INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SCOȚIA

ANALIZĂ. Ianis Hagi, campion cu Rangers! » Povestea anului în Scoția: echipa renăscută după faliment și umilință

Ianis Hagi, Rangers // foto: Imago
Ianis Hagi, Rangers // foto: Imago

Articol de - Publicat duminica, 07 martie 2021 16:20 / Actualizat duminica, 07 martie 2021 18:49

Rangers e campioana Scoției după 10 ani. Primul titlu cucerit de Ianis Hagi și tot primul pentru managerul lui Rangers, Steven Gerrard. „Tricolorul” a fost unul dintre cei mai buni jucători ai „proiectului Gerrard”.

În Scoția, aceasta este povestea anului. Povestea echipei renăscute. Rangers, din nou campioană, după un deceniu de așteptare. Pe „Ibrox”, suferința, durerea, tristețea ultimilor zece ani a dispărut. Fericirea e albastră. 20 de puncte avans cu doar șase etape înainte de final. Al 55-lea triumf în Scottish Premier League. Dominația Celtic, cu nouă titluri la rând (2012-2020), a fost oprită.

Rangers, faliment și suferință. Azi, renașterea

„The Gers", fără titlu din 2011, au trăit umilința falimentului, în 2012, și a retrogradării direct în liga a patra. În 2016, după patru ani de ascensiune continuă, erau înapoi, în prima ligă. Două veri mai târziu, Steven Gerrard debuta ca manager și, cu el, „protestanții" erau gata de marea provocare. Titlul. Și totul a culminat în acest sezon, al treilea al lui Stevie G la Glasgow. 

Fenomenal an, invincibil în campionat și Europa League, locul 1 în Scoția și calificată în "optimile" EL, cu cifre uluitoare: - 43 de meciuri în total (32-11); - 37 de victorii (28-9); - 6 egaluri (4-2); - 0 înfrângeri. - 110-22 golaveraj (77-9 și 33-13). 

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
+22 FOTO

Steven Gerrard: „Cele mai prețioase trei puncte"

Acesta a fost anul lui Gerrard. Primul lui trofeu ca antrenor, la 40 de ani. „Nu cred că vor exista vreodată trei puncte mai prețioase decât cele de azi. 99,99 la sută suntem campioni", spunea legendarul mijlocaș al lui Liverpool sâmbătă, după 3-0 cu St. Mirren. În clipa când Celtic n-a învins-o în deplasare pe Dundee United (0-0), 99,99% s-a transformat în 100%! 

„Este ceva de nedescris, am văzut reacția fanilor, trăim un sentiment incredibil. Nici nu am cuvinte să-i laud pe băieți. Această echipă a trecut prin infern în ultimii zece ani, dar acum sunt vremuri minunate ca să fii fan Rangers. Și eu m-am născut pentru asemenea momente".

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
+22 FOTO

18 goluri influențate de Ianis Hagi

2021 este și anul lui Ianis Hagi. Rangers e campioană și datorită lui. După cinci luni de adaptare, în timpul împrumutului de la Genk, „number 7" a fost achiziționat definitiv, vara trecută, cu doar 3,5 milioane de euro, și, la prima stagiune completă, a fost unul dintre cei mai buni albaștri: 

  • 36 de meciuri în total în 2020-2021 (26 în campionat, 8 în Europa League, două în Cupa Ligii); 
  • 27 de titularizări (19 în prima ligă, 7 în EL, una în Cupa Ligii); 
  • 7 goluri marcate (6 în SPL, unul în Europa); 
  • 11 assisturi (9 în campionat, două în EL); 
  • 2.294 de minute a jucat în toate competițiile (1.640 în elita Scoției, 558 pe continent).

La 22 de ani, a influențat decisiv 18 goluri în actuala stagiune, 15 numai în campionat. Ultima reușită, sâmbătă, golul de 3-0 cu St. Mirren. Un șut cu stângul din interiorul careului, la colțul scurt. S-a înclinat, în acea reverență devenită "bucuria lui Ianis", fiind apoi sufocat de îmbrățișările coechipierilor.

Visul lui Rangers s-a împlinit acum

Este și primul lui titlu de campion. În 2017, era la Fiorentina, când Viitorul a câștigat Liga 1. La sfârșit, el și coechipierii săi au fugit de pe teren, ieșind pe lângă tribune și sărbătorind triumful alături de fanii care se strânseseră dincolo de gard. Mii de suporteri reuniți să celebreze istorica performanță în fața arenei. În vestiar, a fost sărbătoare, o bucurie fără margini. 

Au sărit, au scandat, au dansat, au cântat, cu Gerrard în frunte. Multă șampanie, multă bere. În culmea fericirii, managerul s-a lansat pe burtă, alunecând pe „pârtia" de șampanie. El nu fusese niciodată campion nici ca jucător, într-o carieră de 17 ani. Și-a împlinit la Rangers visul nerealizat la Liverpool.

Când am venit la Rangers, am discutat cu Steven Gerrard și am aflat ce plan are pentru mine. Era exact ce-mi doream eu. Și cred că s-a văzut: de când am ajuns aici, am devenit un jucător mai bun. Sunt mai bun și pe teren, și în afara lui. În fiecare zi, încerc să progresez, iar Mister mă ajută mereu, îmi dă încredere
- Ianis Hagi, atacant Rangers

49 de partidea jucat Ianis Hagi într-un an și jumătate la Rangers

10 goluria marcat la Glasgow începând din februarie 2020

13 pase decisivele-a oferit Hagi coechipierilor în tricoul albastru

3.106 minuteare pe teren șeptarul lui Rangers într-un sezon și jumătate

Notele lui Ianis Hagi vs St. Mirren

  • 8 în Sunday Mail
  • 8 în The Scotsman 
  • 7 în The Herald 
  • 7 în Glasgow Times 
  • 7 în The Scottish Sun 
  • 7 în Glasgow Live

Ianis Hagi: „O atingere de finețe" 

Presa scoțiană l-a evidențiat pe Ianis după 3-0 cu St. Mirren. Șeptarul lui Rangers a primit numai note de 7 și 8, printre cele mai bune la albaștri. "Hagi, o atingere de finețe pe fondul unei performanțe colective solide", a scris The Scotsman, în timp ce The Herald a remarcat că "românul s-a descurcat cu mingea și a rezistat unor dueluri agresive". La rândul său, Glasgow Live l-a apreciat pentru "luptă și un excelent gol de 3-0, marcat cu mult sânge rece".

VIDEO Ianis Hagi e campion în Scoția cu Rangers

Citește mai multe știri din fotbalul internațional: 

Barcelona își alege azi noul președinte! Leo Messi și vedetele catalanilor au votat deja

Sir Alex Ferguson, mărturii cutremurătoare despre cel mai greu moment din viață: „Frica și singurătatea îți înspăimântă mintea. Nu vrei să mori”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (10)
mir21
mir21  •  08 Martie 2021, 11:03

Cum naiba puteti abera atat cu ianos asta, "a contribuit la 18 goluri" pai aia au marcat 110 domnilor si cu asta si fara el tot acolo erau, gloaba asta mai mult a stat pe banca decat a jucat, "datorita" voua acum o sa fie musai la nationala la cat l-ati ridicat in slavi domnilor jurnalisti, daca nu il chema Hagi asta juca acum pe la DUnarea Calarasi cel mult, ca si tovarasii vostri de la dijisport care fac articol dupa articol cu ce scriu fanii pe retelele sociale, unul este cu ianos care cica o sa devina mai mare ca tasu, doamne fereste ma, voi ganditi cand scrieti asa ceva, asta e blasfemie curata, pe aia care scriu pe facebook prin Scotia îi inteleg cred ca sunt mucosi care nu l-au vazut pe Hagi jucand, dar voi marii jurnalisti romani...ar teebui sa va cereti scuze iubitorilor de fotbal adevarat cand publicati asemenea ineptii

godot
godot  •  07 Martie 2021, 21:59

Deci, strict obiectiv, a contribuit la 18 goluri din 110...

abelind
abelind  •  07 Martie 2021, 21:03

E tânăr și lovește bine cu ambele picioare ...

Vezi toate comentariile (10)
Comentează