INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  STUDIU

Raport FIFPro: un jucător pe echipă contactat pentru blaturi! La noi niciunul?! ”Nu vor să recunoască”

Joc suspect în Ligă. Pe 7 decembrie 2011, Dinamo Zagreb - Lyon 1-7! Gomis, 4 goluri. Iar Vida i-a făcut cu ochiul după un gol // FOTO Reuters
Joc suspect în Ligă. Pe 7 decembrie 2011, Dinamo Zagreb - Lyon 1-7! Gomis, 4 goluri. Iar Vida i-a făcut cu ochiul după un gol // FOTO Reuters

Articol de - Publicat joi, 01 decembrie 2016 00:00

Raportul FIFPro trage această concluzie. Global, un fotbalist din 11 e căutat de mafia pariurilor. În România, niciunul dintre cei 376 de respondenți din primele două ligi nu a participat sau auzit de meciuri trucate.

Raportul FIFPro, cea mai importantă cercetare din fotbal (13.876 de jucători din 54 de țări de pe 4 continente), realizată cu ajutorul Universității din Manchester, atinge și o zonă sensibilă.

Aranjamentele! Și concluzia sperie: în medie, un fotbalist al fiecărei echipe din lumea întreagă este contactat de mafia pariurilor ca să trucheze meciuri!

9,3% știu de blaturi!

Cifrele studiului nu lasă loc de îndoială. Global, 6,6% dintre respondenți (5,7% în Europa, 8,3% în Africa și 7,2% în cele două Americii) au mărturisit că au fost căutați de-a lungul carierei pentru a face blat. Iar 9,3% (dintre care 9,8% în Europa) au confirmat că au fost partide în care s-a jucat teatru în campionatele lor.

Curios, după raportul FIFPro, noi avem cel mai curat fotbal. Pentru că niciunul dintre cei 376 de intervievați din primele două ligi (Viitorul a fost singurul club care nu a participat la sondaj) nu știe nimic:

  • Nu a participat la blaturi
  • Nu a fost contactat pentru a truca meciuri
  • Nu a auzit de aranjamente

"Ai noștri nu vor să recunoască"

Emilian Hulubei, președintele AFAN, contestă aceste răspunsuri. "Fotbaliștii din România nu vor să admită că ar fi participat sau li s-ar fi cerut să se implice în astfel de jocuri, deși în chestionare nu ar trebuit să-și dezvăluie identitatea", a declarat oficialul pentru news.ro. Precizând: "Iată motivul pentru care suntem pe primul loc la acest capitol. Dar în raport se specifică faptul că datele nu sunt concludente în cazul ăsta".

Pe 8 în lume la jucători neplătiți la timp!

FIFPro, asociația mondială a fotbaliștilor profesioniști, menționează în raport: "De ani de zile, experții au demonstrat că infractorii care truchează meciuri au în vizor jucători, arbitri sau alți oficiali cu probleme personale ce pot fi mai ușor de corupt. Iar cheia e disperarea financiară".

Oferind un exemplu: dintre cei contactați de mafia pariurilor, 51,5% au avut întârzieri salariale! Și România e pe locul 8 în lume la jucători neplătiți la timp. 74%! Gabonul e primul: 95%!

Contracte civile: suntem pe locul 5!

Potrivit raportului FIFPro, printre primele zece țări cu jucători plătiți în baza unor contracte civile, șapte sunt europene. Iar una este România, pe locul 5. 60% dintre fotbaliștii din primele două ligi care au participat la sondaj sunt remunerați după astfel de acorduri. Această practică e tipică în centrul și estul continentului.

FIFPro avertizează: "Legea muncii nu-i protejează pe acești jucători. De aceea, contractele lor sunt încălcate. De aceea sunt plătiți cu întârziere".

Top 5 Europa

1. Croația 94%
2. Cehia 93,5%
3. Turcia 78%
4. Slovenia 72,5%
5. România 59,9%

11%este posibilitatea de a fi contactat cel puțin o dată în carieră pentru a truca meciuri

51,5%dintre jucătorii cu întârzieri salariale au fost căutați de mafia pariurilor cu ținta blaturilor

41,3%este procentul fotbaliștilor neplătiți la timp în lumea întreagă

3este locul ocupat de România în Europa în topul țărilor cu întârzieri salariale (74% dintre jucători); înaintea noastră, Malta și Turcia

45%dintre jucătorii lumii primesc mai puțin de 1.000 de dolari pe lună net; numai 2% au salarii anuale de peste 720.000$

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează