INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  MANCHESTER UNITED

Pariul nebun făcut de George Best cu un reporter că îl va umili pe Johan Cruyff. Ce a urmat: „Ținea pumnul sus, parcă dăduse gol”

George Best, centru, încadrat de Bobby Charlton (stânga) și Tony Dunne (dreapta) foto: Guliver/gettyimages +8   FOTO
George Best, centru, încadrat de Bobby Charlton (stânga) și Tony Dunne (dreapta) foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat miercuri, 23 decembrie 2020 07:50 / Actualizat miercuri, 23 decembrie 2020 07:50

Nord-irlandezul George Best, o raritate de fotbalist, Balonul de Aur în 1968, i-a promis unui jurnalist că îi va strecura mingea printre picioare marelui Johan Cruyff. Și a făcut-o, într-un stil unic. 

El a fost unul dintre talentele ieșite din comun ale fotbalului. George Best, nord-irlandezul care a ars ca o flacără, în 11 ani fulminanți la Manchester United (1963-1974). Apoi, viața tumultuoasă l-a pierdut. 

A urmat un deceniu final departe de elită, coborând mereu, de la un club la altul. Picajul a continuat și după retragere. „Am cheltuit cei mai mulți bani pe băutură, femei și mașini rapide. Pe restul i-am aruncat", spunea el. Într-un sfârșit, băutura l-a ucis. Transplantul de ficat din 2002 i-a mai prelungit viața cu trei ani. S-a stins pe 25 noiembrie 2005, la 59 de ani. Maradona a murit în aceeași zi, 15 ani mai târziu. La 60.

BEST by George Best » 6 maxime ale fostei vedete a lui United: "În '69 m-am lăsat de femei și alcool. Au fost cele mai grele 20 de minute din viața mea"

Reporterul: „E Cruyff mai bun decât tine?” | George Best: „Glumești? Îți spun ce voi face”

Pe teren, cel care cucerea Balonul de Aur în 1968 era un „nebun”, și nu doar pe "Old Trafford", o aripă în stare de orice nebunie. Ca aceasta, petrecută în 1976 și povestită de jurnalistul britanic Bill Elliot, care scria despre naționala Irlandei de Nord.

Verzii urmau să joace împotriva Olandei, marea Portocală Mecanică a lui Johan Cruyff. Chiar înaintea partidei, Elliot l-a întrebat pe Best:

- Cum îl vezi pe Cruyff? 
- Extraordinar. 
- Mai bun decât tine? 
- Glumești? Îți spun ce voi face diseară. La prima ocazie, îi voi da «urechi» lui Cruyff, doar privește-mă!

Cum a traversat George Best terenul de pe stânga pe dreapta 

Și Elliot a fost cu ochii pe el. Reporterul nu a uitat nicio clipă din ce s-a întâmplat în acel meci: 

„Trecuseră doar cinci minute când Best a primit mingea pe aripa stângă. În loc să o ia spre poartă, s-a întors spre mijlocul terenului, a driblat pe drum trei olandezi și l-a căutat pe Cruyff, care era tocmai pe partea opusă. L-a fentat și i-a strecurat balonul printre picioare. De-abia apoi a luat-o spre poartă. Cu pumnul ridicat ca și cum marcase un gol". 

A făcut ce i-a zis lui Elliot și încă mult pe deasupra. Acesta era George Best. O raritate de fotbalist.

179 de goluria marcat George Best în 470 meciuri jucate la Manchester United

5 trofeea cucerit Best cu Manchester United, inclusiv Cupa Campionilor Europeni (1968)

Citește și: 

Top 20 citate memorabile marca Johan Cruyff, "filozoful fotbalului": "Trebuie să avem grijă ca mingea să ajungă la cel mai prost jucător al lor. Ne-o va da înapoi imediat!" :)

Playtech: Loredana, APARIŢIE WOW! Poza care a şocat internauţii, nimeni nu credea că va face asta. Nu ai voie să ratezi aşa ceva!


Comentarii (5)
dubluv
dubluv  •  23 Decembrie 2020, 11:51
Postat de robotzel pe 23 Decembrie 2020, 10:43

era vorba de modul in care s-a bucurat Best dar nu ai inteles nimic din articol.

am citit acum din nou (daca mi-ai spus ca am citit degeaba) si m-am prins: a ridicat un pumn in sus, ceva nemaivazut. Ar trebui scrisa o carte despre asta. Ce zic eu carte? Un film. O emisiune permanenta TV. Un canal Youtube ar fi potrivit pentru acest gest. Niciun examen de bacalaureat nu ar trebui sa omita intrebarea "In ce directie a intreptat Best pumnul dupa ce i-a dat 'urechi' lui Cruyff?". Mersi mult ca m-ai luminat, te rog sa mai stai pe aici, mai sunt si alte lucruri din viata pe care nu le inteleg asa neexplicate.

gintonic
gintonic  •  23 Decembrie 2020, 11:27

Simpatica povestioara! Ar fi super sa existe si inregistrarea video a fazei!... Multumim Theodor!

paul801
paul801  •  23 Decembrie 2020, 11:03
Postat de robotzel pe 23 Decembrie 2020, 10:43

era vorba de modul in care s-a bucurat Best dar nu ai inteles nimic din articol.

cam cum se bucura Lovin cand Deaconu a fluierat finalul in Giulesti

Vezi toate comentariile (5)
Comentează