INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CHELSEA

Plăți secrete efectuate de-a lungul unui deceniu. Inclusiv către Antonio Conte! Ce riscă Chelsea

Antonio Conte // Foto: Getty Images
Antonio Conte // Foto: Getty Images

Articol de - Publicat miercuri, 15 noiembrie 2023 15:18 / Actualizat miercuri, 15 noiembrie 2023 16:37

Chelsea s-ar putea confrunta cu o deducere importantă de puncte sau cu o amendă după ce cotidianul The Guardian a dat de urma multor plăți secrete făcute în timpul patronatului lui Roman Abramovic. Pe lista beneficiarilor apar fostul manager Antonio Conte, jucătorii Bertrand Traoré, Samuel Eto'o și Willian, precum și oficiali ai clubului.

Deși Roman Abramovic este istorie la Chelsea, clubul ar putea plăti scump pentru neregulile din trecut ale fostului patron. Prestigiosul cotidian britanic The Guardian a descoperit documente ale multor plăți off-book, în valoare de zeci de milioane de lire sterline, făcute către diverși antrenori, jucători și chiar oficiali ai clubului de-a lungul a mai bine de un deceniu.

Real Madrid și Manchester City se bat pentru un fotbalist de 23 de ani. Sumă uluitoare cerută în schimbul lui
TRANSFER
Real Madrid și Manchester City se bat pentru un fotbalist de 23 de ani. Sumă uluitoare cerută în schimbul lui

Printre beneficiari s-ar regăsi fostul manager Antonio Conte, jucătorii Bertrand Traoré, Samuel Eto'o și Willian. Plățile au fost direcționate prin conturi offshore aparținând lui Abramovici, care ar fi putut încălca astfel reglementările „fair-play-ului financiar”.

Ce riscă Chelsea? Experții spun că tranzacțiile, descoperite de presa engleză și de partenerii săi internaționali, ar putea duce la aplicarea de către Premier League a unei pedepse constând într-o deducere de puncte sau o amendă mare.

Expertul în finanțele fotbalului, Kieran Maguire, autorul cărții The Price of Football, a declarat: „Dacă există dovezi că clubul a folosit tranzacții cu terți pentru a eluda regulile de profitabilitate și sustenabilitate, atunci sancțiunile vor fi fie financiare, fie o deducere de puncte. Cea din urmă este mai probabilă, deoarece orice comisie care investighează va dori să-i descurajeze pe alții să repete un astfel de comportament”.

Clubul Chelsea era deja investigat de Premier League

Finanțele lui Chelsea erau deja examinate de Premier League, ca parte a unei investigații care acoperă perioada 2012-2019. Clubul din vestul Londrei a anunțat că au fost transmise „informații financiare incomplete” în timp ce Abramovic era proprietar.

UEFA a amendat deja clubul cu 8,6 milioane de lire sterline pentru recunoașterea acestei nereguli, iar Federația de la Londra se spune că investighează în continuare. Noile documente - care se întind pe o perioadă mai lungă - au declanșat o nouă rundă de analiză, pentru a se determina dacă Roman Abramovic a încălcat în mod repetat regulile fair-play-ului financiar.

Antonio Conte a fost plătit suplimentar prin intermediul unui apropiat

Plățile au ieșit la iveală după o investigație de proporții, cunoscută sub numele de Cyprus Confidential, asupra a 3,6 milioane de înregistrări. Una se leagă de angajarea managerului Antonio Conte și de o afacere încheiată de Abramovic cu un agent de fotbal italian, Federico Pastorello. Acesta a semnat un acord în iulie 2017 cu Conibair Holdings, o companie deținută de Abramovic, înregistrată în Insulele Virgine Britanice.

Conibair i-a plătit lui Pastorello, se pare un apropiat al lui Conte, 10 milioane de lire sterline pentru un pachet de 75% dintr-un fond de afaceri din SUA. În aceeași zi, Chelsea a anunțat că tehnicianul italian a semnat cu clubul un contract de 9,6 milioane de lire sterline pe an.

Cum au fost achiziționați Traore, Eto'o și Willian

O altă companie deținută de Abramovici, Leiston Holdings, a plătit, de asemenea, 1 milion de lire sterline în 2013 fostului club al lui Bertrand Traore, Association des Jeunes Espoirs de Bobo. Contractul a fost încheiat la două luni după ce fundașul a semnat oficial pentru The Blues.

Alte plăți ar fi legate de achizițiile lui Willian și Samuel Eto'o, în 2013. O altă companie deținută de fostul boss al lui Chelsea a făcut plăți către proprietarul fostului lor club, Anzhi Makhachkala. După ce banii au intrat în contul clubului acum dispărut, Chelsea i-a semnat pe atacantul camerunez Samuel Eto'o și pe atacantul brazilian Willian în decursul a numai două zile.

Mai puteți plăti:

Leo Messi, într-un interviu în presa din Spania: „Apariția lui Pep Guardiola a făcut foarte mult rău fotbalului”

Comparațiile controversate ale lui Kevin-Prince Boateng: „Balotelli este mai bun decât Leao, iar De Zerbi decât Guardiola!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
gorobete
gorobete  •  15 Noiembrie 2023, 16:38

A mai fost unul și în România acum treizeci și ceva de ani la Dinamo. Asta avea la plata jumate din divizia A. Se numea Vasile Ianul !

VardyParty
VardyParty  •  15 Noiembrie 2023, 16:36

Chelsea nu risca absolut NIMIC. La fel ca si preacurații de la City. Ține minte unde ai citit asta prima data: nimic.

demostene1
demostene1  •  15 Noiembrie 2023, 16:36

Toți riscă ceva, doar man city nimic

Vezi toate comentariile (3)
Comentează