Europa League

Teoriile nu stau în picioare, fiind nevoie ca cel puțin doi membri ai unei echipe să încalce regulamentul anti-doping pentru a fi luată în calcul descalificarea formației respective.

Punctul 2 ar Articolului 11 din Regulamentul Mondial Anti-Doping spune:

Dacă doi sau mai mulți membri ai unei echipe dintr-un sport de echipă au încălcat regulamentul anti-doping în timpul unui eveniment, organul de conducere al evenimentului în cauză va impune o sancțiune adecvată echipei, precum depunctarea, descalificarea sau altă sancțiune, pe lângă consecințele impuse individual sportivilor care au încălcat regulamentul”.

Așadar, atât Argentina și Sevilla pot răsufla ușurate.

Cum a putut Papu Gomez să joace la Campionatul Mondial?

Eroarea de a-i fi permis lui Papu Gomez să joace la Campionatul Mondial aparține Agenției Naționale Anti-Doping din Spania, scrie Marca. Instituția iberică ar fi trebuit să raporteze mai departe testul pozitiv al fotbalistului până la 20 noiembrie, data de start a turneului final, ceea ce ar fi declanșat suspendarea provizorie a acestuia.

Papu Gomez a jucat în două meciuri în Qatar, 59 de minute în grupe cu Arabia Saudită, 50 de minute în optimi, cu Australia.

Cel mai probabil, Papu Gomez va rămâne fără Campionatul Mondial și Europa League

Este probabil ca instituțiile abilitate să-l deposedeze pe fotbalist de toate trofeele cucerite din momentul testului pozitiv, ceea ce l-ar lăsa fără Campionatul Mondial și Europa League în CV, fără să afecteze echipele în cauză.

Articolul 10.10 din din Regulamentul Mondial Anti-Doping prevede ca „toate rezultatele competitive ale sportivului obținute de la data colectării testului pozitiv sau din momentul în care au avut loc alte încălcări ale regulamentului anti-doping să fie anulate, cu toate consecințele care rezultă, inclusiv pierderea medaliilor, punctelor și premiilor, cu excepția cazului în care corectitudinea cere altfel”.

Terbutalina, substanța cu care Gomez a fost depistat, este interzisă după ce s-a demonstrat că îmbunătățește anduranța și chiar puterea musculară în cazul cicliștilor.

Mai multe știri de actualitate: 

Trent Alexander-Arnold, vedeta lui Liverpool, a fost la un pas de un accident fatal » Englezii scriu că „a driblat moartea”

Se pregătește o decizie istorică în Premier League » Nu s-a mai întâmplat de aproape 30 de ani!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
horatiu.dance
horatiu.dance  •  22 Octombrie 2023, 16:24

Nu mi se pare corect sa piarda echipa TITLUL,de ce sa nu plateasca doar jucatorul,l-au Suspendat.Gata!

CiprianBirtea_84
CiprianBirtea_84  •  21 Octombrie 2023, 16:10

A fost eroarea agenției antidoping din Spania sau a fost intenționat? Dar Forzzastiinta zice ca avea dispensă de la FIFA? Iar la ei e alt regulament decât la alte sporturi? Când un sportiv e testat pozitiv antidoping, e suspendat temporar în secunda doi.

vichart
vichart  •  21 Octombrie 2023, 14:53
Postat de maistorkokir pe 21 Octombrie 2023, 12:51

Pai asta era oricum cel mai slab din tot lotul Argentinei deplasat in Qatar, mirare ca a facut parte din acel lot.

si tot nu sta in picioare ca la 2 jucatori priunsi poti sa sa le iei trofeul mondial dar la unu nu.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează