INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

Pușcaș și Pelé, reconstituirea unei poze legendare de acum 61 de ani

FOTO: Twitter @TheTilehurstEnd
FOTO: Twitter @TheTilehurstEnd

Articol de - Publicat sambata, 07 martie 2020 12:00

Prestigiosul cotidian britanic The Times a refăcut o poză celebră. Puskás și Pelé, „maiorul galopant” maghiar și „perla neagră” a fotbalului în 1959, îmbrățișați la un Real - Santos 5-3. Și Pușcaș și Pelé, coechipieri la Reading, imitând acea imagine în 2020.

Era o seară de vară, pe 17 iunie 1959. La doar două săptămâni de când Real Madrid cucerise a patra sa Cupă a Campionilor. Acel Real miracol, al lui Di Stéfano, Gento, Puskás și Kopa, care a triumfat de cinci ori în șir la acea vreme în cea mai importantă competiție intercluburi. Unic în istorie. 

70.000 de spectatori, pe Bernabéu

Un amical de clasă, pe „Santiago Bernabéu”, în fața a 70.000 de spectatori, cu Santos și Pelé. Pelé, la un an după Mondialul victorios din Suedia, primul mare succes al Braziliei. Și un Santos aflat la finalul unui turneu european, având 18-1 golaveraj numai în precedentele trei meciuri. N-a rezistat însă forței Madridului. A fost 5-3 pentru iberici, chiar dacă Pelé a deschis scorul. La sfârșit, o imagine a emoționat lumea întreagă. 

Pelé, 18 ani, o stea în plină ascensiune, s-a îmbrățișat cu Ferenc Puskás, 32 de ani, "maiorul galopant", maghiarul secolului, care a fugit în Spania pentru a doua parte a unei cariere de vis printre los Blancos. Tânărul paulista l-a mângâiat pe față, iar Puskás l-a prins ușor de cot. Doi jucători uriași. 

Un român și un portughez 

Acea fotografie a rămas în legendă. Și astăzi, 61 de ani mai târziu, a fost refăcută de cotidianul The Times. Tot cu un Pușcaș și un Pelé. I-a găsit la Reading, în Championship, coechipieri într-o echipă care încearcă să se mențină în liga secundă engleză. George Pușcaș, 23 de ani, e român și k-ul s-a transformat în c. Pentru colegul său, Pelé e doar o poreclă. Numele mijlocașului născut în Portugalia și care joacă pentru naționala din Guineea-Bissau e Judilson Mamadu Tuncará Gomes. Are 28 de ani.

Pușcaș și Pelé, reconstituirea unei poze legendare de acum 61 de ani

„Ar fi bine dacă aș înscrie și eu jumătate din golurile sale”

„Numele Puskás nu e românesc, e maghiar. România e lipită de Ungaria, când am început să joc fotbal am auzit de el”, a declarat „tricolorul” pentru The Times. 

„Puskás a fost un mare atacant, care a marcat sute de goluri. Mi-am zis că ar fi bine dacă aș înscrie și eu jumătate din golurile sale”. Idolul său nu a fost însă Puskás. „De fapt, nici nu am avut un erou în copilărie. Îl schimbam de la an la an”, admite George.

Pușcaș și Pelé, reconstituirea unei poze legendare de acum 61 de ani

„Am pornit admirându-l pe Fernando Torres, apoi a fost Zlatan Ibrahimovici. După, Kun Agüero. Încerc mereu să mă compar cu alți atacanți, făcând o paralelă între calitățile lor și ale mele. Acum, îmi plac vârfurile înalte, puternice, un adevărat număr 9, ca Lukaku sau Harry Kane”. 

„Wow! Doamne, ce jucător!”

Pentru Judilson Mamadu Tuncará Gomes, Pelé chiar nu însemna nimic când era mic: „Nici nu știam cine a fost Pelé”. Prietenii mai mari i-au spus. „Eram un puști când jucam pe stradă, fentând și marcând goluri. M-au strigat Pelé și așa a rămas. Mai târziu, descoperind ce a însemnat Pelé pentru fotbal, am fost fericit. Mă gândeam însă: «De ce m-au alintat Pelé doar pentru driblingurile mele făcute pe stradă?»"

Judilson a avut un idol, mai aproape de sufletul lui. „Steven Gerrard a fost cel care mi-a dat aripi. Nici nu împlinisem 14 ani când el și Liverpool au realizat acea fantastică răsturnare din finala Ligii Campionilor. De la 0-3 la triumful cu Milan”, și-a amintit lusitanul. „«Wow! Doamne, ce jucător!», am exclamat. Din acea zi, am urmărit toate meciurile lui Liverpool”. Ce visează Pelé de la Reading? „Să-l întâlnesc pe Gerrard. Pe Anfield”. 

44 de goluriare George Pușcaș la echipele de club (156 de partide); plus 6 reușite la națională în 14 întâlniri

197 de meciuria jucat Pelé portughezul în cariera sa; pentru el, Reading este cel de-al 12-lea club (18 reușite în total)

622 de goluria adunat Ferenc Puskás în carieră (1943-1966) în 629 de meciuri la Kispest, Honvéd și Real (84 de reușite în 85 de selecții la naționala Ungariei)

643 de goluria înscris Pelé, Perla Neagră a Braziliei, în tricoul lui Santos (656 de jocuri; 1956-1974); pentru selecționata auriverde: 77 de reușite în 92 de partide

„Puskás a fost unul dintre marii fotbaliști ai istoriei. Admir mulțimea de goluri marcate. Aceasta e cea mai bună calitate a unui atacant. Era cel mai bun să înscrie”

„În Italia, fotbalul e mai puțin fizic, mai mult tactic. Aici am avut nevoie de adaptare. Profit de timp pentru a vedea cum se antrenează, cum pregătesc meciurile, cum mănâncă... Mă simt bine, e un loc perfect să joci fotbal”
- George Pușcaș, pentru The Times

Vezi și:

Islanda - România e în pericol! Nordicii au decretat stare de urgență din cauza Coronavirusului și afirmă că „interzicerea adunărilor publice se apropie”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
juliusmad
juliusmad  •  07 Martie 2020, 13:46

Se joaca și ei de-a fotbaliștii :))

126829025421257
Nembotondka Nemnagy  •  07 Martie 2020, 13:38

ce gluma proasta...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează