INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SUPER LIGA EUROPEI

Cine e Andrea Agnelli, „șarpele de la UEFA” invocat de Čeferin și al doilea cel mai mare susținător al Super Ligii Europei

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Articol de - Publicat miercuri, 21 aprilie 2021 16:02 / Actualizat miercuri, 21 aprilie 2021 17:25

Andrea Agnelli, 45 de ani, președintele clubului de fotbal Juventus Torino, a fost al doilea cel mai mare susținător al Superi Ligii Europei, după Florentino Perez, președintele lui Real Madrid. A capitulat doar după ce majoritatea cluburilor și-au anunțat retragerea din noul proiect.

„Am discutat cu Agnelli sâmbătă după-amiază și mi-a spus că nu e vorba decât despre zvonuri, că nu este nimic adevărat. Mi-a promis că dacă află ceva mă sună, apoi și-a închis telefonul. Am cunoscut mulți oameni, cei mai mulți de treabă, dar și unii ticăloși. Nu credeam că aveam un așa șarpe în sânul nostru.”, l-a atacat Aleksander Ceferin, președintele UEFA, pe Andrea Agnelli după anunțul oficial al lansării Super Ligii Europei.

Andrea Agnelli, urmașul celei mai celebre familii torineze

Andrea Agnelli e fiul cel mic al lui Umberto Agnelli, acesta din urmă fiind, la rândul său, președinte al lui Juventus în perioada 1955–1962. Edoardo Agnelli, bunicul lui Andrea și tatăl lui Umberto a fost, de asemenea, președinte al lui Juventus în perioada 1923-1935.

Pe lângă rolul important pe care l-a avut în viața lui Juventus Torino pe parcusul istoriei, familia Agnelli s-a făcut remarcată și ca o familie industrială care a deținut numeroase fabrici și a condus multe afaceri (inclusiv FIAT) în regiunea piemonteză și nu numai. Chiar și în anii în care clubul a fost condus de altcineva, implicarea familiei în cadrul echipei a rămas, ei având, de fapt rolul de finanțatori. 

Andrea Agnelli și-a început mandatul la Juventus în 2010, pe când avea doar 34 de ani. A preluat mandatul de la Jean-Claude Blanc, oficial care a stat doar un an la clubul italian. Anterior, echipa fusese condusă câte trei ani de Giovanni Cobolli Gigli și de Franzo Grande Stevens.

Cine e Andrea Agnelli, „șarpele de la UEFA” invocat de Čeferin și al doilea cel mai mare susținător al Super Ligii Europei
Umberto Agnelli, tatăl lui Andrea, alături de antrenorul Marcelo Lippi, în 2001 // Foto: Getty Images

Andrea Agnelli are rădăcini regale

Pe linie maternă, Andrea Agnelli are rădăcini princiare, mama lui, Donna Marella Caracciolo, fiind fiica lui Filippo Caracciolo, membrul unei nobile familii napoletane, al treilea urmaș al Ducatului de Melito, precum și al optulea urmaș al Principatului Castagneto.

Și-a făcut studiile universitare în Oxford, dar nu la celebra universitate, ci „St Clare's”, un alt colegiu din același oraș. Pe urmă, a studiat și la Universitatea Bocconi din Milano.

După ce și-a încheiat studiile, a început să se implice în diferite afaceri din Anglia și Franța, fiind printre asociați sau acționari la firme precum Iveco sau Auchan. Ulterior s-a mutat în Elveția unde a lucrat pentru Ferrari și Philip Morris International.

Pus președinte la Juventus de vărul său celebru, John Elkann

În luna mai 2010, Andrea Agnelli a fost promovat președinte al consiliului director al lui Juventus de către John Elkann, vărul său, devenind al patrulea membru al familiei care conduce echipa torineză. Pe lângă tatăl și bunicul său, pe această funcție a mai fost și un unchi al său.

Și-a început mandatul într-o perioadă în care echipa nu avea rezultate prea strălucite, fanii se întorsese împotriva conducerii, iar efectele scandalului „Calciopoli” nu erau încă încheiate. Totuși, mandatul său a fost marcat de schimbări majore în viața echipei: tranziția către un nou stadion, schimbarea logo-ului și imaginii clubului, dar și o serie de 9 campionate cucerite, din 2012 până în 2020.

Din 2012, a fost membru al boardului European Club Association, care reunește o bună parte din cluburile Europei, iar datorită acestei funcții a devenit din 2015 și membru al Comitetului Executiv al UEFA. Din această funcție s-a retras în această lună, când, o dată cu anunțul oficial al lansării Super Ligii Europei și-a făcut publică și poziția de vicepreședinte al noii competiții, fiind al doilea om după Florentino Perez.

Cine e Andrea Agnelli, „șarpele de la UEFA” invocat de Čeferin și al doilea cel mai mare susținător al Super Ligii Europei
Andrea Agnelli, în unul din momentele în care era apreciat de fanii lui Juventus // Foto: Getty Images

Asociat cu mafia napoletană

De când a preluat Juventus, Andrea Agnelli nu a fost ferit de scandaluri, iar numele său a fost legat și de mafia napoletană „'Ndrangheta”. În 2014 atât el, cât și alți oficiali de la Juventus au fost anchetați de procurori care i-au acuzat de implicarea mafiei în comercializarea biletelor. 

După o anchetă care s-a întins pe mai mulți ani, Agnelli a fost amendat cu 100.000 €, iar Juventus cu 600.000 €, însă legăturile cu mafia nu au putut fi dovedite, fiind sancționați doar pentru că au vândut direct bilete grupurilor de ultrași peste limitele legale, o parte din aceste grupuri fiind bănuite că ar fi avut legături cu mafia.

Citește și alte știri despre Super Liga Europei:

8 cluburi s-au retras oficial din Super Liga Europei: „Nu vom mai participa!” » Agnelli a capitulat: „Competiția nu poate continua”

Cel mai dur atac la Super Liga Europei: „Lumea moare și ei vor doar bani. Să-și bage în fund toate milioanele!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
4234914976573147
Valeriu Paduraru-Göttlich  •  22 Aprilie 2021, 02:12

CAMORA e mafia Napolitana,n’dranghita e Calabresa.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează